פרסום ראשון: הנהלות בתי החולים של קופת חולים כללית, המהוות כמחצית מבתי החולים הכלליים בישראל, מחתימות בימים האחרונים את הרופאים המתמחים על מסמך שמעורר זעם בקרב הרופאים הצעירים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המתמחים פתחו לאחרונה במאבק מתוקשר על קיצור התורניות, שכיום נמשכות 26 שעות ברציפות ואף יותר. על פי המסמך שהמתמחים נדרשים לחתום עליו כעת, הנהלות בתי החולים טוענות כי זאת אחריותם של המתמחים לא לעבוד יותר מ-26 שעות ברציפות, על כל המשתמע מכך.

לטענת המתמחים המשמרות הארוכות מסכנות את המטופלים. במקרים רבים הם נאלצים "למשוך" יותר מ-26 שעות - אפילו 30 ויותר במקרים של עומס או ניתוחים דחופים.

המסמך שנשלח למתמחים
המסמך שנשלח למתמחים | צילום:

"ההחתמה של המתמחים על הטפסים, מחייבים אותם להיות אחראים על השינה שלהם במהלך התורנות זו בריחה מאחריות של המערכת", טוען ד"ר בוצ'ינסקי, יו"ר "מרשם", ארגון המתמחים בישראל. "מהאחריות שלה גם לרווחת המתמחים וגם לביטחון הרפואי של החולים שמגיעים לבתי החולים".

"יובהר, כי עבודה במשך למעלה מ-26 שעות הינה אסורה ולא תאושר, והנך מחוייב לסיים את עבודתך בביה"ח תוך 26 שעות וזאת משעת כניסתך לעבודה בבית החולים ביום התורנות", נכתב בסעיף שמקומם את המתמחים.

בתי החולים המדוברים הם בילינסון, סורוקה, שניידר, קפלן, העמק בעפולה, כרמל בחיפה, מאיר בכפר סבא, השרון פ"ת, יוספטל באילת.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

במסמך שנשלח ממחלקת משאבי אנוש של ביה"ח סורוקה, שכותרתו "הנחיות לרופא התורן", נכתב כי "אורך יום העבודה של רופא תורן, כולל שעות התורנות, לא יעלה על 24 שעות, ואם צרכי העבודה מחייבים זאת יימשך עד 26 שעות לכל היותר".

עוד נכתב כי כל מקרה בו רופא יבצע יותר משתי תורנויות בשבוע ידרוש תיעוד של מנהל המחלקה, שיבהיר את "הנסיבות, השיקולים וצרכי העבודה" - וכך גם במקרים בהם הרופא לא ישן או נח במשך שעתיים לפחות בחדר המנוחה במהלך המשמרת: "במקרים בהם תבקש להמשיך לישון/לנוח בתום התורנות, תינתן לך האפשרות לעשות כן, אך שעות העבודה יימנו אך ורק עד תום התורנות הרשמית ולא יותר מ-26 שעות".

מקופת החולים "כללית" נמסר בתגובה: "מדובר בהנחיה שהועברה לכל הדרגים הניהולים ולרופאים התורנים ומטרתה להבהיר לרופאים תורנים ומנהליהם על זכויותיהם וחובותיהם בהתאם לחוקת העבודה".