אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

"נמשיך לפעול כדי שהחוק לא ייושם": בהסתדרות הרפואית זעמו על אישור חוק ההזנה בכפייה לפנות בוקר בכנסת והצהירו כי יגישו עוד הבוקר (חמישי) עתירה לבג"ץ נגד החוק. "אסור לרופאים להשתתף בהזנה בכפייה של אסירים כי מדובר בעינויים", הדגיש יו"ר ההסתדרות ד"ר ליאוניד אידלמן בשיחה עם חדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בחודש שעבר פנתה ההסתדרות לשרים ארדן ושקד והביעה התנגדות גורפת לחוק - כפי שפורסם לראשונה בחדשות 2. למרות המחאות והאפשרות כי הרופאים יסרבו לבצע את ההליך, הכנסת אישרה את החוק בקריאה שנייה ושלישית. "עמדתנו ברורה ואנחנו נמשיך להתנגד, זו פעולה מסוכנת שאסורה על פי חוקי האתיקה", אמר הבוקר אידלמן בשיחה עם חדשות 2 Online.

"אנחנו מסבירים לרופאים היום שאסור להם להשתתף בהזנה בכפייה כי זה עינויים", ציין. "גם אם מצב כזה יקרה ושובת רעב יהיה בבית החולים נפעל כדי שהרופאים לא יטפלו בו". אידלמן הביע תקווה כי בג"ץ יבלום את החוק.

יו"ר ההסתדרות הרפואית הוסיף כי ההצדקה לחוק למעשה לא קיימת כיוון שלא מתועד אף מקרה מוות של אסיר שובת רעב. "עד היום במדינת ישראל רופאים הצליחו למנוע מוות של כל שובתי הרעב, אבל החוק הזה לא יאפשר לרופאים לעשות את זה באותה יעילות", אמר.

מדריך: מה כולל החוק השנוי במחלוקת?

גם במפלגת הרשימה המשותפת מתנגדים לוק שאושר היום. "הכנסת אישרה חוק לעינוי אסירים פלסטינים שמטרתו לעקור את מאבקם הלגיטימי באמתלת 'מניעת נזקי שביתת רעב'", אמרו במפלגה. "זהו חוק המתיר התערבות פולשנית ואכזרית בגופו של אדם, וההליך מהווה פגיעה חמורה בכבוד האדם ובזכותו על גופו". לדבריהם, ההתעלמות של הממשלה מעמדת ההסתדרות הרפואית "חמורה ביותר".

בחודש שעבר השיב השר לביטחון פנים גלעד ארדן לפנייתו של אידלמן ואמר כי "עמדת ההסתדרות הרפואית תמוהה. כמי שאמונים על הצלת חיים בכל סיטואציה, על הרופאים לעשות את תפקידם בין אם מדובר באסיר המנסה להתאבד בתאו ובין אם מדובר באסיר המרעיב עצמו למוות".

"החוק אמנם לא מחייב רופאים לבצע את ההליך, אך אני בטוח שיימצאו הרופאים שיסכימו לעשות זאת. מטרת שביתות הרעב היא להלך על מדינת ישראל אימים ולהביא לשחרור מחבלים, לא נאפשר את הדבר הזה", הוסיף השר.

"הזנה בכפייה היא עינויים". אידלמן (צילום: ההסתדרות הרפואית)
"הזנה בכפייה היא עינויים". אידלמן | צילום: ההסתדרות הרפואית

מה למעשה קובע החוק?

בקריאה השלישית תמכו בחוק, שקידמו משרד המשפטים והמשרד לביטחון פנים, 46 חברי כנסת ו-40 התנגדו. זה היה החוק האחרון שעבר במליאה לפני הפגרה.

על פי החוק נציב בתי הסוהר מוסמך לפנות, בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, לנשיא בית המשפט המחוזי בבקשה לקבל היתר למתן טיפול רפואי לאסיר שובת רעב. הפנייה תיעשה רק "אם הנציב ראה, על סמך חוות דעת של רופא, כי בשל שביתת הרעב קיימת אפשרות ממשית שתיגרם בתוך זמן קצר סכנה חמורה לבריאותו של האסיר או נכות בלתי הפיכה".

לפי החוק, ניתן יהיה להעניק את הטיפול הרפואי המינימלי ההכרחי לשמירה על חייו של האסיר או למניעת נכות חמורה בלתי הפיכה גם אם האסיר מתנגד לכך - כל עוד בית המשפט יספק את ההיתר. לפני מתן הטיפול ייעשה מאמץ, ככל האפשר, לקבל את הסכמתו של האסיר לטיפול.

הטיפול יינתן בנוכחות רופא ויתבצע בדרך ובמקום שיבטיחו שמירה מרבית על כבודו של האסיר. במקרה של סירוב מצד האסיר לקבל את הטיפול, יוכל סוהר, לבקשת מטפל, להפעיל כלפיו כוח סביר במידה הדרושה לצורך מתן הטיפול בלבד.