קנאביס רפואי (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
(ארכיון) | צילום: חדשות 2

מטופלים רבים בקנאביס רפואי הופתעו לגלות הבוקר (שני) שרפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות נכנסה לתוקפה - ללא כל הודעה רשמית לתקשורת. המשמעות - למשתמשי הקנאביס תהיה דרך נוספת לקבלת מרשם, אך האספקה תתבצע רק דרך 17 בתי מרקחת ברחבי הארץ. רופאים דיווחו כי כבר לא ניתן להעניק מרשמים בדרך הישנה, ומצד שני המטופלים מדווחים על מחסור באספקה בבתי המרקחת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

מוקדם יותר היום דווח כי רופאים שניסו להנפיק למטופלי קנאביס רישיונות או בקשות לרישיונות לפי בשיטה הישנה נתקלו באי תגובה מצד המערכת הממוחשבת. לעומת זאת, המחשבים העובדים על פי המערכת החדשה עובדים כרגיל ומאפשרים הוצאת בקשות.

משרד הבריאות פרסם רק ידיעה באתר המשרד המתארת את שתי דרכי הגשת הבקשות וקבלת הרישיונות החדשים, את רשימת הרופאים המורשים לתת את המרשמים וכן את בתי המרקחת המורשים באופן בלעדי לספק את התרופה. משרד הבריאות כן פרסם בעבר כי הרפורמה החדשה תיכנס לתוקפה בסוף חודש אפריל, אך לא התייחס לתאריך ספציפי.

לא מעט מטופלים הפגינו היום ברשתות החברתיות מורת רוח על הכניסה המפתיעה של הרפורמה. "לפי האתר של משרד הבריאות שהתעדכן לו פתאום, הכניסו בשקט לתוקף את הרפורמה החדשה", סיפרה נירית פשקס, בלוגרית ומטופלת בקנאביס רפואי בשיחה עם החדשות Online. "עבורי, שצורכת 50 גרם בחודש המחיר צפוי לעלות, ולפי המחירונים שמתפרסמים עכשיו זה יגיע לסכום של מעל ל-700 שקל. הדובדבן שבקצפת הוא שאני צריכה לחדש את הרישיון שלי שפג ביולי, והתור הקרוב לרופא המורשה באזור שלי הוא רק באוגוסט".

"שמים לי חרב על הצוואר", סיפר לחדשות Online מטופל נוסף שרצה להישאר אנונימי. "אני סובל ממחלה עצבית שבעקבותיה אני מרגיש מרוסק. אני צורך 70 גרם קנאביס ואני לא אוכל להרשות לעצמי אותם אחרי הרפורמה".

כמו כן, מודאגים המטופלים מהמחסור באספקה בבתי המרקחת. למרות שלפי פרטי הרפורמה, החולים יכולים למצוא את מרבים הזנים אותם צורכים המשתמשים בבתי המרקחת, הם מתארים מציאות שונה בשטח.

"קיבלתי פניות ממטופלים רבים מאז שהפיילוט עם בתי המרקחת הושק וגם בימים האחרונים", שיתף שלומי סנדק, ממייסדי המרכז הישראלי לקנאביס רפואי. "כרגע יש רק שתי ספקיות שעובדות עם בתי המרקחת המורשים של רשת סופר פארם, אנחנו מדווחים על הרבה מטופלים שמגיעים לשם ונותרים ללא מענה".

סנדק התייחס גם הוא להתייקרות הצפויה במחירי התרופה וטען שטרם נמצא פתרון עבור חולים שזקוקים לכמויות גדולות של התרופה: "עד היום כל המטופלים שילמו כ-370 שקל בחודש ללא קשר לכמות שהם צורכים. מה יעשה עכשיו חולה סרטן שצורך 150 גרם בחודש והמחיר שהוא שילם עד היום נע בין 120 שקלים ל-180 שקלים, עכשיו המחיר יוכל להגיע ליותר מ-1800 שקלים".

למרות ההבטחה של יוזמי הרפורמה לטיפול ותרופות איכותיים יותר, יש מטופלים החוששים כי התוצאה תהיה בדיוק הפוכה. אחת מהם היא אורי קליפר, פעילה למען קנאביס רפואי. "הקנאביס כמו שאנחנו מכירים אותו לא יהיה יותר", היא טוענת. "בקנאביס שמשווק עכשיו על ידי שאיפה לחיים לא מוזכר פעמים רבות שיעור החומר הפעיל, האם מדובר באינדיקה או סטיבה ומה תאריך התפוגה. אלו דברים שיכולים להיות מאוד משמעותיים בהשפעתם על הבריאות ואיכות החיים שלנו".

בבתי המרקחת זמינים כיום מוצרים של שתי חברות, שיח ו-BOL, ואילו בשיווק על ידי בתי מרקחת זמינים מוצרים של מספר חברות נוספות. מספר חברות שקיבלו אישור לגידול על פי הרפורמה החדשה בחודשים האחרונים, עדיין אינם ערוכים עם מלאי של מוצרים מאושרים. בחברת תיקון עולם, מובילת השוק על פי הרפורמה הישנה, ישנו מחסור במוצרים על פי הרפורמה החדשה, והחברה כלל אינה מספקת תפרחת, אלא רק שמנים.

טרם התקבלה תגובה ממשרד הבריאות