בתגובתה של חברת ג'ול שנשלחה לכלל אמצעי התקשורת: "מצער מאוד שדווקא ביום הזה האגודה למלחמה בסרטן מתעלמת מהסיגריות שהורגות 8,800 ישראלים כל שנה ומתמקדת באיוד - שאינו מכיל טבק ולא כולל בעירה, הידועים כגורמי התחלואה והמוות מעישון.
האיוד מסייע למעשנים להיפטר מהסיגריות ומפחית משמעותית את הנזקים שהן גורמות - כך לפי הFDA.
כדאי לאגודה למלחמה בסרטן להפסיק עם מסע האיוולת וללמוד ממקבילותיה באנגליה, בארה״ב ועוד, שמחקר עצמאי שלהן הוכיח את היעילות של איוד כחלופה מפחיתת נזק למעשנים."

"חשוב להזהיר מהנזק בסיגריות אלקטרוניות" (צילום: רויטרס, חדשות)
8 מיליון קורבנות בשנה. אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות
עד שתסיימו לקרוא את המשפט הזה - לפחות אדם נוסף בעולם ימות מעישון, כך עולה ממחקר חדש של ארגון הבריאות העולמי. מצאי המחקר המקיף מפורסמים היום (שלישי) לקראת היום הבינלאומי למאבק בעישון שיחול בסוף השבוע מעלים: נזקי העישון גובים את חייו של בן אדם אחד בעולם כל 4 שניות. בנוסף, סקר חדש בישראל מראה כי העלאת מחירי הטבק והסיגריות אכן הביאו לירידה בכמות המעשנים, אך לא באופן שווה בכל הארץ.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי הנתונים מהמחקר העולמי, 165 אלף ילדים מתחת לגיל 5 מתים מדי שנה ברחבי העולם כתוצאה מעישון פסיבי. גם הילדים שזוכים להגיע לבגרות ימשיכו לסבול מההשלכות הבריאותיות, ונמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות מחלות ריאות כרוניות. סך הכל, 8 מיליון בני אדם מתים כל שנה ברחבי העולם מנזקי עישון - סרטן ריאות, סרטן הגרון, התקפי לב, שבץ מוחי וכו'. עוד מיליון מתים מעישון פסיבי. בישראל, מתים כל יום 22 בני אדם מנזקי עישון, כ-8,000 סך הכל בשנה.

היעד: 15% מעשנים תוך 5 שנים (צילום: ארגון הבריאות העולמי, חדשות)
74% מהמעשנים: צילומים גרפים ירתיעו אותי | צילום: ארגון הבריאות העולמי, חדשות

ביום שישי הקרוב, ב-31 במאי, תציין בישראל האגודה למלחמה בסרטן את היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון, במקביל לארגון הבריאות העולמי, אשר מציין בכל העולם את היום העולמי ללא טבק. השנה מתמקדת האגודה בקשר שבין עישון ובריאות הריאות, ומעלה בין היתר קמפיינים נגד עישון סיגריות אלקטרוניות בכיכובו של אייל קיציס, קמפיין דיגיטלי בקרב החברה הערבית, קמפיין העלאת תמונת פרידה מהסיגריה באינסטגרם ועוד. מטרת ארגון הבריאות העולמי היא להפחית את שכיחות העישון בעוד כ-30% עד שנת 2025.

העלאת מחירי הטבק - הצלחה חלקית בלבד

בתוך כך - לידיעת שר האוצר הבא - סקר חדש חושף כי כחצי מהמעשנים הצעירים בישראל שוקלים להפסיק לעשן בעקבות העלייה במחירי הסיגריות והטבק. הסקר, שנערך בקרב 506 נשים וגברים בני 18 ומעלה, מראה כי 40% מכלל המעשנים שוקלים להפסיק בגלל התייקרות המוצרים, ובקרב צעירים עד גיל 34, 50% שוקלים לחדול מההרגל המגונה. בפילוח ארצי ניתן לראות שמי שמושפע במיוחד מעליית המחירים הם תושבי השפלה ודרום הארץ - כמעט 50% שוקלים להפסיק לעשן בעקבות כך - ואילו באזור השרון רק 18% חושבים על גמילה בעקבות צעדי משרד האוצר.

1116907 (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

"סיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים רעילים ומסרטנים"

עוד עולה מהסקר כי לא פחות מ-76% מהמעשנים נוהגים להתרחק או לכבות את הסיגריה שבידם כשהם מתבקשים לעשות זאת על ידי אנשים בסביבתם. נתון נוסף מצביע על תמיכה רחבה בהצבת אזהרות גרפיות על גבי חפיסות הסיגריות. כ-84% מכלל הציבור תומך בהחלטה לשים תמונות של נזקי עישון על הקופסאות, ובקרב המעשנים, 74% תמכו וציינו שצילומים גרפים כאלה ירתיעו אותם מלקנות סיגריות.

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, אמרה כי "היסטוריית החקיקה והאכיפה של העישון בעולם הוכחה כמצילת חיים, אך עבודה רבה עוד לפנינו כאן בישראל. נדרשת חקיקה פעילה ואכיפה יעילה ונמרצת על מנת שנוכל לגדל פה דור של אזרחים צעירים חופשי מהתמכרות לטבק וניקוטין".

"סיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים רעילים (צילום: החדשות)
"סיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים רעילים | צילום: החדשות

ד"ר דודי ביטון, רופא ורכז הסברה בכיר באגודה למלחמה בסרטן, הסביר כי בארגון "מודאגים מהגאדג'טים החדשים ומהקמפיינים השיווקיים שנועדו לעודד עישון במקום למגר אותו. אנו מוטרדים מייחוס הפחתת נזק למוצרים חדשים שהיקף הנזק שלהם טרם נחשף במלואו באמצעות מחקרים ארוכי טווח. הטיית השיח הציבורי על ידי שימוש במושגים כמו אידוי ואיוד לעיתים אף באמצעות רופאים, חוטאת לאמת המדעית".

"יש לזכור שמקור הניקוטין בסיגריות האלקטרוניות הוא גם מטבק, בדיוק כמו בסיגריות הרגילות, כך שמדובר באותו חומר ממכר בעל פוטנציאל לנזק בריאותי אדיר, רק שעכשיו הוא מופיע בריכוזים גדולים לאין שיעור מאלו שהכרנו בעבר", ממשיך לפרט ביטון. "מחקרים מעודכנים כבר מצאו כי סיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים רעילים ומסרטנים המזוהים עם התפתחות גידולים סרטניים, אוטם שריר הלב, אירועים מוחיים וסיכון מוגבר למחלות לב (כפי שמודים אף היצרנים בעצמם אשר לרוב שותפים או בעלים בחברות טבק של סיגריות רגילות)".

מחברת ג'ול נמסר בתגובה: "מצער מאוד שדווקא ביום הזה האגודה למלחמה בסרטן מתעלמת מהסיגריות שהורגות 8,800 ישראלים כל שנה ומתמקדת באיוד - שאינו מכיל טבק ולא כולל בעירה, הידועים כגורמי התחלואה והמוות מעישון. האיוד מסייע למעשנים להיפטר מהסיגריות ומפחית משמעותית את הנזקים שהן גורמות, כך לפי ה-FDA. כדאי לאגודה למלחמה בסרטן להפסיק עם מסע האיוולת וללמוד ממקבילותיה באנגליה, בארה״ב ועוד שמחקר עצמאי שלהן הוכיח את היעילות של איוד כחלופה מפחיתת נזק למעשנים".