רבע מהישראלים הם "הססני חיסונים" (צילום: 123RF, חדשות)
רבע מהישראלים הם "הססני חיסונים" | צילום: 123RF, חדשות

הכירו מושג חדש - רבע מהישראלים הם - "הססני חיסונים": מדובר באנשים שלא מתנגדים באופן גורף ונחרץ לחיסונים, אבל הם גם לא מאמינים באופן מלא שחיסונים הם בטוחים. הנתון הזה התפרסם אתמול (רביעי) בדוח של קרן "וולקאם" הבריטית, לצד נתונים נוספים ממדינות אחרות. אחד הממצאים המרכזיים בדוח חושף את הקשר שבין משטר דמוקרטי ואמונה ביעילותם של החיסונים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"בסופו של דבר, מתנגדי החיסונים, אלה שמפיצים את המידע", טען רופא הילדים ד"ר מאיר עזרא-אליה ממיזם "מחוסגן". "הם מעטים מאוד, אבל יש המון המון הססני חיסונים שקוראים את ה'פייק ניוז', המידע השקרי הזה שנמצא בכל רשת. אז לכל הורה יש את הסיבות שלו - בעקבות שקר כלשהו שהוא קרא במקום אחר".

53 אלף אוקראינים נדבקו בחצבת (צילום: החדשות)
53 אלף אוקראינים נדבקו בחצבת | צילום: החדשות

על פי הסקר שפורסם בדוח, בו השתתפו כ-140 אלף בני אדם מ-140 מדינות שונות, המצב החמור ביותר אותר באוקראינה שחווה בימינו את ההתפרצות הקשה ביותר של חצבת בעולם - יותר מ-53 אלף אוקראינים כבר נדבקו במחלה.

על פי נתוני הסקר: 71% מאזרחי אוקראינה לא מאמינים באופן מלא ומוחלט שהחיסונים בטוחים. ברוסיה - 56% מהאזרחים מוגדרים כהססנים, בצרפת - 53%, בשוויץ - 47% ובגרמניה - 33%. בבריטניה, כמו גם אצלנו בישראל, הנתונים מראים כי 25% מהאזרחים הם חלק מהסטטיסטיקה הנ"ל ובאוסטרליה - רק 13% הם "הססני חיסונים".

"צריך להילחם אולי במתנגדי חיסונים" (צילום: רויטרס, חדשות)
"צריך להילחם אולי במתנגדי חיסונים" | צילום: רויטרס, חדשות

"אני חושב שבהססני חיסונים לא צריך להילחם, צריך להילחם אולי במתנגדי חיסונים", טען ד"ר עזרא-אליה. "להססני חיסונים צריך להקשיב - המטרה היא פשוט לדבר עם ההורה ולהבין ממה הוא חושש - להפיג את החשש שלו. בדרך כלל זה מאוד קל".

מהדוח עלה נתון נורא מעניין לפיו דווקא במדינות הפחות מפותחות - האוכלוסייה מאמינה יותר בחיסונים. בבנגלדש, מצרים, אתיופיה, ליבריה וטנזניה - רק 3% מהאוכלוסייה אינם מאמינים באופן מלא ומוחלט שהחיסונים הם בטוחים.

במדינות לא-דמוקרטיות לא מפקפקים בהנחיות (צילום: החדשות)
במדינות לא-דמוקרטיות לא מפקפקים בהנחיות | צילום: החדשות

בהודו רק 5% הם הססנים, באפגניסטן וברואנדה - 6%, תאילנד, סיירה לאון, ונצואלה ואוזבקיסטן עם 7%. כמו כן, בירדן, לאוס, מאלאווי, מוזמביק, נפאל וניקרגואה - רק 8% לא מאמינים שהחיסונים יעילים.

חופש הביטוי מאפשר פרסום והפצה של מידע מטעה

"אנחנו רואים תופעה מעניינת", סיפר פרופ' איתמר גרוטו לאור הנתונים. "מסביבנו, במזרח התיכון יש פחות הססנות ואני חושב שיש פה איזה היבט תרבותי", טען. "זאת אומרת במקומות שיש יותר דמוקרטיה שיעור ההססנות עולה, מן הסתם כי זה פחות משהו שהוא נשלט".

אם כן, במדינות שאינן דמוקרטיות האזרחים נוטים שלא לפקפק בהמלצות של רופאים ובהוראות של השלטון. כמובן גם שבמדינות דמוקרטיות יש חופש ביטוי שמאפשר בין היתר פרסום והפצה של מידע מטעה ברשתות החברתיות, כמו למשל שחיסונים - גורמים לאוטיזם.

ב"פייסבוק" כנראה לא עושים מספיק בשביל לטפל בבעיה, ולאחרונה אף הוגשה נגדם בארץ התראה לפני תביעה על כך. שלושה וחצי חודשים כבר חלפו מאז הדיווחים על כך, ובינתיים אם אתם חפצים במידע מדעי ואמין על חיסונים - עדיף לחפש אותו בקבוצת הפייסבוק: "מדברים על חיסונים".