סרטן השד - גורם התחלואה המוביל אצל נשים (צילום: 123rf, חדשות)
להילחם בסרטן השד ללא כימותרפיה | צילום: 123rf, חדשות

אחרי פרסום המחקר החדש שנותן תקווה לאלפי נשים בארץ שחלו בסרטן השד, וקובע שבדיקת "אונקוטייפ" שעוברות רובן יכולה לחסוך לרבות מהן את הצורך בטיפולי כימותרפיה, בדקנו עם מומחה בתחום הסרטן עד כמה משמעותיים הגילויים. ד"ר ערן שרון, מנהל היחידה לכירורגיה של סרטן שד בבית החולים בילינסון ומנהל מרחב השד של מחוז דן פתח תקווה של שירותי בריאות כללית, מסביר את המשמעויות וההשלכות ומדגיש שגילוי מוקדם הוא עדיין הגורם המשמעותי ביותר בריפוי מסרטן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ד"ר שרון אומר על המחקר החדש כי בשנים האחרונות נעשה ברחבי העולם ניסיון להבין מה הטיפול היעיל ביותר על פי הרכב הגנים של הסרטן. החוקרים לקחו דגימות מגידולים שונים של סרטן השד וסיווגו אותם לפי התגובה שלהם לטיפולים הורמונליים-ביולוגיים ולפי כאלו שמגיבים לטיפולים כימותרפיים. לדבריו, במחקר חולקו הגידולים שנמצאו לשלוש קבוצות: סיכון נמוך (עד 18%), סיכון בינוני וגבוה - לפי ביטוי יתר של גנים אגרסיביים בדגימות שנלקחו ועל ידי תגובת הגידולים לטיפול משולב הורמונלי וכימי לעומת התגובה לטיפול הורמונלי בלבד.

מהו הטיפול הכי פופולרי? (צילום: רויטרס, חדשות)
"תופרים חליפת טיפולים לכל חולה" | צילום: רויטרס, חדשות

"במחקר ראו דבר מטורף. נשים שהביטוי לגנים האגרסיביים בגידולים שלהם נמוך ובינוני - אין כל תועלת בטיפול כימותרפי", אומר ד"ר שרון. "התועלת הייתה רק בגידולים שהביטוי לגנים האגרסיביים שלהם גבוה. באותן נשים הטיפול הכימותרפי מאוד הועיל. למעשה המחקר הוכיח  שאין סיבה לתת טיפול כימותרפי לכל המאובחנות בסרטן השד".

הוא הסביר את משמעות הגילוי ואמר כי "אם פעם חשבנו שגודל הגידול הוא שקובע אם צריך כימותרפיה, היום אנחנו מבינים שבעיקר הסיווג המולקולרי והמבנה של הגידול הוא זה שקובע איזה טיפול הכי יעיל. גילוי מוקדם של סרטן בשלב מוקדם של ההתפתחות שלו בשילוב עם ההרכב הגידול מאפשר לוותר על טיפול כימותרפי למעשה. אם לפי הבדיקה החדשה הגידול הוא בסיכון נמוך אפשר להחלים מהסרטן בעזרת טיפול הורמונלי, הקרנות וכריתות מבלי הטיפול הכימותרפי ותופעות הלוואי שלו".

"בארץ אנחנו מנסים להמעיט במתן כימותרפיה"

"פעם עבדנו לפי גודל הגידול והמעורבות שלו בגוף", ציין ד"ר שרון על הטיפול בסרטן. "היום מתעמקים במאפיינים של המחלה עצמה ולפי זה מכוונים את הטיפול שיהיה יעיל עם צמצום מרבי של תופעות הלוואי". הוא הדגיש שחשוב לבצע מעקבים שוטפים ולהיבדק כל הזמן: "גילוי מוקדם הוא הגורם המשמעותי בריפוי סרטן".

"המחקר הזה ישנה את דרך הטיפול בעולם, אבל בארץ כבר לפני מספר שנים הפסקנו לתת כימותרפיה כטיפול מניעתי", אמר ד"ר שרון. "בעקבות גילויים של יעילות נמוכה של הטיפולים הללו לעומת הביולוגיים והורמונליים, בארץ אנחנו מנסים להמעיט במתן כימותרפיה".

לשאלה האם המחקר החדש ישפיע גם על הטיפול בסוגי סרטן אחרים השיב ד"ר שרון כי "אני מניח שהמגמה תתפשט לסוגים אחרים של סרטן. בכלל, כיום מנסים לעשות טיפולים מותאמים לגידול הסרטני הנקודתי ולא טיפולים כוללניים. הרעיון הוא לתפור מעין חליפת טיפולים לכל אדם".