בעקבות תחקיר חדשות 2 שהעלה כי בית החולים "מעייני הישועה" אינו מקיים את תנאי הרפורמה החדשה בבריאות הנפש, זימנה סגנית יו"ר הכנסת ח"כ נורית קורן דיון דחוף בוועדת המשנה לבחינת הרפורמה בבריאות הנפש בראשה היא עומדת. "הובא לידיעתי המקרה שפורסם בתחקיר ערוץ 2, בו נראה כי ישנה אפליה בתיעוד הרפואי בין המגזרים השונים", אמרה ח"כ קורן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"מיד כשהחומר הונח על שולחני דרשתי לזמן באופן דחוף דיון", הוסיפה. "בכוונתי לבדוק בצורה יסודית ומעמיקה את הטענות כי במרפאה הפסיכיאטרית בבית החולים מעייני הישועה זוכים המטופלים לתנאים מועדפים".

ב-1 ביולי בשנה שעברה נכנסה לתוקף הרפורמה לבריאות הנפש, שעיקרה העברת האחריות לטיפול בקבלת פניה (טופס 17) ממשרד הבריאות לקופות החולים. מה שהיה אמור להיות תהליך פשוט להתחלת טיפול במרפאה ציבורית או בבית החולים, הפך לתהליך מורכב הרבה יותר ברוב הארץ, למעט בית החולים "מעייני ישועה" בבני ברק.

מעידה בפרשה. ח"כ קורן (צילום: אוהד רומנו, חדשות)
סגנית יו"ר הכנסת נורית קורן | צילום: אוהד רומנו, חדשות

במרפאת בריאות הנפש של המרכז הרפואי מעייני הישועה, בית חולים חרדי שנמצא בבני ברק, מבטיחים למטופלים הסדר אחר: "אצלנו כל אחד יכול להגיע בחינם, לא צריכים טופס 17 לא צריכים קופת חולים לא צריכים כלום. אני צריכה לשלוח טפסים, זה מגיע לפסיכיאטר והוא מחליט מה הטיפול", אמרה נציגה בבית החולים.

"זה תהליך דיי פשוט וגם לא צריך לעבור דרך הקופות בכלל, לא צריך טופס 17", מספר א', מטופל בבית החולים מעייני הישועה. "יש סיכום עם הקופות שאנחנו נעביר את הפרטים של המטופל והם משלמים לנו ישירות, גם בלי רופא משפחה". לדבריו אחת הסיבות לנוהל הפשוט הינה "סיכום מאוד מאוד ספציפי כי האוכלוסייה החרדית רוצים באמת לשמור על החיסיון של המטופל".

בעיה של חיסיון רפואי

חשוב להדגיש שמדובר בבריאות הנפש ונושא החיסיון הוא קריטי לכולם, גם שחשיפת התיק הרפואי הוא תנאי קבלה למקומות עבודה רבים. מי שיגיע לכל מרפאה ציבורית אחרת נאלץ לעבור דרך הקופה ולוותר על החיסיון הרפואי - מה שאומר שידעו שהאדם עובר טיפול ומהי האבחנה הפסיכיאטרית.

אז איך ולמה דווקא באזורי מגורים של חרדים קיים טיפול חסוי ונוח יותר? אולי גם בגלל מי שעומדת בראש המרפאה במעייני הישועה היא ציפורה בורשטיין, אחותו של חיים יוסטמן, יועצו הוותיק של השר ליצמן. כמו בעניינים אחרים, נראה שגם הטיפול הרגיש ביותר הוא בסופו של דבר עניין של גאוגרפיה.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בניגוד מוחלט לנאמר בכתבה, משרד הבריאות אינו מאפשר ולא יאפשר כל שינוי מעקרונות החוק והנוהל למעייני הישועה, או לשום גוף אחר, ואין כל כוונה או בקשה כזאת מצדם. יש לדחות בתוקף אמירות שקריות לפיהן קיימת אפליה לטובת המרכז הרפואי, בשל קירבה משפחתית עם יועץ השר או הקהילה שלו".

מבית החולים מעייני-הישועה נמסר בתגובה: "המרפאה לבריאות הנפש של ביה"ח מעיני הישועה מקבלת חולים בהפניה מקופות החולים כשהם מצוידים  בטופס 17. במקרים בודדים התקבלו אנשים שטופלו במרפאה בעבר, ללא הפניה. גברת בורנשטיין נמצאה מתאימה לתפקידה ואכן מבצעת את התפקיד היטב. קשריה המשפחתיים אינם מענייננו וכשמונתה לתפקיד הרב ליצמן לא היה שר הבריאות".