מתקן התפלת מים, ארכיון (צילום: פלאש 90, אדי ישראל, חדשות)
"קשר בין היעדר מגנזיום לתמותה" (ארכיון) | צילום: פלאש 90, אדי ישראל, חדשות

מנכ"ל חברת "מקורות" הגיב הבוקר (רביעי) לתחקיר חדשות 2 ממנו עולה כי צריכת מים מותפלים מעלה את הסיכון לתמותה ממחלות לב, והודה כי במספר יישובים - בהם חדרה - צורכים התושבים 100% מים מותפלים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"רוב הציבור מקבל לפחות 30% שהם לא מים מותפלים", הבהיר המנכ"ל שמעון בן חמו בריאיון לניב רסקין בגל"צ. עם זאת, הוא הודה כי ישנם יישובים בהם הציבור מקבל אך ורק מים מותפלים: "זה קורה באזורים שמאוד סמוכים למתקני ההתפלה".

"באזור החוף יש הרבה קידוחים, אז מספקים את המים גם ממתקני ההתפלה, גם מאקוויפר החוף, אקוויפר ההר ואקוויפרים נוספים", ציין בן חמו. "המים מגיעים ממקורות שונים".

בן חמו סירב להביע את עמדתו האישית באשר לממצאי המחקר בטענה כי הוא לא מבין בנושא. "מי שאמון על קביעת תקנות הציבור ומה שנדרש להוסיף זה משרד הבריאות", הוא הדגיש. "הנושא הזה נמצא בבחינה שלו. המשרד צריך לבדוק את העניין, להשתכנע שאכן יש כאן בעיה, וכשישתכנע - אין לי ספק שהוא יתקין תקנות חדשות בעניין וזה יחייב את כולנו לביצוע".

"משרד הבריאות הוא זה שאמון על עניין בריאות הציבור", שב ואמר מנכ"ל חברת "מקורות". "אנחנו לא מומחים בתחום הזה, אנחנו מומחים באספקת מים. גם כששואלים אותי בנושא הפלואור או כל נושא אחר של הרכב המים, אני עונה שאנחנו פועלים על פי הנחיות משרד הבריאות. חשוב שכל אחד יעסוק בתחום שלו".

התפלת מים (צילום: חדשות 2)
"למהול במים טבעיים" (ארכיון) | צילום: חדשות 2

"היעדר מגנזיום מוביל לתמותה"

בתחקיר שחשף אמש כתב חדשות 2 חיים ריבלין, צוין כי קבוצה של חוקרים מאוניברסיטת בר אילן ובית החולים שיבא תל השומר בדקה 4,600 חולי לב שאושפזו בבתי חולים שמוינו לפי אזורים - אלו הנמצאים באזורים שאליהם מסופקים מים מותפלים, לעומת אלו שהמים המגיעים אליהם הם ממקורות טבעיים.

"מהמחקר עולה כי בשנים הראשונות שלפני עידן ההתפלה, לא היה הבדל בתמותה בין בתי החולים בקבוצה הראשונה לעומת הקבוצה השנייה", הסביר הפרופסור יונה אמיתי, מומחה לבריאות הציבור מאוניברסיטת בר אילן שהיה שותף במחקר. "אך בשנים האחרונות, עם תחילת השימוש הנרחב במים המותפלים, קיימת תמותה מוגברת באותם בתי חולים שנמצאים באזורים אליהם מסופקים מים מסוג זה".

החוקרים טוענים כי הסיבה לפער בין שני האזורים היא היעדר מגנזיום, מינרל חיוני ביותר לבריאות, שבתהליך ההתפלה מסולק לחלוטין מהמים. "ב-2013 נבדקו ריכוזי המגנזיום בדם ב-211 חולים בשני האזורים", הוסיף אמיתי. "גם בעניין זה ניתן להיווכח כי ריכוז המגנזיום בדם נמוך יותר באזורים המותפלים".

הקשר שנמצא בין ריכוז נמוך של מגנזיום במים ובדם החולים והשינוי בתמותה מתאים להנחת העבודה שצריכה נמוכה של מגנזיום עלולה לגרום לתמותה גבוהה ממחלות לב.

בהכנת הכתבה סייעה "זווית", סוכנות ידיעות למדע ולסביבה.