פרי בסכנת הכחדה? ארכיון (צילום: רויטרס)
פרי בסכנת הכחדה? ארכיון | צילום: רויטרס

הבננה בצרות: מחלה חדשה המתפשטת סביב העולם מאיימת על הפרי הצהוב ומכניסה ללחץ את תעשיית הייצוא הענפה בדרום אמריקה. ברשת CNN דווח כי ארגון מגדלי הבננות תכנן לקיים השבוע ועידה מיוחדת בקוסטה ריקה, אך החליט לבסוף להעביר את "קונגרס הבננה הבינלאומי" למיאמי, כדי שהמשתתפים לא יעבירו את המחלה למדינותיהם כשיחזרו מהאזור המזוהם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המחלה שקיבלה את הכינוי "מחלת פנמה" או "תסמונת הנבילה", התפשטה מאסיה לאוסטרליה, לאפריקה ולמזרח התיכון, וגם בישראל המגדלים בלחץ. עפר אריאל, יו"ר "שולחן הבננה", ארגון מגדלי הבננות בישראל, אמר לחדשות 2 Online כי "כרגע יש את המחלה באופן רשמי בירדן ובלבנון. אנחנו מנסים לעשות מאמץ של הסגר יחד עם משרד החקלאות, כדי שהמחלה לא תגיע לישראל. כבר מ-2013 יש ניסיונות לעשות את זה".

אולם קצב ההתמודדות אינו מספיק טוב. בסופו של דבר צפויה המחלה להגיע מהמזרח או מהשכנות ירדן ולבנון בשנים הקרובות. אריאל סיפר כי המחלה מוכרת וכי היא התפתחה בעשורים האחרונים. "זו פטריה שקיימת באדמה, היא בעומקים ואוכלת את השורשים שנרקבים", הוא תיאר את התופעה שגורמת לעצים - לנבול. "במדינה אנחנו מנסים לפתח או לייבא זן עמיד. זה מירוץ נגד הזמן. לצערנו, בצורה כוללנית, הדברים שצריכים להיעשות לא נעשים".

ארגון המזון והחקלאות הבינלאומי של האו"ם הזהיר החודש כי תעשיית הבננות שהיקפה 36 מיליארד דולר חייבת לפעול "כדי להתמודד עם אחת ממחלות הבננה ההרסניות ביותר בעולם". זן מוקדם של "מחלת פנמה" מחק מגוון של זני בננה פופולריים כבר בשנות ה-60. בננת "קוונדיש" המוכרת כיום הייתה עמידה אז בפני המחלה וזכתה בבכורה. עכשיו, גם היא בסכנה.