בורקס (צילום: מאקו)
אילוסטרציה | צילום: מאקו

אחרי שמנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) הכריז אתמול כי שומני הטרנס המיוצרים באופן מלאכותי יוצאו משימוש במוצרי המזון המעובד בארה"ב, ביקשנו להבין מה זה בכלל שומן טרנס, מדוע הוא מסוכן לבריאות, ומה יהיו ההשלכות על המצב הקיים בישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הדיאטן הקליני ד"ר נסטור ליפובצקי, שייסד את שיטת דוקטור נסטור להרזיית ספורט ובריאות, ובין כותבי מסמך ההמלצות של איגוד הקרדיולוגים, עונה על כל השאלות:

מה זה בעצם שומן טרנס?

שומן טרנס הוא שמן צמחי, שבתהליך תעשייתי הופך משמן נוזלי לשומן מוקשה בחלקו. לפני שהתהליך הזה היה קיים, בשנות ה-50, הפקת המוצרים הייתה תהליך יקר משום שהיה צורך בשימוש בשומן מן החי. השימוש בשמן צמחי הוזיל מאד את התהליך, והוא הלך ונהיה נפוץ יותר ויותר.

מה הסכנות הטמונות בשומן מסוג כזה?

במהלך השנים החלו להצטבר עדויות ממחקרים מסוגים שונים, מהן עלה כי הסכנה לחלות במחלות לב עולה ב-21% אצל אנשים שצורכים שומן טרנס באחוזים גדולים. צריך להדגיש - לא כל שומן טרנס הוא מסוכן, אלא רק כזה המיוצר באופן מלאכותי. שומן טרנס יכול להיווצר גם באופן טבעי, אך סוג כזה הוא פחות מסוכן. בנוסף, שומן טרנס מעלה את רמת ה"כולסטרול הרע", ומוריד את רמת ה"כולסטרול הטוב" בדם. גם ברשימת המלצות איגוד הקרדיולוגים הכנסנו המלצה לצרוך כמה שפחות שומן טרנס, כשהשאיפה היא לא לצרוך אותו כלל.

האם מומלץ לא לצרוך כלל שומן?

לא. ההמלצה היא לצרוך בין 7-10% שומן רווי, כלומר שומן מן החי. רק לגבי שומן טרנס ההנחייה היא לא לצרוך אותו כלל. שומנים מומלצים הם שמן אבוקדו, שמן זית, טחינה, שמן שקדים.

באילו מוצרים יש שומן טרנס?

שומן טרנס נמצא במאפים בעיקר. עוגיות, עוגות, בורקסים, לחמים, כל מוצר שיש בו קמח בעצם. בארה"ב קבעו כבר מזמן שיש לציין את כמות השומן טרנס בכל מוצר, אך בארץ זה לא נעשה.

מעלה את הסיכון לחלות במחלות לב (צילום: בני גם זו לטובה, mako)
מעלה את הסיכון לחלות במחלות לב | צילום: בני גם זו לטובה, mako

במה ניתן להמיר את השומן טרנס בייצור מוצרים תעשייתי?

התחליף לשומן טרנס הוא שומן רווי, כלומר מן החי. תחליף נוסף הוא שמן דקלים ושומן קוקוס.

האם ניתן להעריך כיצד תשפיע ההנחיה על החוק הישראלי?

זה תלוי בכל כך הרבה גורמים, כמו קבוצות לחץ והאווירה הפוליטית. גם במשרד הבריאות צריכים לקחת את זה ברצינות, ולכן קשה מאוד להעריך האם ומתי הנחיה כזו תקרה גם בישראל. השלב הראשון צריך להיות רישום כמות השומן טרנס בכל מוצר באופן מסודר, דבר עליו אני נאבק כבר שנים, ושקיים כבר בארה"ב.