נמצא תקציב למלחמה בהתפרצות הכלבת (צילום: רשות הטבע והגנים)
תנים נגועים בכלבת. ארכיון | צילום: רשות הטבע והגנים

כלבת התגלתה אצל שלושה תנים שנמצאו בקיבוצים שלוחות, מעוז חיים וכפר רופין, שבשטח המועצה האזורית עמק המעיינות, כך נמסר היום (שלישי) בהודעת משרד הבריאות. תוצאות הבדיקה החיובית לכלבת, של התנים שנתפסו הגיעו אתמול ובמשרד מדגישים שעל כל מי שהיה במגע או שבעלי החיים שברשותו באו במגע באזור בו היו בעלי חיים נגועים או משוטטים, לפנות ללשכת הבריאות הקרובה למקום מגוריו, על מנת לשקול את הצורך במתן טיפול מונע.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בעקבות ההתפרצות הודיעו המועצות עמק המעיינות והגלבוע למשרד החקלאות כי הם מתכוונים לקחת את הטיפול לידיהם: "נוכח שעת חירום והמלחמה בשטח (שלא נראה לה הסוף), והעובדה שהכוחות הרלוונטיים קורסים, ואין לנו לסמוך אלא על עצמנו- הוחלט בפגישה האחרונה שקיימנו, על גיוס והפעלה לאלתר של וטרינרים, לוכד, פקח, רכב, כלי נשק לחקלאים המתנדבים, תוך תגבור הפעילות בשטח כפי שמחייבת המציאות אנו מחויבים להכפיל מיד את כל הפעולות שכבר עושות המועצות. לא נעמוד מהצד ונראה את אובדן השליטה".

אב ובתו ננשכו על ידי תן. ארכיון (צילום: נתי שוחט / פלאש 90, חדשות)
התנים יומתו בשל ההתפרצות? | צילום: נתי שוחט / פלאש 90, חדשות

אתמול פורסם לראשונה שבניסיון למנוע את התפשטות המחלה לאזור המרכז והדרום , קראו במשרד הבריאות להמית תנים באזור הצפון "לפני שנאבד שליטה". בתגובה לפרסום אמר שר החקלאות אורי אריאל כי הוא מתנגד למהלך: עם זאת, הדרג המקצועי במשרד החקלאות תומך בהרעלה ומנהל השירותים הווטרינריים הונחה להכין באופן מיידי תכנית ליישומה .

בממשלה חוששים לא רק מהתפרצות המחלה אלא בעיקר מפני התפשטותה לחלקים נוספים בארץ, שעלולה לגרום להידבקות של בני אדם ואף ילדים במחלה. לכן משרד הבריאות מאשר למשרד החקלאות בצעד חריג להתחיל בהרעלה של אזורים שלמים שחשודים כנגועים, בהם גם חיות בר ולא רק תנים, שעלולות להעביר את מחלת הכלבת.

החשש מאובדן שליטה על התפרצות הכלבת הביא את מנכ"ל משרד הבריאות לשגר למנכ"ל משרד החקלאות ובו קריאה לפעול למניעת התפשטות המחלה. "אני קורא לך לפעול בדחיפות לדילול אוכלוסיית חיות הבר המהוות איום כלבת, תוך עליית מדרגה בנושא, בכל אמצעי שתמצא לנכון שיאפשר התמודדות הולמת", כתב מנכ"ל משרד הבריאות.

חיסון נגד כלבת (צילום: חדשות 2)
על מי ששהה באזורים לפנות ללשכות הבריאות | צילום: חדשות 2

לדבריו, על המשרד להשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותו, לרבות "הרעלה מבוקרת באזורים מוגדרים או כל אמצעי אחר שתמצא לנכון, לפני שהאירוע יתפשט דרומה ואנחנו נאבד שליטה על האירועים". במשרד החקלאות מכינים כעת תכנית הרעלה, אולם קיים חשש כי חיות בר שאין סכנה שיחלו בכלבת יומתו שלא לצורך כתוצאה מההרעלה.

בעקבות הפרסום, מסר שר החקלאות אריאל בתגובה: "אין לי כוונה לאשר הרעלה כאמצעי נגד הכלבת. כבר דחיתי את האפשרות הזאת ואין צורך בה. אנחנו לא נמצאים במקום הזה". למרות זאת, במשרדו כבר החלו להיערך לתחילת ההרעלה.

בחברה להגנת הטבע הביעו דאגה רבה מהפרסום: "שיטות ההרעלה המיטו אסון על עולם החי הישראלי במאה שעברה, והביאו מינים רבים לסף הכחדה ואף להכחדה מוחלטת, כמו נשרים מקראיים, רחמים, צבועים מפוספסים ועזניות שחורות. הרעלות אינן כלי סלקטיבי ושימוש בשיטה פסולה זו, יביא לנזק בלתי מידתי ובלתי הפיך, לעולם החי המקומי, על כל מרכיביו. יתרה מזו, הרעלות לא יפתרו את בעיית התפשטות מחלת הכלבת: את התפשטות מחלת הכלבת, ניתן לעצור באמצעות שילוב של פתרונות - עצירת הזמינות הבלתי מתקבלת על הדעת, של מקורות מזון מאשפה ופסולת, לחיות הבר; חיסונים לחיות בר, משק וחיות מחמד; דילול סלקטיבי, שנעשה בידי מומחים מורשים לעניין; עיקורים וסירוסים של חיות מחמד; אכיפת חוקים ותקנות קיימים בנוגע להחזקתם של חיות אלה".