60 אלף כלבים מומתים מדי שנה (צילום: יואב בן-דב)
המוני כלבים מומתים מדי שנה | צילום: יואב בן-דב

מי יציל ממוות אלפים רבים של כלבים בישראל? בכל שנה מומתים בארץ כלבים רבים בירי, על ידי פיזור פתיון רעל וזריקות רעל, מבלי שאף גורם רשמי מדווח על כך לאף אחד. רבים מהכלבים הללו הם בריאים - והם מומתים רק עקב מצוקה קשה במקום עבורם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי נתוני משרד החקלאות מדובר באלפי כלבים בשנה: בין 4,500 ל-5,500 כלבים הומתו ב-2013. לכך יש להוסיף את הנתונים המלאים מהרשויות המקומיות שגם בהן מתבצעות המתות של כלבים ללא דיווח וגם 430 כלבים נוספים שהמיתו פקחי רשות הטבע והגנים באותה השנה.

גם כלבים בריאים רבים מומתים (צילום: יואב בן-דב)
גם כלבים בריאים רבים מומתים | צילום: יואב בן-דב


עם זאת, בעמותות בעלי החיים מעריכים כי המספר גבוה בהרבה וכי לא פחות מ-60 אלף כלבים בממוצע מומתים כאן בארץ מדי שנה. בגרמניה ובאיטליה, למשל, בניגוד למצב בישראל - חל איסור על המתת כלבים בריאים ובשוויץ נדרשת הצדקה להמתת בעלי חיים.

נכון להיום לא קיים בישראל מידע מבוסס על היקף תופעת ההמתה של כלבים. חלק מהגופים העוסקים בכך אינם אוספים נתונים לגבי מספר ההמתות שהם מבצעים וטעמיהן. לא כל שכן, איש אינו מרכז את הנתונים משלל הגופים הממיתים כלבים.

אין תמונה
הצעת החוק תמנע מקרי מוות? ח"כ שמולי



הצעת חוק חדשה שיזם ח"כ איציק שמולי מהמחנה הציוני בשיתוף עמותת "תנו לחיות לחיות", שצפויה לעלות היום (ראשון) לוועדת השרים לחקיקה - מבקשת לשים סוף לתופעה הטרגית, שהיקפה המלא כאמור, אינו ידוע.

לדבריו, לא קיימת שקיפות לגבי התופעה והיקפיה ובאמצעות הצעת החוק, מבקש ח"כ שמולי ליצור שקיפות בתחום ההמתה של כלבים, לקדם אחריות ולתת לרשויות ולציבור כלים לאמוד את היקף התופעה על מנת לאפשר קידום של פתרונות, ולמנוע הרג מיותר.

"בחסות ההשתקה וההסתרה מומתים בישראל מדי שנה 60 אלף כלבים וחתולים בריאים שיכולים היו עם קצת יותר מאמץ והשקעה מצד הרשויות למצוא בית חם במקום למצוא את מותם", אמר שמולי. "הדרך הראשית לעצירת טירוף ההמתה הזה עוברת דרך החלת שקיפות ודיווח על כל בעל חיים שממיתות הרשויות כך שניתן יהיה לפקח שאכן אין שום אופציה אחרת. העובדה שמתייחסים לחיות מחמד כמו אל חלב מקולקל - פשוט ממיתים וזורקים את הגוויות לפח בערמות - היא בלתי נסבלת והגיע הזמן לעצור זאת".

הצעת החוק תעלה בוועדת שרים במסגרת היום למען זכויות בעלי החיים שיצוין ביום שלישי הקרוב בכנסת, ביוזמת יושבי ראש שדולת בעלי החיים, חברי הכנסת איציק שמולי, יעל גרמן, יעל כהן פארן ושרן השכל.