כבר חמש וחצי שנים שחנה יוסף, תלמידת כיתה ה' בת 12, סובלת מעודף משקל קיצוני. למצבה החריג והנדיר של חנה יש מחיר חברתי ובריאותי כבד. ולמרות שביקשה באמצעות הוריה לעבור ניתוח לקיצור קיבה, היא סורבה על ידי קופת החולים, שטוענת כי עליה להמתין עד גיל 13. "קשה לי לעלות שתי קומות", היא מתארת את מצבה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"התרגלתי כבר שאומרים לי שמנה, אני שותקת אבל אני עדיין נעלבת", היא מספרת. "אני לא עונה, אני לא אומרת כלום, אני לא מתייחסת לזה, לא הזמינו אותי למסיבות יום הולדת בכלל".

חנה גם מספרת על הניסיונות לרדת במשקל. "ניסיתי הכול – חדר כושר, בריכה, פסיכולוגים מגיל 6", היא מסבירה, וגם מתארת את הבעיות הבריאותיות שמתלוות למצב הזה: "יש לי אסטמה, כמה פעמים אני הייתי בבית חולים. קשה לי לעלות שתי קומות, אני מתעייפת. קשה לי ללכת לבית ספר ואז לעלות לכיתה. קשה לי הרבה דברים. כשאני ישנה, אני לא נושמת 10 פעמים בשעה כי יש לי דום נשימה".
 
הוריה של חנה ביקשו מקופת חולים מאוחדת לעשות לה ניתוח לקיצור קיבה, אבל הקופה סירבה, בשל גילה. במקום זאת, הציעו בקופה לחנה להישאר תחת מעקב עד שתגיע לגיל 13. "ילדים קטנים מתחת לגיל 13 יכולים לפספס חלק מגדילתם", מסביר פרופ' רם וייס. "בנוסף לכך הם לא מספיק בוגרים נפשית בשביל להתמודד עם ההשלכות של ניתוח כזה". על כך עונה חנה כי "הם טועים, ואני בוגרת מספיק, ואני יכולה לעשות את הקיצור קיבה הזה, הם טועים במיליון אחוז".

"לא יודעת אם חנה תקום בבוקר" (צילום: חדשות 2)
"לא יודעת אם חנה תקום בבוקר" | צילום: חדשות 2

במסמך של קופת החולים נכתב להורים כי "מאחר וחנה כיום בת 11 ו-4 חודשים בלבד, אין טעם להערכה לניתוח בריאטרי במועד זה... מציע שבשלב זה חנה תמשיך טיפול ומעקב במסגרת הקופה ושתשקלו מחדש את הצורך בניתוח בריאטרי כשהיא תגיע לגיל 13".

על פי נהלי משרד הבריאות, אכן צריך לחכות עד גיל 13 לניתוחים כאלה, אבל במקרים חריגים שבהם הילד בסכנת חיים – אפשר לקבל אישור. הניתוח מהסוג שחנה אמורה לעבור, עולה לדבריה 45 אלף שקלים. אם הקופה לא תממן – במשפחתה של חנה מתכוונים לגייס את הכסף בעצמם.

"אני לא יודעת, אם חנה הולכת לישון, אם היא קמה בבוקר", אומרת אמה של חנה, איריס. "אני שוכבת לידה כל הלילה, וכשהיא הולכת לבית הספר – אני הולכת לישון. אם יחכו עד גיל 13, אני לא יודעת אם היא תחיה".

מקופת החולים מאוחדת נמסר בתגובה: "משרד הבריאות התקין תקנות ונהלים כדי להבהיר מתי יכולים מבוגרים לעבור ניתוח לקיצור קיבה ומתי לא – על אחת כמה וכמה כשמדובר בילדים שטרם השלימו את גיל ההתבגרות. חיוני להבהיר כי מדובר בפרוצדורה כירורגית שיש לה השלכות בריאותיות שעלולות להיות מסוכנות עד כדי מוות, ולא בפתרון קסם. הילדה הוזמנה לייעוץ אצל אנדוקרינולוג מומחה, לשמוע את חוות דעתו. הקופה לא תאשר את הטיפול בטרם יהיה ברור כי הפעולה המבוקשת תיטיב את מצבה הבריאותי של הקטינה".