:רוצים לוודא שהדם הזמין לא נגוע" (צילום: רויטרס)
היתוש הנגוע בנגיף | צילום: רויטרס

ארגון הבריאות העולמי הטיל היום (חמישי) פצצה: "נגיף הזיקה מתפשט בדרום אמריקה; מיליונים בסכנת הידבקות". ההודעה הזו זרעה בהלה בקרב רבים - בעיקר נשים בהיריון ובני משפחותיהם. ד"ר חגי לוין, רופא מומחה בבריאות הציבור, מנסה לעשות סדר בבלאגן ומסביר מהו הנגיף, איך תדעו שנדבקתם ואילו פעולות לנקוט כדי להימנע מכך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מהם תסמיני הנגיף?

80% מהנדבקים אינם סובלים כלל מתסמינים. במיעוט המקרים מתפתחת מחלה קלה המתאפיינת בעיקר בעליית חום גוף, פריחה, כאבי פרקים ודלקת בלחמיות. התסמינים נמשכים בדרך כלל מספר ימים עד שבוע.

אין תמונה
הד"ר חגי לוין

לאילו נזקים יכול לגרום הנגיף?

הנגיף עלול לגרום למחלה קשה וסיבוכים נדירים. תוארו מקרים של הופעת תסמונת גיליאן-ברה (שיתוק) ובתקופה האחרונה דווח על קשר אפשרי בין הדבקה בנגיף הזיקה במהלך ההיריון לבין פגיעה בהתפתחות המוחית של העובר, המתבטאת בהיקף ראש קטן (מיקרוצפליה).

איך מועבר הנגיף מאדם לאדם?

הנגיף מועבר על ידי עקיצת יתושים מסוג Aedes aegypti הנגועים בו. בנוסף, דווח על מקרים של העברת הזיהום בלידה, במהלך קיום יחסי מין ובקבלת עירויי דם. דיווחים אחרים מצביעים על אפשרות של הדבקה תוך-רחמית.

ישנן אוכלוסיות המוגדרות בסיכון להידבק בנגיף?

הסכנה היא לעובר ולכן האוכלוסיה בסיכון היא נשים הרות בכל שלב של ההיריון. בשלב זה לא ידוע מיהן האוכלוסיות בסיכון או מהם התנאים הנוספים מבחינת האישה ההרה, העובר, הנגיף, היתושים או הסביבה הנדרשים לתוצאה הטרגית של פגיעה בעובר.

יש לעקוב אחר האזורים הנגועים (בעיקר בדרום אמריקה ובמרכזה, אך יש אפשרות של התפשטות לאזורים נוספים), ומומלץ לנשים הרות לא להגיע לאותם אזורים. ישראל אינה נגועה ולאור התנאים הסביבתיים בישראל מאוד לא סביר שהיא תהיה גם בעתיד הקרוב.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
נגיף הזיקה | צילום: רויטרס

האם יש תרופה לנגיף?

לנגיף אין תרופה ספציפית או חיסון. ניתן לתת טיפול תומך. בעקבות הדיווחים נערך כרגע מאמץ כלל עולמי לפיתוח ובחינת תרופות אפשריות. ניתן וחשוב להתגונן מפני עקיצת יתושים היכולים להעביר מגוון רחב של מחלות, בהתאם לאזור הספציפי.

אמצעים מומחים להגנה מעקיצות הם לבישת ביגוד ארוך, שימוש בדוחי יתושים המאושרים על ידי רשויות הבריאות, בגדים מוספגים בדוחי יתושים (פרמתרין), שהות ולינה בתנאים מוגנים (כילות, מיזוג אוויר וכו'). לנוסעים לאזורים שבהם מחלות מועברות על ידי יתושים, מומלץ לקבל ייעוץ אפידמיולוגי במרפאת מטיילים לפני הנסיעה.

האם יכולה להיות התפרצות משמעותית של הנגיף?

בשלב זה רב הנסתר על הגלוי ויש להמשיך לעקוב. קיימת התפרצות של אירועי מיקרוצפליה בברזיל שטרם ידוע מה מקורה, אך נגיף הזיקה הוא אחד הגורמים החשודים. מבחינת התנאים הסביבתיים, נוכחות היתושים והנגיפים, קיימת אפשרות להתפרצות באזורים שונים בעולם.

ד"ר חגי לוין הוא רופא מומחה בבריאות הציבור וראש מסלול בריאות וסביבה בבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והדסה.