לראשונה מאז התמוטט לפני כחודש במגרש "הארנה" בירושלים, כשהגיע לצפות במשחק של הקבוצה האהובה עליו הפועל ירושלים בכדורסל, פגש השבוע שילה טויטו בן ה-10 את פאדי ואילן - שניים מאנשי מד"א שהצילו את חייו, כשליבו פסק לפתע לפעום. הוא צפה יחד איתם ברגעים בהם היה למעשה במוות קליני, ומשפחתו הסכימה לשדר את התמונות - שאינן קלות לצפייה - ולהופיע איתו בכתבה כדי לעורר מודעות ולהציל חיים של אחרים. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לרוב, רק 3% ממי שחוטף דום לב ועובר החייאה נשאר בחיים ללא שום נזק מוחי. המקרה של שילה מיוחד לא רק בשיקום המהיר, אלא גם מכיוון שתועד מהרגע הראשון. החובשים שהצילו את חייו של טויטו שמחו לראות את חזרתו המהירה לשגרת חייו: "איך אתה מרגיש? ברוך השם, חזרת לעצמך". פאדי שחזר את הרגעים בהם הוזעקו למגרש וצפה יחד עם שילה בתיעוד: "הנה הגענו, עכשיו אנחנו מתחילים בעיסוי לב. זאת אומרת, אנחנו מתחילים ללחוץ על בית החזה. אתה היית בלי נשימה ובלי דופק".

הפרמדיקים סיפרו כי שילה היה ללא דופק כשהגיעו, והוא נדהם: "הייתי עם עיניים פתוחות!". הצוות הכין את מכשיר ההחייאה וסיפר לשילה כי היה למעשה במוות קליני במשך כשלוש דקות. "כאן אנחנו ממשיכים בעיסוי, אתה מקבל עוד פעם שוק חשמל, הנה אתה רואה את שתי הכפות האלה?", הסביר לו פאדי מול המחשב. "עכשיו הוא שם את הידיים על בית החזה, בעצם בית החזה שלך, ונותן לך שוק, דרך בית החזה, שוק שהוא מכוון לכיוון הלב". 

החזרה המרגשת של טויטו למגרש (צילום: חדשות 2)
החזרה המרגשת של טויטו למגרש | צילום: חדשות 2

אחרי דקות ארוכות של עיסויי לב נמרצים, שתי מכות חשמל ותרופות דרך הווריד – הגיע רגע המפנה הנדיר: "שילה, עכשיו אתה רואה בעצם את הרגע שחזרת בו לחיים. בדרך כלל לא חוזרים האנשים לחיים במצבים כאלה". פאדי הסביר לו כי רוב האנשים מתים במצב זה או סובלים מבעיה נוירולוגית ונזק מוחי: "אתה, ברוך השם, יצאת מזה כמו גיבור ולא קרה כלום לזיכרון - זה פשוט נדיר". תמי, אמו של שילה, סיכמה בהתרגשות את הצפייה: "זה נס, זה נס!".

לפני שבע שנים עבר חוק על פיו בכל מקום ציבורי שבו עוברים יותר מ-500 בני אדם ביום חייב להיות דפיברילטור, מכשיר זול וקל לתפעול שמאפשר להציל חיים באמצעות מכות חשמל עוד לפני שצוותי מד"א מגיעים. הבעיה היא שהחוק הזה לא נאכף. ד"ר רפי סטרוגו ממד"א מסביר כי "כמו שלא ייתכן היום שיהיה מקום ציבורי, בית עסק, או כל מקום אחר – ללא מטף כיבוי, כך לדעתי לא ייתכן שהיום בכל עסק, בכל מוסד ציבורי, לא יהיה מכשיר כזה שנקרא דפיברילטור". במקרה של שילה, הוא ניצל כי בעיריית ירושלים ובמגרש היכל הפיס ארנה הקפידו על נהלי אבטחה רפואית, ומכיוון שהצוות של מד"א התנהל במהירות ובמקצועיות.

לאחר ששוחרר מבית החולים הוזמן שילה כאורח כבוד למשחק של הקבוצה האהובה עליו, נגד מכבי תל אביב. את הסטטיטיקה העצובה על פיה רק 3% מהלוקים בדום לב יוצאים בריאים ושלמים, אפשר לשנות. בשוודיה, סינגפור, שוויץ ובמדינת אריזונה בארצות הברית – הצליחו להגיע לנתונים מדהימים של 25%, אפילו יותר. פיקוח של מד"א על דפיברילטורים במקומות ציבוריים, יחד עם תקציבים להדרכות לציבור הרחב על נהלי החייאה נכונה – יוכלו להביא את השינוי המיוחל גם אצלנו.