"הוא נכנס ל-CT על הרגליים - ויצא מונשם. על המיטה, לא מזיז ידיים, לא רגליים, לא שומע אותנו" - כך אמר בילאל גרייב, אביו של מוחמד, בן שלוש וחצי, שנשלח בסך הכל לבדיקת טומוגרפיה ממוחשבת פשוטה - אך לא הצליח להתאושש ממנה ונותר משותק בידיו וברגליו ולבסוף הלך לעולמו. כעת הוריו תובעים את בית החולים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

את בדיקת ההדמייה עבר מוחמד בבית החולים "שיבא" שבתל השומר לפני כשנה וחצי, לקראת ניתוח שאמור היה לעבור כדי לטפל במום מולד בלבו. לפני ההליך, כמקובל, הזריקו הרופאים לפעוט תרופה מיוחדת להאטת קצב הלב כדי לשפר את איכות הבדיקה. אלא שלמטופלים כמו מוחמד אסור לתת את התרופה הזו - בגלל המום. דקות ספורות לאחר מכן, הוא לקה בדום לב.

"אמרו לנו ש'יכול להיות שמחר הוא יתעורר, והכל יהיה בסדר'", אמרה אמו של מוחמד, ג'ומאנה. אבל מוחמד לא התאושש. שבעה חודשים לאחר בדיקת ה-CT הקטלנית, הוא הלך לעולמו. הוריו, שזכרו היטב את השיחה שבה הודו בפניהם בכירים בתל השומר שטעו ואף התנצלו בפניהם - החליטו להגיש תביעת נזיקין נגד בית החולים.

"זו טעות שלהם", אמרה אמו. "למה לא בדקו? הם אמרו לנו שאנחנו טעינו שאנחנו לא בדקנו את זה לפני הבדיקה!". לפני שבוע בדיוק הגיש בית החולים תל השומר כתב הגנה לבית המשפט, שבו נכתב כי "הטיפול הרפואי שניתן למנוח בביה"ח היה הולם, נכון וראוי בנסיבות על פי הסטנדרטים של התנהגות רפואית מקצועית ומיומנת". אלא שבמוסד הרפואי לא ידוע שהשיחה שבה הם הודו בטעות - הוקלטה על ידי ההורים.

הקלטה של פרופ' אמיתי זיו, סגן מנהל בית החולים תל השומר

"לגבי מוחמד - קודם כל, יש לנו טעויות שם...ילד כמו מוחמד, שאנחנו לא מכירים כל כך טוב... הקרדיולוגים שלנו היו צריכים להכיר אותו לפני הפרוצדורה, או לפחות לתת את דעתם לבדיקה הזאת ולהתדיין לפני כן יחד עם המרדים ויחד עם הקרדיולוג... את הדבר הזה לא עשינו מספיק טוב.

על קיומה של ההקלטה נודע לבית החולים תל השומר רק היום (ראשון), בעקבות פניית חדשות 2. בקרוב, הם יצטרכו להסביר איך ייתכן שהם לא אשמים, אם הם דיברו כמו שדיברו יום אחד בלבד אחרי הבדיקה.

"אני אגיד את זה מאוד ביושר: אנחנו תרמנו פה לסיבוך הזה. באופן שבו שיבא תפקד, כמערכת... וגם למדנו, אנחנו גם מפעילים עכשיו איזושהי תפיסה חדשה לגבי הילד הבא, לפני כזה ניתוח או לפני כזאת פרוצדורה. זה לא יעזור למוחמד... זה טוב לכולנו לדעת שהילד הבא אני מקווה יקבל מערכת יותר בטוחה שעושה את הדבר הזה יותר נכון.

חשוב להדגיש כי כתב ההגנה שבו מתנער בית החולים מאחריות כלשהי הוא מסמך רשמי ומחייב שבית החולים תל השומר הגיש לבית משפט בישראל. המנהלים דוחים ומבטלים בתוקף ביד אחת את מה שהרופאים שלהם מודים בו בעצב ביד השניה.

"כמובן, שיהיה לכם פה ברור, התחושה שלנו היא קשה. אנחנו מתנצלים מעומק הלב. זה לא יחזיר לכם אולי את האמונה בנו, אבל להגיד לכם שכואב לנו אתכם - אני מקווה שאתם מאמינים לי. אנחנו מאוד כואבים על מה שקרה פה... אני פה גם בשביל להתנצל, בשביל לקחת אחריות. שלא תטעו... אבל מוחמד משלם את המחיר. וגם אתם. וזה כואב נורא, אבל אני אומר לכם את זה".

"מה שעבר לנו בראש כשראינו את כתב ההגנה, זה פשוט שזו תעודת עניות למדינת ישראל ולמערכת הבריאות של מדינת ישראל", אמר עו"ד אביחי דר, פרקליטם של ההורים. "אנחנו צריכים לזכור שמדובר בבית חולים ממשלתי".

הסיפור הזה מעלה שאלות מטרידות, כמו למשל מדוע בית החולים תל השומר מתעקש לגרור בפועל משפחה אבלה להליכים משפטיים ארוכים ויקרים, למרות שכבר התנצלו והודו באחריות, ושאלה נוספת שנותרת ללא מענה: כמה מקרים אחרים כאלה ישנם - שלא הוקלטו.

מבית החולים "שיבא" תל השומר נמסר: "צוות ניהול הסיכונים והנהלת שיבא פעלו גם במקרה זה בשקיפות ובאמינות. בפגישה שהתקיימה עם ההורים, התנצל הצוות לפני ההורים על כך שבהכנת הילד ל-CT נעשה שימוש שלא תואם עם הקרדיולוגים ואשר לא היה נכון לתת אותו לילד, והבטיח להפיק את הלקחים מהאירוע וכך אמנם נעשה.

"באשר לכתב ההגנה - כנהוג במקרים של תאונות רפואיות, שיבא מחוייב להעביר את התיק לחברת 'ענבל', החברה הממשלתית המטפלת בנושאים אלה בכל בתי החולים הממשלתיים. כתב ההגנה שהוגש ע"י עו"ד מטעם חברת 'ענבל' לא עבר במקרה זה דרכנו לפני שהוגש".