עומסים חריגים בבתי החולים, ארכיון (צילום: חדשות 2)
עומס בבית החולים, ארכיון | צילום: חדשות 2

הפנים העגומות של הרפואה הציבורית: מנתונים חדשים שפרסם היום (חמישי) משרד הבריאות עולה כי זמני ההמתנה בחדרי המיון בבתי החולים נמצאים במגמת עלייה במשך העשור האחרון. תושבי חיפה וירושלים סובלים במיוחד מההמתנה הארוכה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מהדוח עולה כי במהלך שנת 2013 זמן השהייה הממוצע במחלקות הרפואה הדחופה (מלר"ד) עמד על כ-3.5 שעות, לעומת כ-3.1 בתחילת העשור. הזמן החציוני – כלומר שמחצית החולים המתינו יותר ממנו ומחצית פחות ממנו – עמד על 2.6, לעומת 2.2 שעות בתחילת העשור.

עוד עולה מהנתונים כי במשמרות הבוקר – מהשעה 07:00 ועד 15:00 – העומס הכבד משפיע על קצב הטיפול בחולים: 29% מהפונים שהו במחלקות במשך למעלה מארבע שעות. גם במשמרת הלילה, בין 23:00 ל-07:00, המתינו למעלה מרבע מהחולים – 28% - יותר מארבע שעות. לעומת זאת, משמרת הערב נחשבת למעט פחות עמוסה, אך גם בה 25% מהביקורים ארכו למעלה מארבע שעות. גם נתונים אלו נמצאים בעלייה חדה: בשנת 2004 הממוצע בכל המשמרות עמד על כ-18%.

בתי החולים בהם ההמתנה הייתה ארוכה באופן יחסי הם: שערי צדק והדסה עין כרם בירושלים ובתי החולים כרמל ורמב"ם בחיפה. חמישית מכל המטופלים שהו בבית החולים מעל חמש שעות. גם במקרה זה, בשערי צדק (39%) ובהדסה עין כרם (37%)המתינו יותר, וכך גם ברמב"ם והכרמל (מעל ל-30%).

ההודעות של בני המשפחה מנעו אסון (צילום: מאור רוזנשטיין)
בדרך לדווח על הריון? ארכיון | צילום: מאור רוזנשטיין

הקשישים התלוננו על קצב הלב, החיילות על מחלות מין
 
במשרד הבריאות הדגישו כי במהלך השנה ביקרו במחלקות הרפואה הדחופות כ-2.8 מיליון איש. הפניות הרבות ביותר הן של הורי תינוקות עד גיל שנה וקשישים. במפתיע, גם הדור הצעיר יותר (גילאים 18-34) היווה נתח נכבד מהמאושפזים. השיא במספר הפניות נרשם ביום ראשון. נתון מעודד מעט נמצא באחוז האשפוזים מתוך כלל החולים: רק כ-30% מהפונים למחלקות אושפזו, בהשוואה ל-32% בשנת 2004. 
 
ועל מה התלוננו החיילים? על פי הדוח של משרד הבריאות, הפונים בגילאים 18 ו-21 הגיעו למחלקות בגלל כאבי בטן ואגן, חבלות, נקעים, בעיות עיניים וכאבי גב. פניות בולטות נוספות של גילאי הצבא היו תלונות על מחלות מין (בעיקר בקרב הנשים) והריון.

התינוקות והפעוטות שהובאו לבתי החולים סבלו במרבית המקרים מחום, זיהומים, דלקות אוזניים וריאות וגם שברים וחבלות. לעומתם, המבוגרים בגילאי 65 ומעלה סבלו במרבית המקרים מכאבים בחזה, קשיים נשימתיים, הפרעות קצב לב, שבץ מוחי ויתר לחץ דם.

כ-30% מהמבקרים מאושפזים (צילום: רויטרס)
כ-30% מהמבקרים מאושפזים | צילום: רויטרס

בחילופי העונות התחלפו גם הפציעות והמחלות: דלקת ריאות וברונכיטיס נפוצות יותר בחורף, וכך גם מקרים של חום גבוה. עם זאת, מהדוח עולים גם נתונים מפתיעים יותר: ההפרעות הנוירוטיות זינקו במהלך החגים, ואילו לחץ דם גבוה והפרעות בקצב הלב היו נפוצות יותר בסתיו ובחורף. התאונות והפציעות שכיחות פחות דווקא בחורף, למרות תנאי הכביש הקשים
והישראלים נוטים לסבול יותר ממערכת העיכול ומדלקות בדרכי השתן בחודשי האביב והקיץ.

הנתונים בדוח "ביקורים במחלקה לרפואה דחופה 2013" נאספו ב-28 בתי החולים בארץ, מלבד בתי החולים במזרח ירושלים, במהלך שנת 2013. עוד עולה מהדוח כי סיבות האשפוז הנפוצות בכלל האוכלוסיה הם: חבלות, זיהומים, בעיות בדרכי הנשימה או העיכול - וכמובן הריון ולידה.