הקרב על היחס בבית החולים. אילוסטרציה (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
ארכיון | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

ב-11 בתי חולים ציבוריים ברחבי נמשכים העומסים החריגים בחדרי המיון ובמחלקות הפנימיות. במשרד הבריאות אומרים היום (שני) כי "אכן קיים עומס אדיר על מערכת האשפוז; נדרשת תוספת משאבים במיוחד בחדרי המיון". תמונת המצב, חלק מהחולים נשארים בבית ומעדיפים שלא להגיע למוסדות הרפואיים שכורעים תחת הנטל. יש לציין כי נתוני התפוסה אינם חריגים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בבית החולים "שיבא" בתל השומר עומד שיעור התפוסה על 300%, בקפלן ברחובות 180%, בני ציון שבחיפה - 200%, שניידר שבפתח תקווה - 127%, כרמל שבחיפה - 130%, יוספטל שבאילת - 93.5%, איכילוב שבתל אביב  - 115%, פוריה שבטבריה - 120% והלל יפה שבחדרה - 145%.

פרידה, שהגיעה לחדר המיון ב"שיבא" תל השומר, אמרה לחדשות 2: "העומס נורא. החלטתי ללכת הביתה. אני מעדיפה ללכת לרופא פרטי - ככה אהיה שקטה יותר. זה בלתי נסבל".

לאה, שהגיעה לחדר המיון בבית החולים ברזילי שבאשקלון, סיפרה על התחושות הקשות. "זה עצוב מאוד. הרגשה רעה מאוד שצריך לחכות כל כך הרבה זמן לטיפול. הרופאים מתרוצצים ממקום למקום. אתה צריך לשבת בשקט כי אתה רואה מה קורה פה", היא אמרה. "האמת? חשבתי הרבה פעמים אם להגיע או לא. הרגשתי כל כך רע ובסוף באתי. הצטערתי על זה. אני שוכבת במסדרון, עגלות עוברות פה. הריח לא נעים. אין מקום לנשום".

אחד הרופאים בברזילי הוסיף: "בגלל שאנשים יודעים שיש עומס בחדר המיון, המבקרים שמגיעים הם חולים מלכתחילה במצב קשה יותר. הם זקוקים לטיפול יותר אינטנסיבי וממושך. היום בילינו ארבע שעות בטיפול בשלושה חולים, כששאר החולים ממתינים בחוץ. יש מצוקה של מיטות, רופאים, אחיות ואמצעים. הכל מצטבר".

במחלקות המיון והמחלקות הפנימיות במרכזים רפואיים רבים נרשמת תפוסה גבוהה במיוחד - וחולים רבים שהגיעו לבתי החולים נאלצו להמתין שעות ארוכות למענה רפואי, לעתים מחכים אפילו בין 10 ל-20 שעות.

"מרגישות שמנצלים אותנו". ארכיון (צילום: דוברות רמבם, חדשות)
רמב"ם. ארכיון | צילום: דוברות רמבם, חדשות

"תנאי האשפוז בישראל - הכי צפופים במערב"

כמדי חורף, מצטברים במרכזים הרפואיים ברחבי הארץ מאושפזים רבים מאוד, מה שגורם לנסיקה באחוזי התפוסה במחלקות המיון והמחלקות הפנימיות, לעתים גם של מאות אחוזים וחולים רבים המבקשים לראות רופא בהקדם, נאלצים לחכות שעות בבתי החולים. בשיאה של מערכת הבחירות, על רקע המצב הקשה בבתי החולים - הפוליטיקאים יוצאים לקרב האשמות.

שרת הבריאות לשעבר, ח"כ יעל גרמן, שעד לא מזמן הייתה אמונה על מערכת הבריאות, מתחה הבוקר (שני) ביקורת על הצפיפות הגדולה שנוצרה בימים האחרונים בחדרי מיון ברחבי הארץ: "הצפיפות הבלתי נסבלת בחדרי המיון ובמחלקות האשפוז בכל חורף היא קטסטרופה ידועה מראש. בחורף קל, המצב קשה - ובחורף קשה, המצב בלתי נסבל".

"מדינת ישראל היא המדינה הצפופה ביותר מבחינת אשפוז בבתי החולים. כמו בכל בעיה אקוטית ונמשכת, הפתרון צריך להיות שורשי". לדבריה, הוועדה שבראשה עמדה מתוקף תפקידה, המליצה על שיפור המצב בחדרי המיון: "בתקציב 2015 היינו אמורים להעביר עוד 3 מיליארד שקלים למערכת הבריאות, שיועדו בין השאר לחיזוק חדרי המיון".

"מערכת הבריאות שלנו קורסת בהתמדה כבר שנים, מבלי שנתניהו נקף אצבע כדי לשנות", תקף יו"ר האופוזיציה ומפלגת המחנה הציוני, יצחק (בוז'י) הרצוג. "כל מי שמגיע לבדיקה, שמחכה בתור לניתוח מציל חיים, שצריך רופא לילדיו או להוריו - יודע בדיוק על מה אני מדבר. התמונה שמתקבלת הבוקר מחדרי המיון השונים היא עוד חותמת לכישלון, לחידלון, לניתוק ולחוסר האכפתיות של נתניהו".

גם במפלגת "כולנו" הגיבו בחריפות למצבה של מערכת הבריאות: "בזמן שהמפלגות הגדולות עוסקות במחזור בקבוקים, אזרחי מדינת ישראל שוב נפגעים מההזנחה הממשלתית. אנו קוראים לסגן שר הבריאות, צחי הנגבי, לטפל בדחיפות בנושא".

_OBJ



"זכות היסוד הבסיסית ביותר לאדם בישראל היא הזכות לקבל שירותי רפואה ובריאות באיכות ראויה, אמינה, זמינה ונגישה וללא קשר ליכולתו הכלכלית של האזרח. אנו נפעל להחזרת משקלה של הרפואה הציבורית בישראל למקום הראוי לה", הוסיפו במפלגה.

_OBJ