החשבון יתייקר (צילום: Dzmitry Held, Shutterstock)
אילוסטרציה | צילום: Dzmitry Held, Shutterstock

המחלקה לבריאות הסביבה במשרד הבריאות פרסמה היום (שלישי) את ממצאי דוח מי השתייה במקורות המים בישראל לשנים 2011-2012, מהם עולה כי במהלך תקופת המדידה פסל המשרד לא פחות מ-46 מקורות מים, 27 מהם סיפקו מי שתייה למחוז המרכז.

לעיון בדוח ממצאי דוח מי השתייה המלא

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עוד עולה מהדוח המטריד שהתפרסם היום כי מבין האתרים שסיפקו מים לתל אביב – נמצאו ארבעה אתרים פסולים לשתייה. בירושלים פסלו הרשויות שלושה מקורות מים, ואילו במחוז הצפון נסגר רק אתר אחד שנמצא כי ריכוז המזהמים במימיו חורג מהתקנים.

מבדיקת ריכוזים חריגים של חומרים מזיקים במים, זוהו 200 מקורות שדגימותיהם הצביעו על ממצאים מדאיגים. על פי הנתונים, לפחות 39 מהאתרים הללו סיפקו מי שתייה למחוז המרכז, 31 למחוז הצפון ורק שניים מהם הזרימו מי שתייה למחוז הדרום.

סיבת הזיהום העיקרית לפסילת מקורות המים על פי הדוח מתייחסת לרמת הזיהום החיידקי החריגה שנמצאה במקורות המזוהמים, באופן כזה החורג מהתקנים המחמירים הקבועים בחוק. לפחות 26 מקורות מים מבין אתרי הקידוח הכילו חיידקים מסוג קולי צואתי וכוליפורמים, בעוד שהשאר נמצאו פסולים לשתייה בעיקר על רקע ריכוזים גבוהים של מתכות שנמצאו בהם, לרבות סלניום – חומר אל-מתכתי שבריכוזים גבוהים עשוי לגרום להרעלה ואף למוות.

_OBJ

אספקת המים בישראל מתבססת על מקורות של התפלת מי ים, שאיבת מי תהום, מעיינות, ומקורות מים עיליים. כדי למנוע תחלואה, ועל מנת להבטיח שהמים המסופקים אכן ראויים לשתייה, נקבע מערך ניטור של בדיקות חיידקיות, כימיות ופיסיקליות במקורות המים וברשת האספקה.

משנת 2005 נכנסה מדינת ישראל לעידן חדש בנושא אספקה ואיכות המים: בתהליך הדרגתי הולכים ונבנים מתקני התפלת מי ים גדולים. נכון לסוף שנת 2012 סופקו מי ים מותפלים מארבעה מתקנים: באילת, באשקלון, בפלמחים ובחדרה. המים המותפלים עם יציאתם מהמתפילים עוברים תהליכי ייצוב, חיטוי והפלרה, ובאמצעות מתקני אגירה והובלה של חברת "מקורות" נמהלים במערכת הארצית ומסופקים לצריכה.