1940-2013. דני ליטאי (צילום: חדשות 2)
1940-2013. דני ליטאי | צילום: חדשות 2

דני ליטאי, הבמאי המיתולוגי של הלהקות הצבאיות והפזמונאי, הלך אמש (ו') לעולמו בגיל 73 בבית החולים בילינסון שבפתח תקווה. ליטאי לקה לפני כחודשיים באירוע מוחי שני בחייו, ומאז מצבו הבריאותי הלך והידרדר. מועד הלווייתו טרם פורסם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ליטאי שירת בלהקת פיקוד המרכז ולאחר שחרורו הפך לכוריאוגרף בלהקת פיקוד הצפון, זאת במקביל לקריירת משחק צנועה שטיפח בתיאטרון הקאמרי. אלא שהפריצה הגדולה שלו הגיעה כשהחל לעבוד בלהקת הנח"ל בתור האחראי על העמדת הפזמונים.

בלהקת הנח"ל הכיר ליטאי את מי שהפך לימים לשותפו המקצועי ליצירה - המלחין יאיר רוזנבלום ז"ל. יחד יצרו השניים תכניות של להקת הנח"ל, להקת פיקוד המרכז ולהקת חיל הים. הם היו אחראים גם על חבורת הזמר של פיקוד צפון ועל להקת פיקוד דיזנגוף.

דמותו של במאי הלהקה הצבאית בסרט "הלהקה", שגילם טוביה צפיר, התבססה במובנים מסוימים על אישיותו של ליטאי שהיה ידוע בקשיחותו ובמקצועיות הבלתי-מתפשרת.

"היה פעיל אמנותית עד השנה האחרונה"

לפני כ-30 שנה לקה ליטאי לראשונה באירוע מוחי. "למרות זאת, הוא היה עדיין פעיל כל השנים האלו", אמר לחדשות 2 Online חברו הטוב, הזמר גבי ברלין. "אפילו בשנים האחרונות, ממש עד השנה, הוא היה פעיל אמנותית. הוא היה הבמאי של הגבעטרון, הגיע לכל החזרות וההופעות, ועבד עם אמנים על תכניות יחיד שלהם כמו מוצי אביב וציפי מור".

"המחלות רדפו אותו ב-30 השנים האלה בזו אחר זו", אמר לחדשות 2 Online חבר קרוב נוסף של ליטאי, הפזמונאי אבי קורן. "כל מחלה פגעה בו עוד ועוד, אבל הוא עם הנחישות שלו - ממש הערצתי אותו. הוא המשיך לעבוד ולביים, עם המקל, עם ההליכון, וגם כשלא יכול היה להדגים את התנועות של ההעמדה, הוא נעזר באסיסטנטים שלו".

ערב ראש השנה, לפני כחודשיים, לקה ליטאי באירוע מוחי שני. כפי שתיאר ברלין, "ממנו הוא כבר לא יצא. הוא אמנם חזר להכרה, אבל כבר לא יכול היה לדבר. הכיר אותנו, אבל לא תיקשר איתנו. מאז המצב הלך והחמיר עד שבלילה הוא נפטר".

"המצב היה כזה שכבר אי אפשר היה לאחל לו החלמה מהירה"

במהלך החודשיים האלו נהגו לבקר אותו רבים מחבריו. "רק לפני שבועיים עשינו אצלו מעין מפגש של יוצאי הלהקות הצבאיות ושרנו לו כמה שירים שהוא ביים בעבר", סיפר ברלין. "תמיד היו שם גם בני המשפחה הקטנה שלו - הבן, הבת, האחות. כולנו היינו צמודים אליו".

"הערצנו אותו". ליטאי (צילום: חדשות 2)
"הערצנו אותו". ליטאי | צילום: חדשות 2

"בפעם האחרונה שהייתי אצלו, הוא כבר היה כמו זומבי", שיחזר קורן. "הוא רק הסתכל, לא הגיב, לא הזיז איברים, רק העיניים שלו היו מזוגגות. ממש ראיתי במבט שלו שהוא איבד את הנחישות ואת הרצון והכוח, כאילו הוא אמר 'זהו, אין לי כוח יותר'".

ההיכרות בין ליטאי לברלין וקורן הגיעה לשיאה, כשהשלושה נפגשו מדי שבוע במסגרת קבוצת "משמרות השלום והדמוקרטיה" שנוסדה לאחר רצח ראש הממשלה יצחק רבין. הקבוצה מתכנסת בכל יום שישי אחר הצהרים. "הוא היה מעמודי התווך של הקבוצה הזאת", סיפר ברלין. "הוא זה שהיה עורך את הטקס השנתי סמוך לארבעה בנובמבר, היה קובע אילו שירים ישירו ואילו קטעים יקריאו. אתמול ארגנו את הטקס בלעדיו, והזכרנו אותו, איחלנו לו החלמה מהירה. כעבור מספר שעות הוא נפטר".

"אני אמרתי שהמצב הוא כזה שאפילו אי אפשר לאחל לו החלמה מהירה", דייק קורן. "תבין, זו הייתה הפעם הראשונה מזה 18 שנה שעשינו את הטקס בלעדיו. איכשהו הייתה לי הרגשה שזו לא רק הפעם הראשונה בלעדיו, אלא שזה יהיה ככה מעתה ואילך".