הלוגו של האירוויזיון 2009 (צילום: האירוויזיון)
כמה תשלמו עבור ערב אחד של נצנצים? | צילום: האירוויזיון

שי ברק חי ונושם אירוויזיון מאז שהוא זוכר את עצמו. הוא מדקלם בעל פה מילים של מאות שירים בשפות שונות ומשונות, בקיא בכל פרט על זמרות הליווי הסלובניות שהופיעו ב-1993, ואפילו יכול להגיד לכם במדויק כמה נקודות העניקה מקדוניה לקרואטיה לפני עשר שנים.

בשבוע שעבר עלה שי על מטוס ועשה את דרכו למוסקבה, שם יערך הערב חצי הגמר בתחרות הזמר - זו הפעם ה-54. בחמש השנים האחרונות הוא לא פספס מופע אחד על אדמת היבשת, ואפילו הרחיק עד לסרביה, אוקראינה ופינלנד. מקומות שבוודאי לא נחשבים בעיני רבים כיעד אטרקטיבי לחופשה.

אבל אם חשבתם שהאירוע המוזיקלי הגדול ביותר באירופה מסתכם בתלבושות נוצצות, ריקודים מוזרים והצבעות פוליטיות, טעות מרה בידכם. מסתבר שלהיות חובב אירוויזיון זה עסק יקר, אפילו יקר מאוד. "זהו בור ללא תחתית", מעיד שי, אבל מדגיש באותה הנשימה כי לא היה מוכן לוותר על החוויה בשום מחיר. והוא ממש לא לבד.

זה לא רק ספורט 

40 חובבים ישראלים נמצאים כרגע ברוסיה וסופרים את הדקות עד הדוז-פואה. במשך שנה שלמה הם חסכו שקל לשקל וחשבו פעמיים לפני שפתחו את הארנק, רק כדי לממן את חלום הנסיעה.

הטיסה לרוסיה לבדה עלתה למעריצים המסורים כ-500 דולר. את כרטיסי הכניסה לשני חצאי הגמר של התחרות ולמופע הענק ביום שבת הם רכשו חודשים ארוכים מראש תמורת 300 דולר, ולידיעתכם, מדובר בעסקה טובה מאוד. מי שיחפש עכשיו מקום ישיבה באיצטדיון האולימפי הענק ישלם לא פחות מ-250 דולרים רק כדי לצפות בשלב הגמר.

10 ימים של שהות באחת מהערים היקרות בעולם, כפי שמספר שי, ייאלצו אתכם להיפרד מעוד 1,200 דולר, במקרה הטוב. אבל בזה לא מסתכם החשבון.

אין תמונה
המהמרים לא שמים עליהן את הכסף

ערב אחד של אירוויזיון ממש לא מספק חובב רציני כמו שי. לפני כחודשיים הוא שלף כרטיס אשראי, גיהץ 1,000 דולר מבלי לחשוב פעמיים וטס לשוודיה, רק כדי לצפות בקדם הבלונדיני ביותר. שי חזר לישראל מלא חוויות ועם חיוך ענק על פניו. מנהל הבנק שלו, סביר להניח, היה קצת פחות מאושר.

כמה שווה שלמה ארצי? 

ובל נשכח את המזכרות ופריטי האספנות שאף מעריץ שפוי לא יחזור הביתה בלעדיהם. חולצה עם הלוגו של התחרות למשל נמכרת כעת תמורת 37 דולר. הסט המלא שכולל גם צעיף, כובע ומחזיקי מפתחות, יעלה לכם עוד כמה עשרות שטרות ירוקים.  

מחיר הדיסק הרשמי של התחרות מסתכם אמנם בכ-80 שקלים בלבד, אבל זה רק הכסף הקטן. באתר eBay תוכלו למצוא סינגלים, תכניות ופריטים נוספים שנמכרים תמורת מאות דולרים, ולא חסרים להם קונים. הקלטה נדירה של נציגת פורטוגל בשנת 1992 למשל מוצעת למכירה בעבור סכום שנשמע דמיוני - לא פחות מ-750 דולר. שלמה ארצי בוודאי יופתע לגלות שיש מי שדורש 80 דולר עבור תיעוד של הופעתו על במת התחרות לפני יותר מ-30 שנה.

נורבגיה בראש, ישראל מדשדשת 

לצד ההוצאות הרבות, יש גם אפשרות גם להרוויח סכומי כסף לא מבוטלים מהשואו המושקע. סוכניות ההימורים מציעות יחסים מפתים לזכייה, כאשר נורווגיה היא הפייבוריטית הברורה לניצחון. על כל דולר שתשקיעו בנציג הסקנדינבי באתר ויקטור צ'נלדר, תוכלו נכון לעכשיו להרוויח 2.63 דולרים חזרה. ניצחון סלובקי יכול להפוך אתכם לעשירים מאוד ולהכפיל את כספכם פי 351.

ואיפה הנציגות שלנו? מדשדשות אי שם באמצע הטבלה. המהמרים לא ממש מאמינים שאחינועם ניני ומירה עווד יכבשו את אירופה וקובעים כי היחס לניצחון ישראלי עומד על 1:51 בלבד.

אז איזו מדינה תארח את התחרות בשנה הבאה? את זה נדע רק במוצאי יום שבת. אבל דבר אחד כבר בטוח. איפה שזה לא יהיה - שי בטוח יגיע לשם.