עוּד לא אבדה תקוותנו: עשרות נגנים מרחבי הארץ, מגילאים ומגזרים שונים, התכנסו לאחרונה במשכן לאמנויות הבמה באשדוד במטרה אחת - לזכות בתואר "אלוף העוּד של ישראל". לא עוד תחרות שירה, ריקוד או בישול, אלא תחרות נגינה - ולא סתם נגינה: בכלי מיתר קדום שהפך לסמל של תרבות המזרח ובתחרות שנערכה בפעם הראשונה בארץ ובעולם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו   

הנגנים הנרגשים הגיעו "חמושים" בעוד לשלב המוקדמות של התחרות שנקראה על שמו של סמי אלמגריבי, שהיה זמר, חזן ופייטן במרוקו ונחשב לאחד הסמלים של המוזיקה האנדלוסית. בשלב הראשון היה על המתחרים להציג מספר קטעי נגינה: קטע אלתור וקטע מולחן מודרני או קלאסי מתרבויות העולם. חבר השופטים בתחרות הוא זה שקבע את גורלם, ובהם: נגני עוד מקצוענים, פייטן אחד, נגן עוד שהוא גם רופא ומרצה למתמטיקה בטכניון שהוא גם מנהל תזמורת.

מתחרים מכל רחבי הארץ - ומיפן (צילום: חן בוקר)
מתחרים מכל רחבי הארץ - ומיפן | צילום: חן בוקר

בין הנבחנים ניתן היה למצוא יהודים וערבים וגם מועמדים "לא שגרתיים", כאלה שהקשר שלהם לכלי הנגינה המזרחי הזה אולי לא ממש טבעי. "אני מנגנת בעוד רק חמש שנים, אני די חדשה בזה", מספרת יאוי אוקניווה, מתחרה יפנית מטוקיו. "חברים מוזיקאים סיפרו לי על התחרות וממש התרגשתי ורציתי להגיע לפה".

השופטים שמחו לראות את אוקניווה - ולא רק אותה - בתחרות שמקדשת עירוב תרבויות. "מחמם את הלב לראות פה אנשים מכל המגזרים", אמרו. "זה מראה כמה חזקה ההשפעה של הכלי הזה".

"העוּד מחבר בין כולנו, מעניק תקווה לשלום"

מבין 20 המתחרים בשלב המוקדמות, ולאחר שהשופטים העניקו את הניקוד שלהם בהתאם לכל ביצוע - העפילו מחצית מהם לשלב הגמר, שנערך יממה לאחר מכן. בשלב הזה הציפיות של השופטים עלו - וכך גם הרמה המצופה מהנגנים שהתחרו על המקום הראשון. בסימו של ערב מותח וגדוש במוזיקה יפה שמקורה בפריטה על מיתרי העוד הוכרז המנצח: אליאס חדוב, תושב יפו.

חבר השופטים מדרג את הביצועים (צילום: חן בוקר)
חבר השופטים מדרג את הביצועים | צילום: חן בוקר

"כשהגעתי לפה, לא האמנתי שאזכה", מספר חדוב. "שמעתי את כל המתמודדים מנגנים מאחורי הקלעים והתרשמתי. כולם פה תותחים אחד אחד, והיה ממש מרגש עבורי לזכות". חדוב זוקף את הזכייה לא רק לאצבעותיו שפרטו על המיתרים, אלא בלימוד הנגינה בעוד שטיפח בו אביו: "אבא שלי לימד אותי כל מה שאני יודע והניצחון הזה הוא שלו". מלבד פרס כספי, יזכה חדוב בכבוד לשמש נגן אורח בקונצרט של התזמורת האנדלוסית אשדוד וברסיטל בפסטיבל תור הזהב.

הזוכה בתחרות, אליאס חדוב (צילום: חן בוקר)
הזוכה בתחרות, אליאס חדוב | צילום: חן בוקר

"המכנה המשותף שהעוד מביא בין תרבויות ובין גילאים ובין דורות הופכת את הכלי הזה מבחינתי למלך הכלים", מסכם אלי גרינפלד, מנהל ומפיק תחרות העוד. "עוּד לא אבדה תקוותנו", הוא מסכם במעין חידוד לשוני מתבקש, "התקווה לכך שבאמצעות המוזיקה נצליח לגשר על המחלוקות ולהביא לשלום ופיוס בין העמים והמגזרים השונים. אנחנו נמשיך ונקיים את התחרות החשובה הזו גם בשנים הבאות".