"לא אאפשר פעילותם במערכת החינוך". בנט (צילום: פלאש 90, חדשות)
"לא נממן הצגות סובלניות כלפי רוצחים" | צילום: פלאש 90, חדשות

שר החינוך התערב בסערת ההצגה שכתב הרוצח: ועדת סל תרבות החליטה שלא להוציא מהסל את ההצגה "הזמן המקביל" שנכתבה על ידי האסיר הביטחוני וליד דקה, המרצה את עונשו על חלקו בחטיפה, עינוי ורצח של החייל משה תמם ז"ל בשנת 1984. שר החינוך נפתלי בנט לא ראה זאת בעין יפה, והחליט היום (שלישי) לנצל את סמכותו ולהסיר את ההצגה מהסל לאלתר - ובכך למנוע מתלמידי בית ספר לראות את ההצגה במסגרת סל התרבות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ההצגה "הזמן המקביל" של תיאטרון אלמידאן, שמתארחת גם בתיאטרון הקאמרי, מבוססת על יומניו של דקה ובהשראתו. המחזה עוסק בעולמם של האסירים הביטחוניים בישראל, סביב חתונתו של אחד מהם. עצם העלאת ההצגה עוררה זעם וקריאות לביטול המימון עבורה - ובנט נענה היום לדרישה הציבורית.

"אני רוצה להיות חד וחלק: אזרחי ישראל לא יממנו מכיסם הצגות שסובלניות כלפי רוצחי חיילים. יתרה מכך, וועדה שמאשרת הצגה שהופכת רוצח חייל לגיבור, זוהי וועדה שמוסריותה טעונה בדיקה", מסר היום בנט לאחר שהחליט להסיר את ההצגה מסל תרבות. השר יזמן את יו"ר הוועדה לבירור בעקבות קבלת ההחלטה.

"מרגע זה, ההצגה אינה כלולה יותר בסל. אני שר החינוך - והצגה המייצגת סובלנות לרצח החיילים ששומרים עלי היא לא חינוך. לא בבית ספרי", הוסיף בנט.  אמש טענה הוועדה כי לא נמצא בהצגה כל דבר פוגעני או מסית, זאת למרות מחאתם הנמשכת של בני המשפחות השכולות.

החייל משה תמם ז"ל (צילום: רפרודוקציה)
משה תמם ז"ל | צילום: רפרודוקציה

ההצגה הועלתה בפני מאות תיכוניסטים

מוקדם יותר היום, עוד לפני ההחלטה, משפחת תמם התעדכנה בהחלטת ועדת סל תרבות ומסרה בתגובה כי "לנוכח קביעת הוועדה, מוטלת על שר החינוך החובה להוציא בעצמו מהסל את ההצגה אשר נכתבה על ידי אוהדיו של הרוצח הנתעב ואשר עוסקת בסימפטיה לדמותו".

כבר בשבוע שעבר הביע בנט את מורת רוחו מההצגה המדוברת ודרש לכנס דיון מיוחד בנושא. "לא הובהר לאנשי המקצוע כי מדובר בסיפור של מחבל, רוצח, המרצה מאסר על חלקו בעינוי וברצח של משה תמם ז"ל", מסר בנט. "אני מאמין במקצועיות הוועדה ובחופש הביטוי, אבל יש דברים שאסור לקבל".

"הנחיתי את מנכ"לית המשרד לכנס את הוועדה ולקיים דיון מחודש בהצגתה של 'הזמן המקביל'", הבהיר בנט בשבוע שעבר. חברי ועדת סל תרבות שבחרו לא להסיר את ההצגה הסבירו כי המנדט שלהם הוא לדון באיכות האמנותית של ההצגה בלבד, ולא בשיקולים ערכיים - מהותיים וקריטיים ככל שיהיו. מאז כניסתה לסל התרבות הארצי, הוצגה ההצגה השנויה במחלוקת מול יותר מ-900 תלמידי י"א וי"ב.