הסיפור הזה מתחיל מצילום די מטושטש: 80 יהודים בעיירה בורשצ'וב בפולין, רגע אחרי שמלחמת העולם השנייה נגמרה. בתמונה נראים גברים, נשים, מבוגרים וילדים. כיתוב בכתב יד חושף רק את המיקום שבו צולמה התמונה והשנה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שלמה אברמוביץ', עיתונאי וחוקר שואה שמצא את התצלום, פגש במקרה בנסיעה ברכבת את משה, בנו של אחד הניצולים שבתמונה. "לא כל כך מקובל שיש מה שנקרא 'תצלום מחזור שואה'", הוא אומר. "אמרתי שצריך מתישהו להבין איך התמונה הזאת נולדה".

משה החליט להעלות את התמונה לפייסבוק בניסיון לאתר את המצולמים ואת הסיפור שמאחוריה. אומרים שקשישים פחות מחוברים לפייסבוק, אבל במקרה הזה הדור השני והשלישי קיבלו על עצמם את משימת השיתוף.

הפוסט והתמונה זכו לאלפי שיתופים והגיעו בין היתר לשרון רינגל, שסבה גר באותה עיירה. " זה ליד בית הכנסת", אמר סבה של שרון למראה התמונה. "מישהו אמר לנו לעמוד ליד, זה היה כל היהודים שנשארו".

הפוסט המשיך לצבור תאוצה, תורגם ל-8 שפות והתגובות שהגיעו מכל העולם צירפו לאט לאט עוד חלקים לפאזל. כך בין היתר הצליחו לאתר גם את בתו ואת נינו של אחד מהתושבים הפולנים שסייעו ליהודי העיירה בתקופת המלחמה.

"בתחקירים מהסוג הזה אתה עכבר ארכיונים", אומר אברמוביץ'. "הולך ליד ושם, הולך ללוחמי הגטאות, יושב בארכיונים, מחטט, ספרים, מסמכים. פתאום נפתח איזשהו אופק אחר, איזושהי יכולת שלא הייתה מוכרת".

במחוז בורשצ'וב בפולין גרו בסך הכל כ-6,000 יהודים לפני המלחמה. לאחר כל האקציות והגירושים למחנות ההשמדה, ניצלו רק כ-80 שתועדו באותו צילום מטושטש. בסדרה "סיפור שמתחיל בפוסט", שתשודר בערוץ 8, מתועד המסע לגילוי הסיפור שלהם - סיפור שאולי לא היה נחשף במלואו לולא הרשת החברתית.

מדובר בחלק מסדרה בת שלושה פרקים בשם "סיפור שמתחיל בפוסט". יוצריה הם עמי גלאם ועמליה מרגולין בהפקת סטודיו גלאם.