ההצגה "הזמן המקביל", שעוררה סערה
מתוך ההצגה שהוסרה מסל התרבות | צילום:

"הם מבקשים חופש ביטוי - וגם אנחנו": פורום מוסדות התרבות הודיע על כינוס חירום למען חופש הביטוי ביום ראשון הקרוב, בעקבות החלטות השרים בנט ורגב להתערב בתכנים תרבותיים, התערבות שכללה את הוצאת ההצגה על חייו של רוצח החייל משה תמם ז"ל מסל התרבות. משפחתו של תמם דורשת להשתתף בכנס, אך לטענתה היא נתקלת בהתעלמות. בפורום מוסדות התרבות הבהירו כי טרם התקבלה החלטה בנושא והבטיחו לעדכן את המשפחה "עוד היום".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שר החינוך נפתלי בנט החליט שלשום להסיר מסל התרבות של מערכת החינוך את ההצגה "הזמן המקביל", שנכתבה על בסיס יומניו של האסיר הביטחוני וליד דקה, המרצה עונש מאסר על מעורבותו בחטיפה, עינוי ורצח תמם ז"ל ב-1984.

ועדת סל התרבות קבעה כי ההצגה של תיאטרון אלמידאן מחיפה אינה פוגענית, אך בנט החליט ש"הצגה המייצגת סובלנות לרצח החיילים ששומרים עליי היא לא חינוך. אזרחי ישראל לא יממנו מכיסם הצגות שסובלניות כלפי רוצחי חיילים". 

החייל משה תמם ז"ל (צילום: רפרודוקציה)
משה תמם ז"ל | צילום: רפרודוקציה

"צריכים להבין את ההשפעה על המשפחה השכולה"

חברי הוועדה אף איימו להתפטר בתגובה, אך בנט הבהיר כי לא יחזור בו מהדברים. החשש מהתערבות ממשלתית הוביל יוצרים רבים לכנס את הדיון הדחוף, מחשש להמשך "סתימת הפיות".

אורטל תמם, אחייניתו של החייל שנרצח, אמרה היום (חמישי) לחדשות 2 online כי "אנחנו מבקשים לבוא ולדבר מולם. הם קיבלו החלטה בשם הפלורליזם לעשות אירוע שכולו חופש ביטוי וכחלק מחופש הביטוי גם אנחנו רוצים לבוא ולדבר".

"השתיקה שלהם רועמת, פנינו אליהם ולא קיבלנו תשובה", הוסיפה תמם. "פנינו גם באופן אישי וגם ציבורי, ואני חושבת שמן הראוי שמי שעושה אירוע שכל מהותו הוא חופש הביטוי ייתן גם לנו להתבטא. אנחנו מקווים שהם יסכימו לפנייתנו, ואם לא נשקול את צעדינו".

"מי שישתלב מוזמן אבל בכללים שאיחוד הימין (צילום: יונתן זינדל, פלאש90, חדשות)
פסל את החלטת הוועדה. בנט | צילום: יונתן זינדל, פלאש90, חדשות

קולות בשמאל בעד ונגד הפסילה

תמם הסבירה כי אם יתאפשר לה ולמשפחתה לנאום, היא תדגיש בפני חברי הפורום כיצד השפיעה ההצגה על המשפחה. "הם מבקשים חופש ביטוי וגם אנחנו. הם יצרו פגישה על מנת לייצג את כלל האמנים. אמני ישראל צריכים לדעת שלאמנות שלהם יש השפעה ולכן אנחנו רוצים שהם ייתנו לרחשי העם להיות מחוברים אליהם. אנחנו רוצים להבהיר להם את חשיבות הנושא עבורנו והשפעת האירוע על המשפחה, שיידעו איך אנחנו מרגישים".

איתמר גורביץ, יו"ר פורום מוסדות התרבות, אמר לחדשות 2 Online כי טרם התקבלה החלטה סופית בנושא והפורום בודק את הנושא יחד עם הגופים הנוספים השותפים בכינוס - בהם שח"ר, אמ"י ואיגודי היוצרים. "ניתן להם תשובה היום", הוסיף.

החלטתו של בנט עוררה מחאה לא רק בקרב האמנים, אלא גם מפיה של ראשת מרצ: "התרבות הישראלית בסכנה", כתבה ח"כ זהבה גלאון בעמוד הפייסבוק שלה. "נפתלי בנט פוסל את ההצגה למרות שאושרה על ידי הגורמים המקצועיים במשרד החינוך שהעידו כי לא מצאו בה שום דבר פוגעני או מסית".

לעומתה, ח"כ איציק שמולי מהמחנה הציוני הביע תמיכה בהחלטתו של בנט: "חופש הביטוי לא יכול להוות עיר מקלט לאיבוד עשתונות וטרלול מוחלט, ומדינה רשאית שלא לירות לעצמה בראש - מי שכל כך רוצה ללכת ביוזמתו יוכל לעשות זאת בערב, וללא סבסוד המדינה".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv