"נסעתי הבייתה ועל צג הטלפון הופיע שמו של השר נפתלי בנט. חשבתי לעצמי שאולי עשיתי משהו שבגללו אינ צריך להביא מחר את ההורים ובכלל לא עלה על דעתי שזכיתי בפרס ישראל", כך מתאר דויד גרוסמן את הרגעים הראשונים בהם הוא התבשר כי בשנת ה-70 למדינה הוא יזכה בכבוד הגדול ביותר בעולם התרבות הישראלי - חתן פרס ישראל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הבחירה בגרוסמן, אשר זכה השנה בפרס השני ביוקרתו בעולם הספרות - פרס מאן בוקר, מתבקשת אך עם זאת מפתיעה לאור עמדותיו של גרוסמן אותם הוא מביע. "בנט סיפר לי שהוא שמח להעניק לי את הפרס הזה ושמח על הבחירה. על אף חילוקי הדעות הפוליטיים בינינו הוא אמר כי הוא מרגיש שזאת הבחירה הראויה. הוא היה חם, לבבי ומפרגן מאוד".

"בשנת ה-70 למדינה, באקלים הפוליטי, הציבורי והתרבותי שקיים היום, ראש ממשלת ישראל והממשלה מעניקים את הפרס לאדם שבמשך 40 שנה מבקר את מדיניות הממשלות הישראליות ומוחה נגד עוולות ופשעים והם מכירים בו ומוכנים לקבל ולתת מקום לקול שהוא משמיע".

לפני שלוש שנים משך גרוסמן את מועמדותו לפרס לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו התערב בצוות השיפוט של הפרס. "מסע הסתה שמנהל ראש הממשלה נגד קהילת היוצרים בישראל", אמר הסופר בזמנו על התנהגות נתניהו. כעת גורסמן שמח לקבל את הכבוד זאת למרות שראש הממשלה הוא אותו ראש ממשלה.

"הפעם לעומת לפני שלוש שנים, התהליך כולו התנהל בצורה שקטה, הוגנת ונאותה. אני אפילו לא יודע עד עכשיו מי היו השופטים למשל", מספר גרוסמן על ההבדל. "הפעם הסכמתי להיות מועמד כי אני לא מרגיש שהפעם המועמדות קשורה בנתניהו. יש לי חילוקי דעות והשגות קשות על האופן שבו הוא מנהל את המדינה או לא מנהל את המדינה, אבל זה לא נוגע לעניין ההחלטה האומנותית של מי יזכה בפרס".