המשורר ארז ביטון (צילום: פלאש 90 משה שי)
"מקור השראה". ביטון | צילום: פלאש 90 משה שי

משרד החינוך הודיע היום (ראשון) על זכייתו של חתן פרס ישראל בתחום השירה העברית, הספרות, היצירה והתרגום למשורר והסופר ארז ביטון.
"ארז ביטון הוא משורר מרכזי ומקור השראה בולט במסורת השירה הישראלית", ציינו חברי וועדת הפרס בנימוקיהם.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"חמשת ספרי השירה שפרסם, מ'מנחה מרוקאית' עד 'נופים חבושי עיניים' הם מופת של התמודדות אמיצה, רגישה ומעמיקה עם טווח רחב של חוויות אישיות וקיבוציות, שבמרכזן כאבי ההגירה, חבלי ההשתרשות בארץ וכינונה מחדש של הזהות המזרחית כחלק בלתי נפרד מהדיוקן הישראלי הכולל", הוסיפו חברי הוועדה.

"ביצירתו הפיוטית רבת היופי, ולא פחות מכך ביסודו ובעריכתו של כתב העת 'הפיריון', פרץ ארז ביטון את הדרך לרבים, וקולו החם והחכם הוא מן הנוכחיות העמוקות והמשפיעות ביותר בתרבותנו" הוסיפו.

ביטון: "מרגיש סיפוק גדול"

"אני מרגיש התרוממות רוח", סיפר ביטון לחדשות 2 Online לאחר שקיבל את הבשורה על זכייתו. "זאת תחושה של חיבוק גדול, ושל הערכה אמיתית ליצירה שלי מזה עשרות שנים".

"אני מרגיש שייכות לישראל ולחברה", הוסיף ביטון. "למרות כל המריבות וההתכתשויות, מתחת בתשתית של המדינה יש הרבה יופי, הרבה יצירה והרבה התקדמות. אני רואה בזה גם איזשהו פרס לשירה העברית בכלל ולכל המשוררים. בשנים שעברו הפרוזה קיבלה את הפרס והנה השנה הוא ניתן לשירה וזה נותן לי סיפוק גדול".

ביטון נולד בשנת 1942 בעיר אוראן באלג'יריה, להורים ילידי דרום מרוקו. בהיותו בן 11, בעקבות פציעתו הקשה מפצצה שהונחה ליד הבית בעיר לוד, מהווה עבור המשורר מחוז חפץ ומרכז געגוע ממנו הוא שואב את שירתו. ביטון פרסם שישה ספרים וסלל דרך למשוררים ולסופרים שביקשו לתת ביטוי לקונפליקט הזהות המזרחית.

מלבד ביטון הכריז משרד החינוך על זכייתו של הצלם דוד גורפינקל בפרס בתחום הקולנוע. "גורפינקל הוא צלם צייר המשתמש באור הקשה, הארץ ישראלי, כתשתית צילומית אמנותית", נימקה ועדת הפרס. "הוא אמן שעסק ועוסק במשך חייו המקצועיים בשטח הקולנוע המסחרי לצד הנסיוני והחתרני".