צפו בסיפורים המעניינים של 30.6 לאורך השנים (צילום: החדשות 2)
הנשיא לשעבר קצב. "אישומים קשים" | צילום: החדשות 2

כתב האישום הקשה שהוגש נגד הנשיא לשעבר משה קצב מעלה שאלות לא פשוטות במערכות התקשורת הדתיות. לא פשוט להעביר לצרכנים שלהם תיאורי מין עסיסיים שכתובים שחור על גבי כתב אישום, בלי טיפת צנזורה שתשמור על הצניעות.

החברה הדתית, המנסה לגונן על עצמה לעיתים ממה שמכונה שם "בוטות בתקשורת החילונית", עומדת בפני אתגר - כיצד להתמודד עם ההאשמות הקשות והתיאורים מביכים. גם ב"מקור ראשון", עיתון שרבים מקוראיו משתייכים לזרם הדתי-לאומי, ניסו בסוף השבוע לרדת לשורשי הבעיה.

המעשים המיוחסים למי שהיה נשיא המדינה הם בבתים רבים בגדר טאבו, או לכל הפחות נושאים שהורים מסמיקים בעת שהם נאלצים להסביר אותם לילדיהם. לא פחות מסובך הוא אופן תפקודה של עיתונות אחראית בימים שכאלה.

"לא משנה אם אתה דתי או חילוני - אתה לא מרגיש בנוח"

הרב דוד סתיו, ראש ישיבת הסדר פתח תקווה, רב העיר שוהם ומי שמשתייך לקבוצת רבני צוהר, חושב שהמידע הזורם בחופשיות בקשר לפרשה הזו הוא מוגזם. "אני לא חושב שאתה מרגיש בנוח כשאתה שומע את הדברים מתוך כתב האישום, לא משנה אם אתה דתי או חילוני", הוא אומר.

הרב סתיו הוסיף: "אני בעד אינפורמציה וזכות הציבור לדעת על כל אירוע, אך לא תמיד הציבור רוצה לדעת אם הנשיא 'הכניס לה את היד'". לדעתו של הרב סתיו, לא על הכל צריך לפרט. "לא חייבים להיכנס לדברים היותר פרטניים, יותר חטטניים ויותר צהובים".

הרב סתיו מונה שלוש הסתייגויות מן ההלכה אשר עליהן הוא מבסס את השקפתו. האחת: "לא לתת צבע לתיאור, כלומר לתאר את האירוע ללא תוספות מיותרות של תיאורים מוגזמים". השנייה: "צריך להיות משוכנעים שהסיפור הוא כפי שהוא. דבר שכמובן קשה במיוחד ברמה המשפטית כאשר כל צד נתון בעמדתו".

הסתייגות שלישית אותה מדגיש הרב, במיוחד בהקשר למקרה קצב: "באיזו מידה הסיפור או הדרך בה אתה מספר את הסיפור מעודדת יצרים. כמו לדוגמה בסיפור התפוז המכני - אנשים ראו בסרט האלים שיטות שהם יישמו מאוחר יותר בחיים האמיתיים".

"לא צריך לפרט באיזו מיטה היה"

אריאל כהנא, עורך העיתון היומי "מקור ראשון" מספר מניסיונו כי "זה בהחלט תיק לא פשוט, ואני משתדל להפריד בין העיקר שבו אתה חייב לדווח שנשיא מועמד לדין וגם מואשם בהאשמות קשות, והתפל שהוא כל התיאורים הפלסטיים הקיימים בתיק הזה. אני לא חושב שצריך להביא אותם".

לדברי כהנא, בעיתונות הדתית לא מקובל להיכנס לפרטי פרטים. "את הפרטים היותר בוטים הקורא יכול להשלים בעצמו", הוא אומר. "הייתי מצפה להתעסק בענייניות - זאת הנוסחה". העיתונות החרדית, אומר כהנא, מעדיפה בכלל להתעלם מכל הפרשה הזו.

ואיך רואה עורך העיתון את הפרסום הנרחב במיוחד בכלי התקשורת החילוניים? "אני יכול להבין, אך לא להסכים", אומר כהנא. "נשיא מדינת ישראל מואשם בסעיפי אישום כל כך חמורים, כך שלא צריך לפרט באיזו מיטה היה. מי שמוכרח לדעת יידע למצוא את הפרטים".