אילוסטרציה (צילום: AP)
עניים אחרי תשלומי רווחה. אילוסטרציה | צילום: AP

אחוז הקשישים המצויים מתחת לקו העוני לפני קבלת סיוע של תשלומי רווחה מהמדינה - הוא מהנמוכים בעולם ועומד על 50% בלבד. כך עולה מדוח שמפרסם היום (ג') מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל. אולם נתון זה מתהפך לאחר קבלת הסיוע. בעוד בשאר מדינות העולם מצליחים לצמצם את הפערים בעזרת מדיניות הרווחה, 21% מכלל הקשישים בארץ נשארים מתחת לקו העוני וישראל עוברת לתחתית הטבלה עם אחוז הקשישים העניים הגבוה בעולם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הדוח, שבדק 22 מדינות בעולם המערבי, מצביע על כך, כי 50 אחוז מהקשישים בישראל נמצאים מתחת לקו העוני לפני אותם תשלומי רווחה ומסים. דווקא נתון זה מציב את ישראל בנקודת פתיחה טובה ביחס למדינות אחרות, עם שיעור העוני הנמוך בעולם המפותח - לפני הכנסות פנויות.

אלא, שלפי החוקרים, פרופסור דן בן-דוד וחיים בלייך, נראה כי מדיניות הסיוע בישראל אינה יעילה דיה. ב-15 מתוך 21 המדינות המערביות שנבדקו - שלושה רבעים מאוכלוסיית הקשישים נמצאו כחיים מתחת לקו העוני ללא התערבות ממשלתית.

אלא שמדיניות הרווחה והמיסוי מבטלת כמעט לחלוטין את העוני בקרב קשישים ב-12 מתוך אותן מדינות והביאה להפחתה של 95 אחוזים ומעלה בשיעור העוני בקרב קשישים . לא כך המצב בישראל ובארה"ב. האמריקנים מצליחים להפחית את העוני עם רשת ביטחון חברתית ב-68 אחוזים.

50% מתחת לקו העוני - לפני סיוע (צילום: מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל)
50% מתחת לקו העוני - לפני סיוע | צילום: מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל

ישראל - שבה בעיית העוני, לפני סיוע, בקרב קשישים היא הקטנה ביותר ביחס לעולם, ושיעור הקשישים באוכלוסייתה הוא הקטן ביותר - הפחיתה את שיעורי העוני של הקשישים ב-59 אחוז בלבד.

התוצאה, לפי הנתונים, היא כי שיעור הקשישים הנמצאים עדיין מתחת לקו העוני בישראל, לאחר תשלומי רווחה הוא הגבוה ביותר בהשוואה לשאר המדינות.

למה שיעור העוני ההתחלתי בישראל מהנמוכים בעולם?

למה מלכתיחלה שיעור העוני בקרב אוכלוסיית הקשישים בארץ, לפני הסיוע, הוא מהנמוכים בעולם? חוקרת מרכז טאוב ליאורה טאוב מסבירה: "ראשית, שיעור הפנסיות הפרטיות בישראל הוא אחד הגבוהים בקרב מדינות ה-OECD. לכמחצית מהקשישים בישראל הייתה פנסיה פרטית ב-2011, מה שתרם לשיעורי העוני הנמוכים יחסית בארץ בהכנסות כלכליות".

אחוז הירידה בעוני אחרי סיוע (צילום: מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל)
אחוז הירידה בעוני אחרי סיוע | צילום: מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל

כמו כן, אומרת בוורס כי התשלום הממוצע יקנה לישראלי בגיל הפרישה 78 אחוז משכרו לפני הפרישה, לעומת ממוצע של 69 אחוז ב-OECD. "כלומר ש'שיעור ההחלפה' הממוצע בישראל (בפנסיות פרטיות וציבוריות יחד) ניצבים קצת מעל לממוצע ה-OECD".

אם כך למה לאחר הסיוע אחוזי העוני בישראל הם מהגבוהים בעולם? החוקרים מסבירים כי תשלומי הביטוח הלאומי, הפנסיות הציבוריות, מספקים רק 22 אחוז מההכנסה הממוצעת של גמלאים ישראלים - זאת לעומת ממוצע של 50 אחוז מההכנסה הממוצעת שמספקים תשלומים דומים במדינות אחרות ב-OECD.

הסיוע הציבורי נותן פחות מ-50% מההכנסה בישראל

"העברות ציבוריות במדינות ה-OECD תורמות 61 אחוז מההכנסה של קשישים, ואפילו יותר בחלק ממדינות אירופה, אך פחות מ-50 אחוז מההכנסה של קשישים בישראל", מסבירה בוורס.

"לפוליטיקה המקומית יש תפקיד כפול ביצירת תוצאות אלו", מציין פרופסור בן-דוד. "ראשית, חלקם של הקשישים מתוך כלל אוכלוסיית העניים בארצות המפותחות האחרות גבוה באופן ניכר מאשר בישראל. לכן, כשמדינות אלו מוציאות אל הפועל תכניות רווחה המיועדות לצמצם את שיעורי העוני הארציים במונחי הכנסות פנויות, אין זה מפתיע שהן נוטות להתמקד בצמצום העוני בקרב קשישים, מכיוון ששם הן זוכות להשפעה גדולה יותר לכל דולר או יורו".