אם לא די בפיתויים שמספק העולם הגדול, גם בקיוסקים בבתי הספר אפשר למצוא הכל. בצילומים שערכנו במהלך שנת הלימודים האחרונה ניתן לראות ברד ממותק, חטיפים ואוכל מטוגן המוצעים למכירה לתלמידים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

משרד החינוך הכיר בצורך למנוע מכירת מזון לא בריא בבתי הספר כבר בשנת 2006, אך חוזר המנכ"ל המפורט נותר רק על הנייר, שכן מוכרי המזון לא כפופים משפטית למשרד החינוך. בזמן המלחמה בעזה אושרה בכנסת הצעת חוק של שר החינוך שי פירון שסוף סוף תאפשר למשרד החינוך לפקח על מה שנמכר בבתי הספר.

על פי החוק לפיקוח על האוכל בבתי הספר, משרד החינוך יוכל להטיל קנסות על מוכרי מזון בבתי הספר, מכירת מזון לא בריא תחויב בקנס של 6,000 שקלים, מנהלי בתי הספר יעדכנו את ההורים על הרכב המזון הנמכר בבתי הספר והרכב המזון יפורסם לתלמידים.

"אנחנו לא נהפוך את הילדים לאוכלי חסה ושותי מים", הבהירה לחדשות 2 עירית ליבנה, המפקחת על תחום הבריאות במשרד החינוך. "אנחנו נגוון להם את המזון, אנחנו נאפשר להם לבחור ממזון מגוון, בריא ומותאם". 

מזנוני בתי הספר ניצבים בפני מהפכה (צילום: חדשות 2)
מזנוני בתי הספר ניצבים בפני מהפכה | צילום: חדשות 2



תלמידים: "יכולים לצאת בהפסקות ולקנות מה שנרצה"

משרד החינוך ומשרד הבריאות יהיו אלו שיקבעו מה ניתן למכור בבתי הספר. כך לדוגמה נראית הרשימה הנוכחית, שכאמור אינה נאכפת: בבתי הספר אסור למכור צ'יפס, שניצל, בורקס, מלוואח, ממתקים ושתיה ממותקת. לעומת זאת מותר למכור ירקות ופירות טריים, כריכים עם ממרחים מזינים ודלי שומן, מעדני בריאות עד 3% שומן ושתיה לא ממותקת.

התלמידים חלוקים בדעתם באשר לרפורמה במזנונים ובקיוסקים של מוסדות החינוך. חלק מהתלמידים רוצים גם אלטרנטיבות בריאות ודיאטטיות, אבל תלמידים אחרים חושבים שזה לא ישים. "לא הייתי קונה סנדוויץ' בריא", אמרה למשל הדר חיימוף, בת 17. "יש מאפיות, בורקסים, פיצות. אנחנו יכולים גם לצאת בהפסקות ולקנות מה שנרצה".

השנה הקרובה תהיה שנת היערכות לספקים, ובשנת הלימודים שאחריה צפויים להיכנס הכללים המחמירים לפועל. הסמכויות קיימות - עכשיו רק צריך ליישם אותן בפועל.