תנועת דרום תל אביב (צילום: חדשות 2)
חברי הסיעה החדשה, השבוע | צילום: חדשות 2

אז למה כל המסתננים מרוכזים דווקא בדרום תל אביב? מתברר שלא במקרה, אלא ביד מכוון. הקלטות של המשטרה וראש העיר של תל אביב שהגיעו לידי חדשות 2 חושפות את הסיבה האמתית - הרשויות לא רוצות "ללכלך את השכונות האחרות שנותרו ללא מסתננים ומעדיפים להכיל את המצב הקיים וההזנחה בדרום העיר כמו שהוא. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

סופיה מנשה נשארה לבד ומאחור. לתחנה המרכזית עם אלפי האוטובוסים המזהמים היא כבר התרגלה, גם לטפס שש קומות מדי יום. אבל בשנים האחרונות היא הופכת, לאט אבל בטוח, לדיירת הישראלית היחידה בבניין שהולך ומתפרק. "אני בת 70 ואין לי חיים", היא אמרה בריאיון לחדשות 2. "אני מפחדת לרדת. אחרי חמש בערב אני עולה הביתה ולא יורדת. אני נמצאת בגטו. לא הם".

לטענת תושבי דרום תל אביב, העירייה כבר לא רואה אותם. בשנים האחרונות נאלצו תושבי השכונות הדרומיות לקלוט למעלה מ-35 אלף מסתננים מאפריקה, מסתנן אחד לכל שני תושבים. רגע אחרי שהפוליטיקאים הסיתו ונעלמו, כמה פעילים חברתיים מכל השכונות הדרומיות חוברים כעת יחד בניסיון לכבוש את מועצת העיר. בניסיון להצליח היכן שהמדינה נכשלה. קואליציה חריגה של אנשי שמאל, אחד דתי וכמה ליכודניקים, נוצרה מתוך מצוקה. כאן לא תשמעו על שחפת או סרטן. הפעם זו התארגנות אחרת, שקטה, לא מתלהמת, ובעיקר בעד - ולא נגד.

"אנשים כל כך מודעים למצוקה שאנחנו חווים פה, שרוצים לעזור", טוען דן פאר, חבר סיעת דרום העיר. "זה גם הכוח שלנו: הפשטות, היושרה, אנחנו הגונים, אנחנו לא פוליטיקאים, אנחנו לא רוצים כיסא. אנחנו רוצים לשנות את המדיניות של ההפקרות שמשתוללת פה". חיים גורן, גם הוא אחד מפעילי הסיעה, הוסיף כי "הדרום הוא לא באמת חלק מהעיר היום. מבחינת המדיניות מלמעלה, זו שאנחנו מקווים לשנות, הדרום מקבל פחות".

דורשים פיצויים מהמדינה (צילום: רויטרס)
תושבי דרום ת"א מפגינים, ארכיון | צילום: רויטרס

"אנחנו לא רוצים להחריב שכונות נוספות, זו המדיניות"

זו לא רק תחושת קיפוח. ריכוז המסתננים בדרום העיר נתפס כמחדל ממשלתי או אולי גזירת גורל. אבל כבר בתחילת דרכם גילו הפעילים שיש תכנית סדורה במטרה להגן על שאר שכונות העיר. "תראה, גם אני לא הדיקטטור הגדול וגם אני לא הקוסם", אמר ראש העירייה רון חולדאי בשיחה שהוקלטה עם פעילי דרום תל אביב. "ישנם דברים שאני יודע לעשות, אבל אם אני עושה אני לא אעשה את זה מטוב, כי אני אעביר את זה מפה לשם. מה ההבדל?", שאל. "שפה אצלנו מרוכז הרוב", ענה לו אחד הפעילים בשיחה. "אני מודיע לך", השיב לו חולדאי, "שאם יבואו 2,000 ישראלים למקום הזה, אז העובדים הזרים וכל הדברים ה... יעברו למקום אחר. אז זהו זה, אז מקום אחר יבכה על אותם הדברים".

המדיניות הזאת לא נעצרת בעירייה. חולדאי היה זהיר בדבריו, אבל במשטרה לא הסתירו דבר. "יש לך איך ללחוץ את העירייה?", שאלה אחת מפעילי דרום תל אביב את מפקד משטרת שלם, סנ"צ מנשה ניסן. "בקושי רב", הוא ענה לה. "יש לנו שיתוף פעולה איתם מלא. אני יכול להגיד לכם שהם פחות מכוונים לשכונת נווה שאנן, כי הם אומרים: 'הם כבר מרוכזים פה'. עד שלא יהיה לנו פתרון מדיני אנחנו לא רוצים שהם יתפזרו. תפנו לחולדאי, זו המדיניות הרשמית של עיריית תל אביב. זה לפחות מה שנאמר לנו. המדיניות הרשמית היא שזה המצב כרגע ואנחנו לא רוצים להחריב שכונות נוספות ולכן, אם הריכוז פה אני מעדיף לא להתמודד איתם".

ולא רק מסתננים. השכונות הדרומיות משמשות כבר שנים אכסניה לשירותים ציבוריים שאיש לא רוצה לידו. "פה מרוכזים כל התחלואים, הפליטים, הנרקומנים, הזונות. זאת החצר האחורית של עיריית תל אביב", אמר דן פאר.

"נאיבים אבל אופטימיים"

השבוע הם יצאו לראשונה לרחובות כדי לשכנע קודם כל את הקהל הביתי לבחור בהם. "כל מה שהעירייה נותנת להם ברווחה ובחינוך, זה משהו שבא על חשבון הילדים שלנו", אמרה אחת הפעילות לתושבים שפגשה ברחוב. "אי אפשר יותר להכיל אותם, בכאלה כמויות אדירות. אנחנו לא יכולים לשאת יותר בנטל הזה".

הכניסה לנווה שאנן, השבוע (צילום: חדשות 2)
הכניסה לנווה שאנן, השבוע | צילום: חדשות 2

"מה שהכי מגוחך זה ש-500 מטר מאיפה שאנחנו עומדים, אנחנו נכנסים למדינה שהיא אחרת. סבירה, עשירה, מטופחת", הוסיף פאר. "כל מי שתשאל אותו יאמר לך 'הייתי קונה פה נעליים ובגדים', המקום הזה יכול לחזור להיות מה שהוא היה פעם", איחל חיים גורן.

אז האם הם נאיבים? "יכול להיות, אבל אנחנו אופטימים", סיכם דן פאר. "אנחנו באמת מאמינים שנצליח לשנות. אולי אנחנו תמימים, אבל התמימות היא היתרון שלנו".

אין לו פתרונות, חולדאי (צילום: חדשות 2)
אין לו פתרונות, חולדאי | צילום: חדשות 2

מעיריית תל אביב יפו נמסר בתגובה כי "בעוד ממשלת ישראל עוצמת עיניה, נאלצת עיריית תל אביב יפו להתמודד כמעט לבדה עם רבבות המהגרים הבלתי חוקיים שהגיעו לעיר. למרות זאת, בשנים האחרונות, השקיעה העירייה מעל למיליארד שקלים בתוכנית מקיפה עבור דרום העיר. בנוסף העירייה יחד עם משטרת ישראל משקיעה משאבים באכיפה נגד עסקים בלתי חוקיים ומתחילת השנה סגרה 100 בתי עסק. מדיניות ההגירה והישארותם של המהגרים הבלתי חוקיים בארץ מצויים באחריותה הבלעדית של המדינה. העירייה, אפילו אם הייתה רוצה בכך, אינה יכולה לקבוע איפה ישתכנו אנשים כאלו או אחרים".