אלימות בקרב בני נוער. ארכיון (צילום: חדשות 2)
עלייה בקרב בני ה-12. ארכיון | צילום: חדשות 2

במהלך שנת 2010 הכפיל את עצמו מספר העולים החדשים בני ה-12 שהופנו לטיפול בשירותי המבחן בעקבות חשד לביצוע עבירות שונות, כך עולה מנתוני משרד הרווחה שמפורסמים הבוקר. בשנת 2010 הופנו 102 עולים בני 12 לשירותי המבחן לעומת 52 ב-2009.

לצד הנתונים המדאיגים על בני ה-12, עולה מנתוני משרד הרווחה כי חלה ירידה בקרב העולים החדשים בני ה-18 שמופנים לשירות - 458 בשנת 2009 לעומת 118 בלבד בשנת 2010. בסך הכל הופנו 18,254 בני נוער בגילאי 12-18 לשירותי המבחן בשנת 2010, מתוכם 2,682 עולים חדשים.

עוד עולה מהודעת המשרד כי 26.3% ממקרי ההפניות לשירותי המבחן בקרב בני נוער עולים מקורם בקרב בני 17 - קבוצת הגיל הגדולה ביותר.

עבירות האלימות מהוות רק 39.6% מכלל סוגי העבירות שבגינן מופנים העולים לטיפול בשירותי הרווחה. שאר העבירות הן כלפי רכוש, שימוש וסחר בסמים, עבירות תנועה ותאונות דרכים, הפרעה לסדר הציבורי ועבירות מין ומוסר. בסך הכל עולה כי הנערים מופנים יותר לשירותי הרווחה מאשר הנערות - 81% לעומת 19%.

העולים שנעצרים מטופלים בשתי תכניות

ייעודו העיקרי של שירות המבחן לנוער הוא לטפל, לשקם ולסייע לקטינים בגילאי 12-18 המופנים לטיפולו כחשודים בביצוע עבירה, ולשלבם בכל התוכניות לנוער המופעלות על ידי המשרד ברשויות המקומיות. קציני המבחן לנוער הם עובדים סוציאליים שהוכשרו לעבוד עם נוער שעבר על החוק.

כל קטין החשוד בביצוע עבירה, מופנה על ידי המשטרה לשירות מבחן לנוער. קציני המבחן עורכים חקירות פסיכולוגיות וחברתיות במסגרת תפקידם, מכינים ומגישים חוות דעת למשטרה לעניין העמדה לדין או סגירת התיק הפלילי ומגישים תסקירים לבתי המשפט, הכוללים המלצות ודרכי טיפול.

בני הנוער מטופלים בעיקר בשתי תכניות ייעודיות להתמודדות עם התופעה. אחת התכניות נקראת "סיכויים" והיא מופעלת ב-26 יישובים ברחב הארץ ומשותפת למספר ארגונים. מטרת התכנית לסייע לנוער עולה שנמצא על סף הידרדרות, זאת על ידי עובד שמלווה את הנער ומשפחתו מראשיתה של החקירה במשטרה ועד לקליטתו בשירות המבחן. בנוסף, מופעלים כחלק מהשירות קבוצות טיפול חוויתיות שכוללות תיאטרון, פעילות אתגרית ועוד.

תכנית נוספת נקראת "משפחה תומכת" ומטרתה לסייע למשפחות של העולים שנפתח להם תיק במשטרה. התכנית כוללת פגישות עם המשפחה וקיום קבוצות תמיכה. מטרתה היא להגביר את החוסן המשפחתי ואת הכושר לתמוך בנערים, תוך עידוד ההורים. התכנית מופעלת ב-15 יישובים במחוז תל אביב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק