הקוטג', מחירי הדיור, הרופאים המתמחים - כל המחאות האלה צמחו על הקרקע של מצוקת המעמד הבינוני, השכבה שמחזיקה על גבה את החברה הישראלית. היינו השבוע עם שלוש משפחות ברחבי הארץ - הורים עובדים, משכורת טובה, אבל כל חודש נלחמים נגד המינוס. הם לא מתלוננים, פשוט נמאס להם להרגיש שהם שוקעים.

"אנחנו מביאים משכורות מעל הממוצע ועדיין נאבקים לסיים את החודש", מספרים בני הזוג שהם בנתניה. "אתה כל היום מסתובב סביב נושא ההוצאות. אתה מחפש כל הזמן להרים את הראש ואתה לא מצליח", מעידים במשפחת מרציאנו ממודיעין. "בואו נתעורר, לא יישאר פה כלום עוד מעט", מדרבנים במשפחת גפני ממשמרת.

אם האנשים האלה היו חיים לפני 30 שנה, חייהם היו פשוטים. מעמד הביניים סימן אז יציבות וביטחון כלכלי, אבל היום מעמד הביניים במלחמה.

סיבוב בסופר בנתניה - מחפשים הנחות. במציאות המופרכת שנוצרה כאן, זוג כמו עדי ומיקי שמכניסים 20 אלף שקלים נטו בחודש סופרים שקל לשקל, אפילו במזון. והם עוד ברי מזל - יש להם דירה, אבל הם ישלמו עליה עד גיל 70. "מעמד הביניים הולך ונעלם. אנחנו העניים החדשים בעצם", אומרת עדי שהם. "הילד לא הפך להיות ברכה, הוא הפך להיות נטל. זה נורא להגיד דבר כזה אבל חושבים לפני שעושים ילד שני, בטח שחושבים לפני שעושים ילד שלישי ולא חושבים לעשות ילד רביעי", מוסיף בעלה, מיקי.

גם למשפחת מרציאנו יש דירה, במודיעין. 'יש' זה מונח יומרני. למעשה היא תהיה שלהם עוד כמה עשרות שנים. אילונה ויונתן עובדים שניהם. היא אופטומטריסטית, הוא מנהל בחברת תקשורת. גם הם מכניסים 20 אלף שקלים נטו. בנתונים היבשים של הסטטיסטיקה הם מעל למשכורת הממוצעת. ביומיום, כשפורטים את זה, הם חיים על הקצה.

גם ריבי וערן גפני ממשמרת עובדים במשרה מלאה. היא פסיכותרפיסטית, הוא עובד בחברת הייטק - מקצועות מבוקשים, מכניסים, אבל גם הם עם מינוס תמידי בבנק. "למדתי בטכניון, השקעתי בזה שש שנים. עשיתי צבא ביחידה מובחרת, אני עושה מילואים בתור מ"פ, ומה יצא לי מזה בסוף?", שואל ערן.

משלמים יותר על הכל

מה קרה למעמד הביניים? (צילום: חדשות 2)
מה קרה למעמד הביניים? | צילום: חדשות 2

מעל כל הלחץ הקיומי היומיומי קיימת השאלה עוכרת השלווה - מה יקרה אם? בעידן שהמושג קביעות כמעט ולא קיים ויוקר המחיה עולה, המדרון תלול ורואים אותו בבירור. איך יכול להיות שמעמד שלם - משכיל, עובד, משלם מיסים, עמוד השדרה והכתפיים של החברה הישראלית - מתאמץ להחזיק את הראש מעל המים? למה מעמד הביניים הפך למעמד הבינתיים, לזה שבקושי שורד?

משכורת מעמד הביניים בשנים האחרונות: לפי התלוש היא עלתה בכמה מאות שקלים, אבך בפועל, בארנק, היא שווה הרבה פחות. הממשלה הורידה את המס הישיר, אך המיסים העקיפים עלו. התוצאה היא שאנחנו משלמים יותר על הכל. דיור, שכירות ורכישה עלו בעשרות אחוזים. מעונות היום עלו ב-200 שקלים בשלוש שנים .

מחיר המים הממוצע למשפחה בת 4 נפשות זינק בכמעט 170 שקלים. המס על הליסינג, הטבת שכר מקובלת במעמד הבינוני, זינק פי שניים. על הדלק הוספנו 100 שקלים לחודש, סל הקניות הממוצע עלה אף הוא במאות שקלים לחודש. תוסיפו לזה הוצאות על תשלומי בריאות וחינוך פרטיים שפעם היו בחינם, ותבינו למה מעמד שלם שוקע.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק