להסביר לילד את המצב. אילוסטרציה (צילום: Alexey Yuzhakov, Shutterstock)
טיפול בתלונות התעכב במשך שבועות. אילוסטר | צילום: Alexey Yuzhakov, Shutterstock

ביותר מ-40 אחוזים מהרשויות המקומיות אין אפילו תקן אחד מלא של פקיד סעד לחוק הנוער, כך עולה מנתונים מדאיגים שפירסמה היום המועצה לשלום הילד, החושפים את מצבם החמור של שירותי הרווחה ביישובים רבים ברחבי הארץ.

פקיד סעד לחוק הנוער הוא הגורם היחיד המוסמך לטפל בדיווחים על התעללות בילדים ובטיפול בילדים בסיכון. על פי נתוני המועצה לשלום הילד, ב-72 רשויות מקומיות אין בכלל פקיד סעד לחוק הנוער, אפילו לא במשרה חלקית. ב-34 רשויות נוספות יש אמנם תקן, אך הוא חלקי בלבד.

במועצה לשלום הילד התקבלו בשנה האחרונה לא מעט תלונות על דיווחים שנמסרו לשירותי הרווחה על ילדים בסיכון שלא זכו להתייחסות מיידית או מהירה מספיק. כך למשל, דיווח על חשש לפגיעה מינית של אח גדול באחיו הקטן, לא טופל במשך ארבעה שבועות בשל העדר פקיד סעד. מקרה אחר של דיווח על ילד צעיר שאביו מכה אותו בחגורה, לא נבדק במשך שבועות ארוכים.

ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד אומר כי הסיבה לטיפול הלקוי נעוצה במחסור בכוח אדם מחד ועליה בשיעורי הפניות והחרפה בסוגי הפגיעות שמאלצים את פקידי הסעד להתרכז בעיקר בכיבוי שריפות ובמצבי חירום שגם אליהם לא תמיד מגיעים בזמן. "המצב מעיד על קריסה מוחלטת. הנפגעים העיקריים מהמחסור הקשה בכוח האדם הם הילדים, שחלקם נמצא בסכנה ממשית ובסיכון גבוה", אומר קדמן.

משרד הרווחה: מצפים לתקנים נוספים בשנתיים הקרובות

בניגוד לצרכים, רוב היישובים שבהם אין פקיד סעד בכלל, או אין פקיד סעד בהיקף משרה מינימלי, הם ישובים במגזר הערבי, במגזר החרדי, בישובי פריפריה, במועצות אזוריות ובישובים באשכולות הסוציו-אקונומיים הנמוכים. ואולם, גם בערים גדולות יותר, שבהם יש יותר מפקיד סעד אחד, קיים מחסור עצום בתקנים ובעובדים.

בשנה האחרונה טיפלו פקידי הסעד לחוק נוער בכ46 אלף ילדים במצבי סכנה מובהקים. פקידי הסעד לחוק הנוער, הם היחידים שמוסמכים לפעול על פי חוק הנוער והם מופיעים בין השאר בפני בתי משפט לנוער וערכאות משפטיות אחרות. לדברי קדמן, בשנים האחרונות נוספו לפקידי הסעד שורה אינסופית של תפקידים נוספים כתוצאה מחקיקה חדשה ונוספת, שלא לוותה בתוספת כוח אדם כלשהו.

"מזה שנים מדברים במשרד הרווחה על הצורך לקבוע תקינה מחייבת ומדד עומס של תיקים בטיפול, אך הדבר מעולם לא נעשה", אומר קדמן. "כנראה בשל בעיות תקציביות והצורך להקדיש משאבים ראויים אם תיקבע תקינה מחייבת".

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "משרד הרווחה והשירותים החברתיים ער לבעיה, וניהל מאבק לקבלת תוספת תקנים של עובדים סוציאליים לחוק הנוער ולסדרי דין (פקידי סעד). בעקבות מאבק זה, עתיד המשרד לקבל במסגרת תקציב 2011-2012, תוספת של 250 תקנים לרשויות המקומיות. חלק משמעותי מהתקנים יופנה לאיוש משרות של עובדים סוציאליים לחוק הנוער ולסדרי דין (פקידי סעד)".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק