הדוח למען הקשישים (צילום: קובי גדעון, פלאש 90, חדשות)
סיוע לאומי לניצולי השואה. אילוסטרציה | צילום: קובי גדעון, פלאש 90, חדשות

שר האוצר יאיר לפיד ושר הרווחה מאיר כהן צפויים להציג לממשלה בישיבתה הבאה את "התכנית הלאומית לסיוע לניצולי השואה" - תוספת של מיליארד שקלים לטובתם של כ-200 אלף ניצולי שואה החיים בישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

תקציב זה מתווסף ל-835 מיליון שקלים שהקצה לפיד לטיפול בזכויות הניצולים בחמש השנים הקרובות, במטרה להקל ולשפר את תנאיהם. התכנית השאפתנית כוללת עשרה סעיפים ובכוונת השר לפיד להביא את תיקוני החוק לאישור הכנסת כבר במושב הקרוב.

"יש למדינת ישראל חוב היסטורי לניצולי השואה", אמר לפיד. "השליחות שלנו היא להקל עליהם בשנים האחרונות לחייהם". שר הרווחה מאיר כהן (יש עתיד) בירך גם הוא על התיקון שיובא לאישור הממשלה: "זהו התיקון החשוב והמשמעותי ביותר שעשתה מדינת ישראל עבור ניצולי השואה".

תרופות בחינם ומענק שנתי

יוזמי התכנית. כהן ולפיד (צילום: AP , ורדי כהנא)
לפיד וכהן, יוזמי התיקון | צילום: AP , ורדי כהנא

בין היתר כולל התיקון לחוק העלאת הקצבה המינימלית החודשית לניצולי השואה ל-2,200 שקלים. כמו כן קובע התיקון כי ניצולי השואה לא יידרשו לשלם עבור התרופות שהם צורכים. עוד הוחלט על השוואת תנאיהם של יוצאי מחנות ההשמדה והגטאות שעלו ארצה אחרי 1953 ושקופחו עד כה.

התיקון לחוק כולל גם מענק שנתי של 3,600 שקלים לניצולי שואה שעלו אחרי 1953 ואינם יוצאי מחנות ההשמדה והגטאות, וזאת במקום החזר של 4,000 שקלים שהיו זכאים לו פעם בשנתיים עד כה. מדובר על כ-80 אלף ניצולים שיקבלו 3,600 שקלים בהעברה ישירה לחשבונם מדי שנה, ללא צורך בהצגת מסמכים וקבלות.

9,000 ניצולי שואה נוספים יקבלו מענק שנתי בסך אלפיים שקלים. סעיף נוסף מעניק סיוע לבני זוג של ניצולי שואה שנפטרו: תשלום קצבה של אלפיים שקלים לחודש לבן או בת הזוג, החל מהשנה הרביעית לפטירה.

במסגרת התיקון לחוק יקבלו ניצולי השואה גם שירותי רווחה שונים, בהם מרכזי יום וביקורי בית, וכן יזכו לסיוע נפשי ופסיכולוגי בהתאם לצורך הרפואי של כל ניצול. עוד נקבע בתיקון לחוק כי ישונה מבחן ההכנסה, כך שלא יכלול את הקצבאות המשולמות על ידי הרשות לזכויות ניצולי השואה.