זינוק במספר האמהות החד הוריות (צילום: STILLFX, Shutterstock)
מצב המשפחה בישראל: יותר חד הוריות | צילום: STILLFX, Shutterstock

הפנים שלנו: המשפחה הישראלית מורכבת מ-3.7 נפשות בממוצע - כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לרגל "יום המשפחה" מחר. מספר הנפשות במגזר הערבי גדול בשיעור ניכר מבמגזר היהודי ועומד בממוצע על 4.9 נפשות, לעומת 3.5 נפשות במשפחה יהודית. יותר משליש מהמשפחות הערביות מונות שש נפשות ויותר.

מהנתונים שפורסמו עולה כי בשנת 2007 היו בישראל 1.69 מיליון משפחות. כמחצית מהן מורכבות מזוג הורים וילדים עד גיל 17, ואילו 6% מכלל המשפחות מוגדרות כחד הוריות.

לא מוותרים על חתונה

עוד עולה כי בישראל עדיין מאמינים בחתונה: כ-97% מהזוגות הישראליים באו בברית הנישואין. מדובר בנתון גבוה בהרבה ממדינות סקנדינביה, בהן עומד שיעור הזוגות החיים ללא נישואין על יותר מ-20%. 

מבין המחוזות השונים, מאופיין מחוז תל אביב באחוז הגבוה ביותר של זוגות ללא ילדים. בעוד שהממוצע הארצי של זוגות עם ילדים עומד על 63.7%, בעיר ללא הפסקה מדווחים על 38.9% בלבד. 

נתון נוסף מצביע על תמונת מצב לא מעודדת: מספר האמהות החד ההוריות הרווקות זינק בכ-54% בין השנים 2000 ל-2007. ברוב המוחלט של המקרים עומדת אישה בראש המשפחה החד הורית עם ילדים עד גיל 17.

פחות צפופים - יותר מבזבזים

בשורה טובה מגיעה מכיוון תחום הדיור: לפי הממצאים עולה כי הצפיפות בישראל ממשיכה לרדת. 52.6% מהתושבים גרו בצפיפות של פחות מנפש לחדר. ממוצע הנפשות לחדר במשק הבית היהודיים עמד בשנת 2007 על 0.84, לעומת 1.41 במגזר הערבי.

וכמה אנחנו מבזבזים? 11,584 שקלים בממוצע הוציא משק בית בישראל על מצרכים ושירותים. מדובר בעלייה ריאלית של 3.5% בהשוואה לשנה קודם לכן. במשקי בית עם ילדים אחוז ההוצאה גדול יותר על מזון, חינוך, תרבות ובידור.