בקרוב - בחינות בגרות במחשב (צילום: רויטרס)
"ההגבלה מגבירה את הרצון". אילוססטרציה | צילום: רויטרס

תחסמו אתרי פורנו? הילדים יגיעו אליהם בתוך רגע. מומחים למחשבים ובני נוער עמם שוחחנו, ממעיטים בערך הצעת החוק החדשה לחסימת תוכן באינטרנט, ואומרים כי לילדים לא ייקח יותר ממספר דקות בודדות כדי לעקוף את תוכנות החסימה השונות ולהגיע לאתרי הפורנו השונים מהארץ ומהעולם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפי הצעת חוק שאושרה בקריאה טרומית, חברות האינטרנט יחויבו לדווח על אפשרות לחסימת אתרים ללקוחות, וכן יאפשרו לחסום ללא תשלום כניסה לאתרים "פוגעניים" שכוללים תכנים פורנוגרפיים ואלימים.

רן בר זיק, מתכנת ומפעיל אתר למתכנתים הסביר כי ניתן בקלות ניתן לעקוף את החסמים השונים: "האמצעים לעקיפה אינם מצריכים ידע טכנולוגי מורכב וישנם מדריכים רבים וסרטונים בעברית שכל ילד מעל גיל 10 יכול לעקוב אחריהם ולעקוף אותם בקלות". מבדיקה שלנו עולה כי אכן חיפוש זריז על אפשרויות כניסה לאתרים, מעלה שורה ארוכה של מדריכים והסברים בנושא.

הוא מדגיש כי מספיק לחפש למשל "עקיפת חסימה" בגוגל על מנת לראות סרטונים באורך של בין דקה לארבע דקות, שמסבירים צעד אחר צעד כיצד לעקוף את החסימה של ספק האינטרנט. לדברי בר זיק, אב לארבעה ילדים בעצמו, חלק גדול מהמסננים של ספקיות האינטרנט אינם חוסמים כלל את כל שלל האתרים המספקים פורנוגרפיה, כיוון שלטענתו חלק גדול מהמסננים נרכש מחברות תוכנה בחו"ל שאינן מסוגלות לסנן תכנים בעברית.

בני נוער: "תחסמו? נרצה יותר לצפות בפורנו"

וגם אם ההורים הם מומחים למחשבים, נראה שזה בלתי אפשרי לחסום לחלוטין את אותם אותרים. "אפילו אם אבצע חסימה הרמטית, מה מונע מהבן שלי ללכת לחברים ולראות שם? או לחלופין להשתמש בסמארטפון שלו ולהתחבר לרשת לא מאובטחת?", הוא תוהה. בר זיק, בין היתר אב לילד בן 13, הבין כי הוא חייב לערוך איתו שיחה בנושא האתרים השונים ברשת.

"אני לימדתי אותו שיש אתרים שמוטב לא להיכנס אליהם, שמה שמראים באתרים האלו זו לא מערכת יחסים אמיתית. אני יודע שזה מביך, אבל אין ברירה בעולם של היום", הוא מספר. "חסימה זה כמו ניסיון לא לדבר על זה וכשלא מדברים ומנסים להדחיק קורים דברים איומים יותר מכמה שעות של מבוכה הדדית".

"גם אם ההורים שלי מאוד ירצו, הם לא יכולים לעשות כלום", סיפר א', בן 17, שמטיל ספק בהצעת החוק החדשה. "אם תשימו אלף תוכנות סינון אני עוקף אותן תוך פחות מדקה, וחוץ מזה ככל שינסו להגביל אותי יותר, ככה אני עוד יותר ארצה לפרוץ את זה ולצפות". ג', גם הוא בן 17, סיפר כי על המחוקקים להתמקד בתלמידי בית הספר היסודי, שכבר גולשים בפורנו: "אצלנו זה טבעי, אבל יש ילדים בכיתה ב' שהם כבר בפורנו, ותוכנות לא יעזרו כאן, פשוט צריך שמישהו ישגיח עליהם".

הוריו של ג' התקינו לו לפני מספר שנים תוכנות סינון שלא הוכיחו את עצמן: "ההורים שלי לא ממש גאונים במחשבים, בלשון המעטה, והם היו בטוחים שככה אני מוגן, אבל סרטון קצר שראיתי באתר מחשבים בארה"ב עזר לי לעבור את זה בקלות".

"יש אתרים שמצליחים לעבור את הסינון"

גלעד האן, חוקר עבירות ופשעי מחשב, מציין כי תוכנות סינון היו תמיד ונעשה בהן שימוש הרבה מאוד זמן, אך הניסיון מלמד כי לא ניתן לסנן בצורה מוחלטת תכנים כאלו ואחרים. "היום רוב הגלישה עברה לסמארטפונים וטאבלטים, וקל מאוד לעקוף את תוכנות הסינון השונות המותקנות על מחשבים או בסמארטפון".

מניסיונו, "בני הנוער בם המומחים הכי גדולים והכי יצירתיים לביצוע הפריצות לאותן תוכנות סינון. ברשת יש עשרות אתרים, מדריכים ותוכנות מאתרי האקרים המלמדים ונותנים פתרונות לפריצת החסימות השונות בכלים פשוטים שכל ילד יכול להבין, להוריד ולעשות בהם שימוש"

"הנחת היסוד היא שתמיד ניתן לעקוף כל דבר", מסביר ד"ר טל פבל, מומחה לאינטרנט. "על אחת כמה וכמה בני נוער, שיתכן שבמרבית המקרים הידע והנסיון האינטרנטי רב משל הוריהם".

מקלדת, מחשב (צילום: חדשות 2)
בני הנוער - המומחים הכי גדולים | צילום: חדשות 2

על פי ד"ר פבל, במערכות סינון כאלה יש מצבים רבים של סינון חסר: אתרים לא ראויים ש"בורחים" ומצליחים לעבור את הסינון. "מערכת הסינון תהיה לדעתי לא רלוונטית מיד עם הקמתה. מי שירצה תכנים כלשהם תמיד יוכל למצוא אותם", סיכם.

כשמשך הגלישה באינטרנט רק הולך וגדל, נראה כי רבים מהילדים ובני הנוער גם מסתירים את האתרים שאליהם הם גולשים, באמצעות תוכנות פשוטות. מחקר שנערך השנה במכון Pew Internet אודות אנונימיות, פרטיות ואבטחה בעולם המקוון, העלה כי 86% מהמשתמשים בארה"ב פעלו כדי להסיר או למסך את "העקבות הדיגיטאליים" שלהם.

עוד נמצא במחקר כי 55% מהמשתמשים פעלו בכדי להימנע ממעקב על ידי אנשים, ארגונים או ממשלות באופן ספציפי. כך למעשה, ילדים ובני נוער רבים מסתירים מהוריהם את הרגלי הגלישה שלהם - גם לאתרים שאינם מיועדים לגילם.

הורים מעורבים בחיים הווירטואליים של הילדים?

מסקר איגוד האינטרנט הישראלי שנערך השנה עולה כי כ-63% מההורים מעורבים בחיי ילדיהם ברשת האינטרנט. נראה כי נשים יותר מעורבות בגלישה של ילדיהן כאשר 39% מתוכן דיווחו כי הן מאוד מעורבות (ביחס ל-31% בקרב גברים) ו-31% דיווחו כי הן די מעורבות (ביחס ל-24% בקרב גברים). עוד עולה מהסקר כי כשליש מהנשאלים (33%) נקטו בפעולה מונעת בכדי להימנע מצפייה או חשיפה לתכנים לא רצויים.

"האינטרנט הוא כלי להשתלבות בחיים המודרניים, לבניית כישורים אינטלקטואליים ולרכישת ידע, יחד עם זאת קיימים גם תכנים פוגעניים שאליהם צריך להתייחס ולתת את הדעת, במיוחד למול ילדינו", אמר לחדשות 2 Online ד"ר אלון הסגל, נשיא איגוד האינטרנט הישראלי, מל"א.

הוא ציין כי "דרכי ההגנה מחייבים מעורבות הורית, חינוך ולקיחת אחריות אישית. חסימות גורפות שעלולות לבטל את אופיו הנייטרלי, החופשי של האינטרנט לא יפתרו את התופעה אלא יגרמו לתחושת אשליה של הגנה".

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv