הסדנה של התאחדות המלאכה והתעשייה נפתחה בשאלה הפשוטה: "האם אדם שמסתכל על אישה שעובדת איתו ו'עושה לה עיניים' מטריד אותה מינית?". השאלה פשוטה, אבל התשובות מגוונות. "אם הוא בוהה בה זו הטרדה, אבל רק מסתכל לא", טוען אחד המשתתפים ואחרים מתרעמים.

בקהל בוסים ועובדים של עסקים קטנים, התהיות והשאלות משותפות לכולם. "אני בכלל יכול להעיר לעובדת שבאה לעבודה עם מחשוף מוגזם", שואל אחד מהם. התשובה לא מאחרת לבוא: "זה לגיטימי לדרוש קוד לבוש, אך בוודאי לא לומר למישהי ספציפית".

"האם זה לגיטימי להעיר למישהי על מחשוף?"

אבל יש גם נשים שחושבות אחרת. "אנחנו כנשים משתמשות בזה קצת וזה נותן לנו המון כוח", אומרת אחת המשתתפות. אבל לא בטוח שהיא הייתה מסכימה גם לדברים הבאים שמשמיע עמית שלה: "אנחנו עובדים קשה ואם במסיבה אני צובט למישהי את הטוסיק, אז בארצות מסוימות זה לגיטימי". "זה לא לגיטימי", מבהירה המנחה.

אז מה בעצם אומר החוק למניעת הטרדות מיניות? "לקרוא לבחורה כוסית זו הטרדה? לא זה פרגון", טוענים הגברים במוסך. גם במשרד ההנהלה הממוזג זה ויכוח בין הנשים. "כל בחורה שנייה עושה בזה שימוש לא מוצדק", טוענת את הנשים.

"האם היא צריכה לסרב?"

בשל רגישות העבירה, החוק דורש למנות ממונה על הטרדות מניות, אבל זה לא תמיד עוזר. "לממונה אין כלים או זמן להתעסק עם זה", מסביר עו"ד יניב אופק ויש לכך דוגמאות בשטח. "הוטרדתי מינית על ידי עמית שלי. הוא הגע בי בכל מיני מקומות בגוף עד שנשברתי והתלוננתי אצל הממונה", מספרת מיה שהוטרדה. "התלוננתי אצל הממונה, אבל היה ברור שהיא נמצאת בצד שלו. היא הסבירה לי בפשוט שככל שאסגור את זה יותר בשקט - כך אני אקבל יותר כסף".

ביחסים בין עובדים החוק דורש שיהיה אקט כלשהו של סירוב של המוטרדת, אולם ביחסי מרות החוק לא דורש זאת. "אבל אם זה נמשך מספיק זמן הוא יכול אבל להבין שזה בסדר", מתרעם אחד הגברים בסדנה. "מה היא אמורה לעשות?, אין לה עבודה אחרת למה שהיא תוותר?!", עונה לו מתלוננת אחרת.

"היכולת להתלונן ביחסי מרות מוגבלת"

"תופעות של חיפוי וגיבוי למטריד מאוד רווחות. הסיבה הוא שמדובר לרוב באיש מפתח בארגון, מישהו שמביא כסף לחברה", מסביר עו"ד אודליה לוי אטינגר. "ביחסי מרות ניסיון החיים מלמד שהיכולת של אותה אישה להתלונן הוא מועט מאוד וכך היכולת להתנגד", הוא מסביר.

בשנת 2010 נרשמה עלייה של 40% בתלונות על הטרדה מינית בשירות המדינה לעומת 2009. הסיבות מגוונות ולצד העלייה במודעות יש גם את הצד שני. "שום דבר בחיים לא מכין אותך לפצצה שאתה עומד לקבל", מסביר יוסי שזוכה מאשמת הטרדה מינית. "אתה בן אדם מן השורה שנגרר לתחנת המשטרה. החוקר מנחית את הפצצה שאתה מואשם בעבירה השפלה ביותר", הוא מסביר. "גם אחרי הזיכוי זה לא קל, כולם בחברה מתלחשים ואתה יודע שאתה נמצא בזכוכית מגדלת ", הוא טוען בכאב.

אבל המחשה שרוב התלונות הן תלונות שווא היא מוטעית. "הנתונים של משטרת ישראל היום מדברים על סדר גודל של 2.6% מהתיקים שנסגרים בשל תלונות שווא", מבהירה עו"ד קרן בן יהודה המשתתפת בוועדה ליישום החוק למניעת הטרדות מיניות.

בשטח יש בלבול בהבנת החוק, ובימים אלו בוחנת וועדה את יישום החוק ואת תפקיד הממונה על הטרדות מיניות.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק