גולשים בלימודים (צילום: חדשות 2)
גולשים בלימודים | צילום: חדשות 2

מורי ישראל לא יעשו לזה לייק: 94% מתלמידי התיכון גלשו ברשתות חברתיות כמו פייסבוק ויו-טיוב באמצעות הסמארטפונים שלהם במהלך שיעורים בבית הספר בשנה האחרונה - כך עולה ממחקר חדש ומדאיג של אוניברסיטת חיפה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי המחקר, השימוש הנפוץ ביותר לאחר מכן הוא שמיעת מוזיקה, משחקים, ושליחת מסרונים ותמונות. מהמחקר, בו השתתפו 591 תלמידים בכיתות י'-י"ב ו-144 מורים במקצועות שונים משלושה בתי ספר תיכון יהודיים, עולה כי רק 4% מהתלמידים לא עשו שימוש בטלפון הנייד בשיעור. דווקא בקרב מורים מתירנים יותר השימוש נמוך יותר מאשר בקרב מורים שמשליטים משמעת נוקשה באשר לשימוש בטלפונים.

מהתוצאות עולה כי 95% מהתלמידים מצלמים ומקליטים במהלך השיעור שלא למטרת הלימודים, 94% נוהגים לשלוח דואר אלקטרוני ומסרונים, 93% שומעים מוזיקה במהלך השיעור ו-91% מדברים בנייד במהלך השיעור. עוד ביקשו החוקרים לבחון לגבי כל תלמיד מהי דחיפות השימוש בטלפון הנייד - מ'אף פעם' ועד 'לעיתים קרובות' ומהנתונים עולה כי בממוצע, כל תלמיד משתמש בנייד ב-60% מהשיעורים.

הגולשים הכי כבדים: תלמידי כיתה י'

החוקרים גם בדקו באילו שיעורים התלמידים משתמשים יותר בסלולרי והתוצאות לא מפתיעות: השימוש בסמארטפונים במקצועות ההומניים גבוה יותר מהשימוש במקצועות הריאליים וככל שרמת הלימוד עולה כך יורדת מידת השימוש (4 או 5 יחידות לימוד במתמטיקה למשל).

גם הגיל מהווה השפעה של ממש על מידת השימוש: תלמידי כיתות י' הם רשמית הגולשים הכי כבדים, כשתלמידי י"ב, שככל הנראה דואגים מהבגרויות, מקדישים פחות תשומת לב לסלולרי. עוד צוין כי מידת השימוש בנייד בשיעורים יורדת ככל שהמורה ותיק יותר, אך כי מגדר המורה לא משפיע על מידת השימוש בנייד בשיעור.

"כמעט אין רגע במהלך השיעור שתלמיד כלשהו לא משתמש במכשיר הסלולרי שלו", ציינו החוקרים מבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטה. "הנזקים הפוטנציאליים הנובעים משימוש מוגבר בטלפון נייד במהלך השיעור, מעיבים על מערכת החינוך בכללותה, על האקלים הבית ספרי, על ההישגים הלימודיים של הכיתה, על חוויית הלמידה של התלמיד".