הסטודנטים זועמים: לפטר את המרצה. ארכיון (צילום: החדשות 2)
סטודנטים? לא ביום הראשון ללימודים | צילום: החדשות 2

חודש אוקטובר צפוי להסתיים בגל השבתות במסגרת המאבק החברתי בישראל: השביתה הכללית במשק שצפויה להתחיל בעוד כשבועיים תימשך בעצרת הענק שמתוכננת ב-29 באוקטובר, וצפויה להמשיך בהשבתת הלימודים באוניברסיטאות. יומיים לאחר מכן צפויה "שביתת עם", עליה הודיעו אמש ראשי המאבק החברתי.

הסגל הזוטר באוניברסיטאות מצטרף למחאה של יו"ר ההסתדרות עופר עיני על תנאי העסקתם של עובדי הקבלן. בהודעה של הפורום המתאם של ארגוני הסגל הזוטר, נמסר כי הוא דורש מוועד ראשי האוניברסיטאות להפסיק את העסקתם של אנשיו במתכונת קבלנית ואת הקצאתם של כ-60 מיליון שקלים מהכספים שיועדו לרפורמה במערכת ההשכלה הגבוהה, למען יצירת תנאי עבודה וקידום ראויים לחברי הסגל האקדמי הזוטר. לשם כך, החליטו חברי הפורום להשבית את היום הראשון ללימודים ב-30 באוקטובר.

בוועד ראשי האוניברסיטאות הביעו פליאה על ההחלטה להשבית את הלימודים. "לצערנו, במקום להמשיך ולקיים מו"מ רציני מתוך רצון אמיתי למצוא פתרונות, בוחרים נציגי הסגל הזוטר להודיע כבר כעת, באמצע מו"מ וימים רבים לפני פתיחת שנת הלימודים, כי הם בחרו בדרך של השבתה, שמטרתה בראש ובראשונה לפגוע בסטודנטים ובהשכלה הגבוהה בישראל. דרישות הסגל הזוטר חריגות בהיקפן והן עולות בהרבה על מה שניתן במשק ועל ההסכם עם הסגל האקדמי הבכיר", נמסר מהוועד.

"רק לפני שנתיים נחתם הסכם עם הסגל הזוטר במסגרתו הוסדרו כלל התנאים הסוציאליים של העובדים והוענקו להם תוספות שכר של עשרות אחוזים, ועכשיו הם מעלים דרישות חדשות, שעיקרן סידור עבודה לקבוצה מצומצמת מכלל הסגל הזוטר במדינת ישראל", הוסיפו בוועד ראשי האוניברסיטאות.

"הסגל הזוטר אינו מיקשה אחת ואין דין תלמידי המחקר, שהם ליבת המחקר והעתודה המדעית של האוניברסיטאות, כדינם של מורים מן החוץ ועמיתי הוראה שאינם עוסקים במחקר, מרוויחים מאות שקלים לשעת עבודה, ולרובם מקום עבודה מרכזי אחר. ור"ה קורא לסגל הזוטר לחזור לשולחן המו"מ לדיון עניני מבלי להשתמש באופן ציני ובלתי ראוי בגל המחאה הציבורית".

עיני: "לצמצם את תופעת עובדי הקבלן"

יושב ראש ההסתדרות עופר עיני הכריז הבוקר על סכסוך עבודה במשק במטרה לשנות את צורות ההעסקה, זאת בשל הפגיעה בזכויותיהם של עובדי קבלן והדרישה לצרף אותם כעובדים מן המניין בגופים בהם הם מועסקים. את מסיבת העיתונאים העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.

"קרה משהו בקיץ 2011. ציבור שלם של אזרחים, ולא רק ציבור עובדים, יצא לרחובות תחת הסיסמה 'העם דורש צדק חברתי'. לטעמי לא יכול להיות צדק חברתי בלי הטיפול בנושא עובדי הקבלן", אמר עיני בפתח מסיבת העיתונאים. "זו לא בעיה שהתחילה בממשלה הזו או בקודמת. כבר עשרות שנים שקיים נושא ההעסקה העקיפה, שבה עובד במקום מסוים עובד לכאורה אצל מישהו אחר, ואותו מעסיק משלם עבורו עמלת תיווך. במקום לתת את התוספת לעובדים עושקים אותם ונוצר מצב של סחר עבדים. ניסינו לטפל בתופעה לאורך השנים בכל הכוח והצלחנו חלקית".

"כתוצאה מכניסת החוק לתוקף, לא נשארו עובדי חברת כוח אדם וכולם הפכו להיות עובדי קבלן, וכך מאות עובדים יצאו מהחוק והדרך לעשוק אותם נהייתה הרבה יותר קלה", הוסיף עיני ונתן את דוגמת 120 עובדי ההוסטלים שמטפלים בניצולי השואה פגועי הנפש, שהם רק חלק מאלפים במשק לדבריו. "אנחנו מדברים על מאות אלפי עובדים שהפכו שקופים".

"המחאה החברתית יצרה פלטפורמה ואווירה שהציבור מבין שצריך לעשות מעשה. לאורך כל השדרה, שמעתי עשרות אנשים מתנועות שונות, כולל שרים וחברי כנסת, ולא היה אחד שאמר שהנושא הזה לא צודק. אז אם אנחנו צודקים מדוע אף אחד לא פועל לסדר את הצדק הזה?", שאל עיני. "צריך כנראה שמישהו ידחוף את העגלה הזו".

"אני קורא לממשלה וגם למעסיקים הגיע הזמן לשבת ולצמצמם את הבעיה הזו", קרא עיני לפני סיום. "אין זמן אחר. אתם רוצים צדק חברתי? בלי זה לא יהיה צדק חברתי וזו ההזדמנות של כולנו להפוך לחברה טובה יותר והגונה יותר עם קצת יותר צדק לאזרחים. אנחנו מתכוונים ללכת עם זה ולהביא פיתרון בכל היכולת שיש לנו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק