תמיכה רחבה מצד כל הקשת החינוכית נשלחה היום (ב') לשר החינוך שי פירון, לאחר שבישר על ביטול בחינות המיצ"ב. לטענת משרד החינוך, בחינת המיצ"ב הובילה לתופעות שליליות רבות שהפכו אותה ללא אפקטיבית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יושבת ראש האופוזיציה שלי יחימוביץ' בירכה הערב את שר החינוך פירון על ההחלטה ואמרה כי "מבחני המיצ"ב שעבדו את מערכת החינוך לתוך סד שאין דבר בינו ובין תכנים חינוכיים וערכיים. הם אילצו מורים נפלאים להקטין את המרכיב החינוכי בעבודתם, והגיע הזמן שבתי הספר ישובו להיות בתי חינוך שבהם נלמדים ערכים היוצקים משמעות לקיומנו כיחידים וכחברה, ולא רק בתי חרושת לציונים".

ח"כ שלי יחימוביץ'. תומכת ברה"מ (צילום: חדשות 2)
תומכת מרחוק בקואליציה. יחימוביץ' | צילום: חדשות 2

גם שר האוצר יאיר לפיד בירך על ההחלטה שקיבל השר פירון, מספר שתיים במפלגת "יש עתיד". "חינוך אינו עוסק במדידה אלא בלמידה", כתב לפיד בעמוד הפייסבוק שלו. "השכלה ורוח אינם צריכים לקבל ציון. אנחנו לא יכולים להשוות בין תלמידים כל עוד לא דאגנו לשוויון בתנאים שלהם".

"מבחני המיצ"ב נועדו להיות כלי עזר לעובדי ההוראה ולתלמידים", אמר בהודעתו יוסי וסרמן, המזכיר הכללי של הסתדרות המורים, "אבל בשנים האחרונות המיצ"ב הפך לכלי לתחרות בין בתי הספר ובין הרשויות המקומיות, כך שהוא איבד את המשמעות החינוכית והלימודית שלו ובעצם החטיא את המטרה לשמה הוא נועד. הסתדרות המורים פנתה בשנים האחרונות למשרד החינוך בעניין ביטול המיצ"ב והיא תומכת בחשיבה מחודשת לגבי יישום מבחנים אלו".

אך יש גם כאלה המתנגדים להחלטה. שמעון שושני, לשעבר מנכ"ל משרד החינוך, אמר: "למה לבטל? מה קרה? השגנו הישגים עצומים בכל המבחנים, כולל בבחינות הבגרות ובמבחנים הבינלאומיים". לדבריו, "אין אפשרות לקדם ההישגים במערכת ולשפר אותם ללא מבחני משוב בשלוש רמות: ברמת הכיתה - מורה תלמידים, ברמת בית הספר - בית הספר ותלמידיו וברמה הארצית".

משרד החינוך: "תוקם ועדה שתחליט על מתווה מעודכן"

"בשנה הקרובה תחליט ועדה על מתווה מעודכן, שלם יותר ומלא יותר", הדגישה מנכ"לית משרד החינוך בריאיון לשש עם עודד בן עמי. "לצד ההישגים הלימודיים והאקדמיים, יכיל המתווה עניינים רגשיים, ערכיים וחברתיים".

המנכ"לית, דלית שטאובר (צילום: משרד החינוך)
מנכ"לית משרד החינוך, שטאובר | צילום: משרד החינוך

לדברי משרד החינוך, הבחינה שנועדה להיות כלי פנימי, הפכה עם השנים למדד השוואתי בין בתי ספר ובין יישובים שונים ברחבי הארץ. "נמשיך לעשות בחינה פנימית שתגיע אך ורק לידי המנהלים", הבהיר השר פירון. "אף אחד לא יידע את תוצאותיה מלבדם". אולם בשלב הזה, לא מתוכננת שום בחינה אחרת במקום בחינת המיצ"ב.

חלק מההשפעות השליליות של בחינת המיצ"ב הן: הלחץ שחוו התלמידים החלשים לקראת הבחינות, הדרת התלמידים המוחלשים והמאתגרים בחלק מהמקרי, הפגיעה במוטיבציה של צוותי החינוך וגם הפרת האיזון הבית-ספרי בין הציונים לבין המדדים הערכיים-חברתיים כמו קליטת עולים, פעילויות חברתיות ותרומה לקהילה.

"שנת הלימודים הקרובה - פרק זמן להתארגנות מחודשת"

במשרד החינוך הודיעו היום כי בשנה הקרובה לא ייבחנו תלמידי בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים במבחני המיצ"ב החיצוניים - אלא במיצ"ב פנימי בלבד. במקביל תוקם ועדה מקצועית אשר תמליץ על מתווה מעודכן למבחני המיצ"ב

"שנת הלימודים הקרובה תהווה פרק זמן מוגדר להתארגנות מחודשת. בהתאם לזאת, תוקם ועדה מקצועית בראשות הראמ"ה, אשר תמליץ על מתווה מעודכן למבחני המיצ"ב", נמסר ממשרד החינוך.

צפו בסיפורים המעניינים של 1.9 לאורך השנים (צילום: ארכיון חדשות ערוץ 2)
הכיתות הריקות ממתינות לשנה החדשה, ארכיון | צילום: ארכיון חדשות ערוץ 2

הוועדה תכלול נציגי משרד החינוך מנהלים, מורים, מומחים מהאקדמיה, מומחים בתחומי החינוך, מדידה והערכה ונציגי ציבור. במהלך שנת הלימודים הקרובה תציג הוועדה את המלצותיה והמתווה יישום באופן הדרגתי בבתי הספר, החל משנת הלימודים הבאה.

עד לפרסום המלצות הוועדה הוחלט כי לא יתקיימו מבחני המיצ"ב החיצוניים (הנערכים במקצועות המתמטיקה, שפת האם, אנגלית ומדעים, ומשמשים להשוואה בין המוסדות החינוכיים), וכי בתי הספר ייבחנו במבחני מיצ"ב פנימיים, שתוצאותיהם לא מועברים בהכרח למשרד החינוך. כמו כן, סקרי האקלים הבית ספרי ימשיכו לפעול במתכונתם הרגילה בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים. מתכונת דומה תופעל מהשנה הקרובה גם בחלק מהחטיבות העליונות.