שנה לאחר שהפכה לסמל המאבק בכפייה החרדית בבית שמש, הילדה נעמה מרגוליס עדיין לא מרגישה בטוחה. למרות שלפני שנה הצהירה אמה שאין בכוונתם לעזוב את העיר - עכשיו התשובה לשאלה הזאת כבר שונה. הכתבה תשודר מחר במשדר סיכום השנה בגל"צ, בהגשת גולן יוכפז ומיכה פרידמן.

לאחר כתבתו של שי גל ב"אולפן שישי" לפני כשנה, הפכה מרגוליס לילדה שהעיתון הכי חשוב בעולם, ה"ניו יורק טיימס" כינה: "בלונדינית ממשוקפת שנהייתה באופן לא צפוי לפנים של המאבק נגד הקיצוניים החרדים". בשביל ישראלים רבים הפך המקרה של נעמה לסיפור המאבק על אופייה ונשמתה של ישראל כולה.

היום, שנה לאחר חשיפת הסיפור, טוענת מרגוליס כי המצב בבית שמש כעת "טוב יותר", אך מתוודה שקשה להיות בכיתה ג'. רק לפני שנה היא תועדה רועדת מפחד. כמה מאות מטרים משם עמדו אז חרדים קיצוניים שהצדיקו את היריקות על הילדה בת השבע.

חלק מהחרדים הקיצונים עזבו

אמה הדסה מספרת כי כיום "הקיצוניים כבר לא יוצאים לבית הספר, זה מה שהשתנה. הכתבה שינתה את המציאות". לפי גורמים בקהילה החרדית, שלושה כוללים קיצוניים ללימוד תורה מהם יצאו התוקפים נסגרו. אנשיהם עזבו את העיר. אבל זאת רק חזית אחת בעימות, שנשמר כמעט כל הזמן על אש קטנה.

בכיכר המובילה לרמת בית שמש, שמכונה על ידי ותיקי העיר הגטו החרדי, עדיין תלויים שלטי ענק המורים לנשים המבקרות להגיע בלבוש צנוע הכולל חולצה סגורה עם שרוול ארוך. על הקירות סיסמאות גרפיטי שכיסתה העירייה נגד הציונים ונגד מחללי הקברים. הפחים שעומדים בצידי הכביש עם סימני הפיח מזכירים את המהומות שהיו כאן לפני תשעה חודשים.

עיריית בית שמש הבטיחה אז להתקין מצלמות ברחבי העיר ולהסיר גם את שלטי ההפרדה המורים לנשים לעבור לצד השני של הכביש. אבל אלו עדיין תלויים, רק קצת יותר גבוה. נילי פיליפ, תושבת העיר, מנסה בשנה האחרונה להילחם בהם, ללא הצלחה. "לא רק שהם תולים את אותם שלטים, אותם שלטים התרבו. במקום שניים יש ארבעה. העירייה לא מתייחסת אנחנו לא מוכנים לקבל את העבריינות הזאת".

עוד לא השתחררה מהטראומה

ביתם של נעמה והדסה כמעט ונושק לשכונה החרדית. אם מסתכלים מהמרפסת שמאלה רואים צעירה בגופיה, וכשמסיטים את המבט ימינה ילדות מכוסות מכף רגל עד צוואר. נעמה, שהפכה לדמות מוכרת בעקבות המקרה לא אוהבת את תשומת הלב והיא עדיין לא לגמרי השתחררה מהטראומה.

הפגנות חרדים קיצוניים , בית שמש (צילום: AP)
הפגנות החרדים בבית שמש, ארכיון | צילום: AP

"עמדנו בחוץ לפני כמה ימים ומשיהו חרדי שנראה חסידי עבר לידנו. היינו באמצע שיחה ופתאום היא הפסיקה לדבר והסתכלה עליו בחשדנות ושאלה אותי אם מותר לו לעבור בצד הזה של הכביש. אנחנו כבר רגילים שזה הצד שלהם וזה הצד שלנו. היא עדיין נורא מפחדת כשהיא רואה אותם", מספרת אמה של הילדה.

המתח הזה קשה להדסה מרגוליס. האישה שהפכה לסמל של המאבק בהדרת הנשים, שעמדה אז על הבמה כשאלפים הגיעו לעצרת תמיכה בתושבי בית שמש - והצהירה שלא תוותר על העיר הזאת, חושבת היום מחדש.

לא פוסלים עזיבה

"נמאס לי להרגיש לא שאנחנו פראיירים, נמאס לי להרגיש לא נוח, להחליף בגדים במקומות מסוימים. אני קצת עייפה נפשית. האם עלתה מחשבה לעזוב? אני לא יכולה להגיד שלא. במאה אחוז אנחנו עוד לא יודעים עדיין מה יהיה אני יודעת שזו לא התשובה שאנשים רוצים לשמוע ממני אבל אני אעשה מה שהכי טוב למשפחה שלי", מסבירה הדסה.

שי גל (צילום: חדשות 2)
שי גל | צילום: חדשות 2

מי שהצליחה באומץ ליבה לשנות את המציאות של בית שמש - מי שעמדה כנגד הקיצוניים, מרגישה עכשיו קצת לבד. היא עדיין לא החליטה ללכת אבל הידיעה שהמאבק על אופייה של העיר הזאת יימשך עוד שנים ארוכות קשה לה. את המחיר שלו היא הרי רואה כל יום בעיניה הכחולות של נעמה, הדסה מתוודה: "אני לא צריכה שהבנות שלי יגדלו עם מחשבות כאלה בראש על אם אני צנועה מספיק, על פחד. אני רוצה לחיות במקום נורמלי בלי קיצוניים".