שידור ישיר: צעדת הדגלים השנתית (צילום: רויטרס, חדשות)
ירושלמים חזקים בידע | צילום: רויטרס, חדשות

מי אמר "אני חושב משמע אני קיים"? מי כתב את "הנסיך"? ומי חצה את הרוביקון? מי הם בעלי הידע הכללי הרחב יותר, צפוניים או דרומיים? האם באמת הצעירים שהידע במוחם "טרי" ונבחנים כל הזמן - הם בעלי הידע? תוצאות מחקר חדש הממפה את הידע הכללי של הישראלים קובע: גברים טובים יותר בהיסטוריה ופוליטיקה, נשים - בתנ"ך וספרות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במרכז האקדמי שלם פותח באחרונה הליך קבלה שונה מזה הנהוג בשאר מוסדות ההשכלה הגבוהה ברחבי הארץ, והוא יבחר את מועמדיו ללימודים על ידי מבחן ה-TSA של אוניברסיטת קיימברידג', הבודק את רמת הידע בתחום מדעי הרוח והחברה ומתחשב פחות בידע כמותי או מתמטי.

כחלק מבניית תהליך הקבלה כולו, הוחלט במכון המחקר לקבל מספר אינדיקציות באשר לרמת הידע הכללי של הישראלים ואגב כך, לספק טעימה לסוג השאלות שבמבחן. בשלב א' של המחקר, יצרו מומחי המרכז האקדמי שלם מאגר שאלות ידע כללי , שעליו ענו כ-5,000 ישראלים. מתוך המאגר נבחרו 15 שאלות, שעליהן נערך סבב מחקר נוסף, באמצעות חברת חברת מדגם פאנל (בניהולו של הסטטיסטיקאי ד"ר אריאל איילון) של 500 נשאלים.

תוצאות המחקר העלו כי ראשית, לא קיים כמעט הבדל בין רמת הידע של הגברים והנשים בישראל, אולם הראשונים הפגינו ידע כללי טוב יותר בתחומי הפוליטיקה וההיסטוריה, ואילו הנשים - בספרות ובהיסטוריה של עם ישראל.

הידע הכללי החזק ביותר: אצל ירושלמים מבוגרים

קטגוריות נוספות שנבחנו במחקר הן הקשר בין רמת ההכנסה לבין רמת הידע. בקטגוריה זו לא התקבלה תוצאה מובהקת וההבדלים היו קלים עד בלתי מורגשים. תחום נוסף שנבדק הוא העיסוק. במקום הראשון ניצבו עורכי הדין עם ציון 8.5 ואחריהם אנשי ההיי טק והכלכלה עם ציון 8.1. הבאים בתור הם המורים (עם ציון 7.62) ואת הציון הנמוך ביותר קיבלו הסטודנטים והחקלאים (פחות מ-6).

עוד נבדקה הטענה שככל שהנשאל בוגר יותר - כך תעלה רמת הידע הכללי שלו. מתוצאות המחקר עולה כי הקשר בין המשתנים הינו ישיר. בתחום אזור המגורים נמצא כי ירושלמים בגילאים 55-64 מובילים עם הידע הכללי החזק ביותר, ואילו האוכלוסייה החלשה ביותר היא צעירים עד גיל 26 מאזור הדרום.

בחלוקה לדתיים וחילוניים נמצא כי האחרונים הפגינו את רמת הידע הגבוהה ביותר, ודווקא המסורתיים הם אלה שהפגינו את רמת הידע הנמוכה ביותר.

חלק מהתשובות המשעשעות שעלו במדגם הראו כי 19% מהנשאלים חשבו ש"אני חושב - משמע אני קיים" נאמר על ידי הכדורגלן אלון מזרחי, 14% סברו כי המוטיב המרכזי אצל האמן קדישמן הוא פרגיות - ולא כבשים ו18.5% טענו כי אשתו של דון קישוט היא סיגי - ולא דולצינאה.