בשנת 2011 זינקו הכנסות המדינה ממיסים ב-11.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ואולם, יש הרבה מוסדות סיוע לחלשים שנמצאים על סף קריסה, רק בגלל שהמדינה החליטה לחסוך. המדינה מרוויחה יותר, אבל משלמת פחות לקשישים, לנוער במצוקה ולנפגעות תקיפה מינית.

אסתר גרוסברג בת ה-75 מגיעה מדי יום לבית האבות "נווה הורים" בירושלים לסעוד את בעלה יצחק בן ה-87. היא עובדת בניקיון בכדי לממן אותו ואת עצמה. "אין לי כסף, אבל אני מוכנה כל מחיר לשלם כי פשוט טוב לו כאן", אומרת אסתר.

עלות האשפוז הסיעודי של יצחק גרוסברג מתחלק בין רעייתו לבין משרד הבריאות. היא נדרשת לשלם 3,000 שקלים בחודש מהכסף שאין לה, והמדינה מממנת את היתר. אסתר ממשיכה: "לא כל כך מעניין אותם כמה לנו קשה, כמה לי קשה שאני קמה בשש בבוקר וכל יום עובדת בבית אחר. אין לי טענות אני מממנת את עצמי, אבל כמה עוד אני אוכל לעשות את זה?".

אמנם בית האבות מטופח והצוות מסור, אבל משהו השתנה בעת האחרונה וזה קשור דווקא לחלקה של המדינה. המדינה הפחיתה את חלקה במימון והתוצאה מורגשת היטב: כך לדוגמה, המחלקה של יצחק שופצה בפעם האחרונה לפני 25 שנה.

"אנחנו היום לא יכולים להקצות כספים לא לשיפוצים לא לשדרוגים לא להלוואות בבנקים אפילו. נחנו נאלצים לגייס עובדים בעלויות זולות יותר הדבר נותן את אותותיו", מעיד על המציאות הקודרת רוני עוזרי, יו"ר איגוד בתי האבות ומנהל בית האבות "נווה הורים".

שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב נתנה לפני כחודשיים הסבר למצב: "המדינה משלמת לבתי האבות סכום שלא מאפשר קיום מינימלי בכבוד ולא מכסה את עלות השירות המינימלי". זה אומר שאין לבתי אבות כסף לשכור כוח אדם איכותי, וכמה מבתי האבות דיווחו אפילו על קושי לחמם בחורף ולמזג בקיץ.

קיים פעם בין מה שהמדינה נותנת לבין הצרכים בפועל

זעקתם של מנהלי הפנימיות לילדים במצוקה ייתכן ומציגה בעיה רחבה בהרבה. המדינה הוציאה את הילדים מהבית אחרי שחוו שם התעללות, ואותה מדינה אמורה לממן את החזקתם בפנימיות, אלא שקיים פער בלתי נסבל בין מה שהיא נותנת לבין הצרכים בפועל.

"אם ילד מגיע לפנימייה שלי בקלט חירום באמצע הלילה הוא מגיע בלי כלום", מסביר גבי קונפינו, מזכיר העמותה לקידום הפנימיות ומנהל פנימיית "בית אפל". "הדבר הראשון שעושים למחרת בבוקר זה הולכים איתו לחנות בגדים וקונים לו בגדים. זה לא פחות מ-300 עד 400 שקל לצייד ילד כזה ברמה הבסיסית. אז אם אנחנו מתחילים בזה אז מה נשאר ליתר השנה?".

התעריפים שהמדינה מעבירה לפנימיות עודכנו לפני עשור ויותר. הסכומים שהיו סבירים אז יודע כבר לא מספיקים היום לקיום בסיסי. והפער הזה שמצטבר לסכומי עתק נופל על כתפי העמותות שמנהלות את הפנימיות.

תגובות

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "בשנים האחרונות עודכנו עשרות סעיפים בתקציב המועבר לפנימיות, ובימים אלה פועלת ועדה מקצועית לבחון את כלל סוגיית המימון. משרד הרווחה מפתח תוכניות רבות לטיפול בנפגעי תקיפה מינית. תקציב המשרד לנושאים אלה לא רק שלא קוצץ אלא אף התבשרנו השנה על תוספת של חצי מיליון שקל. המשרד תומך ב-1,700 עמותות, בתקציב של יותר ממיליארד שקלים. הטענה כי העמותות מצויות במשבר אינה משקפת את המציאות ".

ממשרד האוצר נמסר כי "המכרז לבתי האבות הסדיר את ענף האשפוז הסיעודי והביא לשיפור באיכות המוסדות ובטיב הטיפול בקשישים. התעריף המשולם לבתי האבות מאפשר רווח ליזם ותשואה על ההון".

תגובת משרד הבריאות: "המכרז לבתי האבות הסיעודיים אינו רווחי ליזמים. משרד הבריאות פועל להוצאת מכרז חדש רווחי יותר. המצוקה של ער"ן מוכרת למשרד. סגן השר ליצמן פועל למצוא דרכים לסייע לעמותה מתוך הכרה בחשיבותה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק