למרות הזמן הרב מאז נפילת המשטר הנאצי והחוקים הרבים שיצאו ברחבי העולם נגד גזענות, האנטישמיות נגד יהודים נמשכת. היום הוצג דוח רשמי על מצב האנטישמיות בעולם. את מסיבת העיתונאים שבה מוצג הדוח העברנו בשידור חי באינטרנט.

את הדוח ערכו אנשי מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה בימינו ותכנית משה קנטור לחקר האנטישמיות והגזענות בימינו שבאוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם הקונגרס היהודי האירופי, ובו תוצג תמונת מצב עדכנית על מצבם של היהודים בעולם.

בניגוד לשנים קודמות, הדוח מצביע על ירידה בגילויי האנטישמיות כלפי יהודים מחוץ לישראל. עורכי הדוח מדווחים על ירידה של 27% במספר האירועים האלימים המתבצעים עם נשק ובלעדיו, במעשי הוונדליזם ובאיומים הישירים כלפי אוכלוסיות יהודיות ביחס לשנה הקודמת. את הירידה מסבירים החוקרים בהיעדר עימות ישיר בין ישראל לפלסטינים, דוגמת מבצע "עופרת יצוקה" או ההשתלטות על המרמרה בשנת 2010.

ד"ר משה קנטור, נשיא הקונגרס היהודי, התייחס לטבח שיארע בטולוז לפני כחודש, והדגיש שהירידה שמופיעה בדוח לא בהכרח מצביע על נתונים מעודדים. "אם ניקח את מספר האירועים האנטישמיים בצרפת, 114, זה לא נשמע הרבה", אמר ד"ר קנטור. "אולי אנו אדישים כבר לאנטישמיות, אם אנו מאמינים ש-114 התקפות הן מספר מועט. רק לפני שבועות ספורים ראינו שכשהתקפה אחת כזאת כוללת רצח או אלימות קיצונית, 114 מסתבר כמספר בלתי נתפס ומזעזע".

"מי זוכר שב-2011 נרצח יהודי בשוויץ, שכמה ימים לאחר הרצח בטולוז, הוכה קשות תלמיד בבית הספר אוצר התורה בפריז השייך לאותה רשת של בית הספר בטולוז, שרק לפני כמה ימים, בתחילת פסח, הותקף תלמיד יהודי בפתח בית הכנסת בקייב, והושאר בצד הכביש?", הוסיף ד"ר קנטור.

לדבריו, "בשנים האחרונות גברה מידת ההצקות באופן דרמטי בחלקים שונים של העולם. התופעה המטרידה ביותר היא הפגיעה האישית, המתרחשת יום-יום בייחוד במערב אירופה, ברחוב, במקומות ציבוריים ולעתים קרובות ליד בתי ספר ומוסדות קהילתיים יהודיים. היא מופנית בעיקר כלפי מי שנראים יהודים מבחינת לבושם, הכיפה שעל ראשם וסימנים מזהים אחרים, כמו מגן דוד, ורוב הנפגעים הם ילדים ונוער בבתי ספר כלליים. יש לציין שבכמה ארצות כמו צרפת, אנגליה וקנדה השתפרו מאד שיטות המעקב והדיווח, בעוד שבארצות אחרות מערכות כאלה אינן קיימות כלל או שהן פועלות באיטיות, ולפיכך רבים ממקרי ההצקה אינם מדווחים, כך שיש להניח שהמספר הממשי של ההצקות והפגיעות האישיות גבוה בהרבה".

ישראל 2012: 200 אלף ניצולי שואה

עלייה במצוקת ניצולי השואה (צילום: חדשות 2)
עלייה במצוקת ניצולי השואה | צילום: חדשות 2

מנתונים שמפרסם משרד הרווחה עולה כי בישראל חיים כיום כ-200 אלף ניצולי שואה. כ-80 אלף מניצולי השואה מקבלים גמלה מממשלת ישראל ועוד כ-20 אלף ניצולים מקבלים רנטת בריאות מממשלות גרמניה, צרפת והולנד. ממשרד הרווחה נמסר כי השאר מקבלים מענקים ושירותים חברתיים וטיפוליים מקרן הרווחה לניצולי השואה וממשרד הרווחה.

בשנת 2012 גדל התקציב של סל השירותים לרווחת ניצולי השואה ב-6 מיליון שקלים, והוא עומד על 206 מיליון שקלים. על אף שהמדינה מממנת לניצולי השואה כ-50%-60% מההוצאות על תרופות ושירותי רפואה, בעלות שנתית של כ-71 מיליון שקלים - כרבע מכלל הניצולים נזקקו בשנה האחרונה לסיוע, כך עולה מנתונים שפרסמה הקרן לרווחת ניצולי השואה.

עוד ציינה הקרן כי בישראל קרוב ל-12 אלף ניצולים הסובלים מקור ומרעב בכל ימות השנה. כמו כן, קרוב ל-12 אלף ניצולי שואה מתים מדי שנה בישראל - כ-32 מדי יום.

60% מהניצולים חשים בדידות

במשרד הרווחה דיווחו כי הצליחו לגייס השנה 10 מיליון שקלים לתשלומי מענקים לניצולי השואה. בין ההטבות הניתנות, בהתאם לחוק ההטבות לניצולי השואה, הוגדלו קצבאות הזקנה וגמלאות הבטחת הכנסה לקשישים נזקקים. כמו כן, ניצולים יוצאי מחנות וגטאות מוכרים, אשר אינם מקבלים כל קצבה בגין נרדפותם בשואה, זכאים לקבלת קצבה והטבות בסך 1,700 שקלים בחודש, קבלת כרטיס נטען בשווי 2,400 שקלים לשנה, הנחה בארנונה ודמי הבראה בגובה של כ-2,000 שקלים.

על פי המחקר של הקרן לרווחת ניצולי השואה, כ-60% מהניצולים מעידים על תחושה של בדידות מתמדת ואחוז דומה העידו כי הם מתקשים לצאת מביתם לצרכי סידורים וקניות. משרד הרווחה משתדל לתת מענה לבעיות אלו ומפעיל שירותים רבים כגון קבוצות תמיכה, מועדונים חברתיים, קבוצות יצירה ואף הדרכה בשימוש במחשב. 15 אלף ניצולים לוקחים חלק בפעילויות אלה ב-100 רשויות מקומיות.

משרד הרווחה מסבסד את חברותם של ניצולים בעלי הכנסה נמוכה בקהילות תומכות וביקורים יומיים במרכזי יום וארוחות חמות. בהתאם למגמה להרחיב את מעגל הזכאים, זוכות אוכלוסיות נוספות, כמו יוצאי תוניסיה ולוב, לקבלת קצבה חודשית. סל השירותים הממשלתי מסייע לניצולי השואה בקבלת החזרים בגין הוצאות רפואיות, עזרים רפואיים, תוספת שעות עזרה בבית, עזרת מטפל מיידית בתום אשפוז ועוד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק