רק בשבוע שעבר נחשפנו לקריאות הגזעניות של אוהדי בית"ר ירושלים אחרי הזכייה בגביע המדינה בכדורגל, אך מסתבר שבמציאות התמונה אופטימית יותר. האם אוהדי הכדורגל מתמתנים? דוח חדש של הקרן החדשה לישראל שנערך בקבוצות בליגת העל טוען שכן.

הדוח מצביע על ירידה של כ-83% במקרי זריקה והדלקה של חזיזים, אבוקות, רימוני עשן ונפצים ביחס לעונה הקודמת. גם בהשלכה של חפצים אחרים אל המגרש נרשמה ירידה של 23%. בנוסף, חלה ירידה של כ-38% אחוז במקרים של קריאות אוהדים כלפי שחקנים שחומי עור וירידה של 50% בשירים וקריאות "שואה".

מלבד פעילות אסורה של אוהדים, ישנם נתונים מעודדים גם על מניעת גילויים אלימים על ידי האוהדים עצמם: בשנה האחרונה חלה עלייה של כ-29% במקרים בהם אוהדים השתיקו אוהדים גזעניים אחרים.

מי שבכל זאת מחזיקות בשיא שלילי הן קבוצות הכדורגל בית"ר ירושלים ומכבי תל אביב, שבמחנות האוהדים שלהן תועדה עלייה בסך עבירות ההסתה לגזענות של 45% ו-24% בהתאמה. בקבוצת אוהדי מכבי תל אביב לבדה חלה עלייה של 55% בהיקף עבירות ההסתה הגזענית ביחס לעונה הקודמת. לעומתם, בקרב אוהדי הפועל תל אביב, נרשמה ירידה מבורכת של כ-50%.

המצטיינים: בני יהודה

עורכי הדוח מציינים לשבח את אוהדי בני יהודה תל אביב החתומים על הפחתה של כ-66% בהיקף עבירות ההסתה לגזענות ואלימות ביחס לעונת המשחקים הקודמת. מועדון מכבי חיפה זכה להישג מרשים במיוחד לפיו אוהדיו לא היו מעורבים כלל העונה במעשי אלימות.

מלב נתונים קבוצתיים נוקב הדוח בשמותיהם של שחקנים שסייעו בהפחתת ההסתה: שוער וקפטן איחוד בני סחנין מאיר כהן צויין לשבח יחד עם טוברטקו קאלה, שוערה הזר של בית"ר י-ם, אשר יצא נגד שירתם המסיתה של אוהדי קבוצתו נגד הציבור הערבי בזמן שירת ההמנון.

"פרויקט 'בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים' הוא אחד מדרכי המאבק שמובילה הקרן החדשה לישראל בשנים האחרונות בתופעת ההסתה הגזענית והאלימות בחברה הישראלית", מסביר אליעזר יערי, מנכ"ל הקרן החדשה לישראל. "יסדנו את הפרויקט הזה מתוך אמונה שהשינוי, אשר כבר ניתן להרגיש אותו ביציעי הכדורגל, יצמח ויקדם את הכדורגל להיות גשר של הוגנות, סובלנות ושל חיים בשיתוף במדינת ישראל".

הקרן החדשה לישראל עורכת את הדוח מדי שנה בעזרת עשרות משקיפים מתנדבים אשר מתעדים את הנהגות האוהדים ביציעי הכדורגל בכל שבוע ואת מכלול הפעילויות של המועדונים השונים לקדום הסובלנות ההוגנות ולמיגור גזענות ואלימות. הדוח מדרג את קבוצות הכדורגל בליגת העל על פי יחס הקבוצה והאוהדים לגילויי גזענות ואלימות במגרשים.