צפו בדבריו של שר האוצר לפיד (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
ההורים מברכים. ארכיון | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

שרי האוצר, החינוך והרווחה הכריזו על תכנית "בתי הספר של החופש הגדול", שתקצר למעשה את חופשת הקיץ. פירון, כהן ולפיד ציינו במסיבת העיתונאים הבוקר (ה') כי ההורים ישלמו בהתאם לחלוקת היישובים לאשכולות, על בסיס המעמד הסוציו-אקונומי של היישובים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 באינטרנט

על פי הכרזת השרים, כבר השנה ימשיכו כל ילדי כיתות א' ו-ב' ללמוד בבתי הספר למשך שלושה שבועות נוספים לאחר 30 ביוני, במתכונת קיץ. ביישובים השוכנים באשכולות 1-4 התכנית תוענק בחינם, באשכולות 5-7 המחיר יהיה 300 שקלים, וביישובים הכלולים באשכולות 8-10 ישלמו ההורים 450 שקלים. במשרד החינוך מדגישים כי מדובר למעשה בהנחה של מאות שקלים בהשוואה לקייטנות הממלכתיות, ואף יותר מכך בהשוואה לקייטנות פרטיות.

החלוקה לאשכולות נקבעת על פי הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). מעמדו של אשכול נקבע על פי שילוב של מספר קריטריונים: המקורות הכספיים של התושבים, מאפייני תעסוקה ואבטלה, צפיפות הדיור ואיכותו, הציוד הנמצא בדירה, החינוך וההשכלה של התושבים, רמת המינוע (קרי, האם למשפחה יש כלי רכב), מצוקות חברתיות ומאפיינים דמוגרפיים נוספים. החלוקה האחרונה בוצעה על סמך המפקד של שנת 2008, ועודכנה בשנת 2011, לאחר שאוחדו מספר רשויות.

באשכולות 1-4, המוגדרים חלשים יותר מבחינה כלכלית, ועל כן התכנית תופעל בהם בחינם, נמצאים 76 יישובים, בהם: ירושלים, כפר כנא, מודיעין עילית, תל שבע, ערערה, אופקים, ירוחם, טייבה, בני ברק לוד ועכו. 

באשכולות 5-7, בהם יישום הפרויקט יעלה להורים 300 שקלים, נמצאים מרבית היישובים - 102 - ובהם מרוכז מעמד הביניים ברובו: עפולה, אשדוד, בת ים, רמת גן, קריית אתא, נהריה, עמק יזרעאל, ראש העין, ראשון לציון ופתח תקווה.

ב-41 היישובים באשכולות 8-10, המוגדרים על פי הלמ"ס כחזקים ביותר, יעלה יישום התכנית 450 שקלים. בין היישובים: גבעתיים, סביון, תל אביב, הוד השרון, הרצליה, כוכב יאיר, גבעת שמואל, קריית טבעון וקריית אונו.

לרשימת היישובים המלאה ולחלוקתם לאשכולות לחצו כאן

בנוסף לתלמידי כיתות א'-ב', יצטרפו לתכנית השנה כ-30 אלף תלמידי כיתות ג'-ה' מהפריפריה הגיאוגרפית והחברתית. בשנה הבאה יצטרפו לתכנית תלמידי כיתות ג' ו-ד' בכל רחבי הארץ, ובהמשך גם תלמידי כיתות ה' וילדי הגנים בכל הארץ. על פי התכנית החדשה, ילמדו התלמידים מהתאריך 1 ביולי ועד 21 ביולי, בין השעות 8:00-13:00, במשך חמישה ימים בשבוע (ראשון-חמישי). בתי הספר יפעלו בכל רחבי הארץ בבתי הספר הציבוריים, בהנחיית פרחי הוראה ומדריכים מקצועיים.

הכריז על התכנית החדשה. פירון, היום (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
הכריז על התכנית החדשה. פירון, היום | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

שר האוצר יאיר לפיד אמר במסיבת העיתונאים כי "ההורים מוציאים בכל שנה אלפי שקלים בחודשי הקיץ על קייטנות וסידורים אחרים עם ילדיהם. אין התאמה בין ימי החופש של הורים עובדים לבין ימי החופש של התלמידים. זה מכביד על ההורים, ותפקידנו לשנות את המצב". "יש ערך מיוחד לזה שמי שמובילה את השינוי היא מערכת החינוך", המשיך לפיד, "כי זה אומר שנוכל לצקת תכנים וערכים בתקופה הזאת שלא תמצאו בשום קייטנה או בייביסיטר".

שר החינוך שי פירון, מי שיזם את המהלך, אמר כי "בסך הכל אנחנו מחזירים את החינוך להיות השפה המרכזית של החברה הישראלית. בסופו של דבר יש לנו אחריות לכל ילד בישראל, בכל שעות היממה, בכל מקום בארץ, בכל שלב גיל". "כדי לייצר חברת מופת, אנחנו צריכים להיות אחראים גם על שעות הפנאי", הבהיר פירון. "חשוב לי מאוד שתצא מכאן בשורה עמוקה שאומרת: חינוך, חינוך, חינוך".

הקרן לידידות הודיעה כי תתרום 30 מיליון דולר לשנים הקרובות בכדי לסייע להורים שיתקשו לשלם לתכנית הלימודים הקייצית החדשה. התכנית החדשה תבטל את קיצור החופש הגדול הנוכחי. כך שנת הלימודים שוב תיפתח ב-1 בספטמבר, ולא ב-27 באוגוסט. בהתאמה, ימי החופשה שהוחזרו לתלמידים במהלך השנה עקב הקדמת פתיחת שנת הלימודים, יבוטלו.

כך יתחיל השינוי (צילום: רויטרס, חדשות 2)
כך יתחיל השינוי | צילום: רויטרס, חדשות 2

בארגון "הורים עובדים למען שינוי", שהובילו את המאבק לקיצור החופשה, התבשרו על קיצור החופש הגדול כבר אמש באמצעות כלי התקשורת ובירכו על המהלך וטענו שמדובר ב"תוצאה מרגשת" של מאבקם. עם זאת, הם דורשים לעשות יותר.

"אחרי 5 וחצי שנים של מאבק הדברים זזים" אמרה יו"ר "הורים עובדים למען שינוי", יערה ישורון. "יש עדיין מה לעשות, אבל זאת כבר התחלה טובה. סוף סוף משרד החינוך מבין שיש פה בעיה לאומית. החופש הגדול אמנם הכי ארוך, אך הוא אינו החופש היחיד שצריך לטפל בו".