שתי נערות נרצחו שבוע שעבר (צילום: חדשות)
"לא נשתוק" | צילום: חדשות

"מאבק זעם": בעקבות מקרי הרצח הרבים של נשים בישראל - בהן שתי נערות רק בשבוע האחרון - החליטה קואליציית הנשים "דגל אדום" להכריז על מצב חירום במדינה - ולדרוש פעולה מהרשויות. ב"דגל אדום", קואליציה של נשים, ארגונים ועמותות, הדגישו בעקבות רצח יארא איוב בת ה-16 בגוש חלב וסילבנה צאגאי בת ה-13 בתל אביב: "לא נשב בבית עד שנוודא שכל אישה יכולה לחיות במדינה שלנו בביטחון מלא". בתוך כך הוגשה עתירה לבג"ץ במטרה לעצור את מהפכת רשיונות הנשק, במטרה לצמצם את מקרי הרצח.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"קואליציית 'דגל אדום' מכריזה על מצב חירום בישראל ועל מאבק זעם בכל רחבי הארץ, עד שיענו לדרישותיהן", נמסר. "השבוע האחרון
 היה שבוע קשה שהעלה את נושא האלימות נגד נשים לראש סדר היום הציבורי: שבוע בו הממשלה סירבה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא רצח נשים, שבוע בו הצהיר ראש הממשלה שהוא לא ידע עד כמה מדובר בתופעה נרחבת, ושבוע שבו נרצחו שתי נערות".

"השבוע נשברו כל השיאים, ולכן הכרזנו על מצב חירום", הדגישו בקבוצת הארגונים והעמותות - שכוללת בין היתר את שדות הנשים ועמותת 'נשים נגד אלימות'. "אנו קוראות לציבור לצאת לרחובות ולדרוש ממשטרת ישראל ומהממשלה לקחת אחריות ולטפל בתופעה. צו השעה מחייב אותנו לפעולה מיידית! לא נשתוק יותר נוכח המציאות הבלתי נתפסת, שבה גופות ממשיכות להיערם באין מפריע!".

אישה נרצחה השמות שמאחורי המספרים (צילום: חדשות)
"מנחה עד שנרגיש כאן בטוחות" | צילום: חדשות

"פעולות המחאה ילכו ויחריפו עד שנרגיש כאן בטוחות"

קואליציית "דגל אדום", שמחברת בין גופים בחברה היהודית והערבית, הוקמה במטרה לאגד כוחות סביב המאבק באלימות כלפי נשים. "אחרי שנים של אלימות הולכת וגוברת  נגד נשים, תיקי רצח לא מפוענחים, והפקרה של הנשים על ידי הרשויות, הקואליציה קמה כדי לדרוש תשובות מהמשטרה על חקירות ללא מוצא והיעדר העמדה לדין, על הפקרת נשים  שהתלוננו ושליחתן בחזרה ישר לידי מי שפגעו בהן, על טיפול רשלני בגברים האלימים – ובכלל, על מענה חלקי (במקרה הטוב) לנשים המתלוננות על אלימות נגדן ועל סכנה לחייהן".

לפי הנתונים שאספו חברות הקבוצה, בכל יום נפתחים במדינת ישראל כ-50 תיקי אלימות במשפחה, אבל כ-90% מהם נסגרים מחוסר ראיות, כ-200 אלף נשים בישראל נפגעו מאלימות, וכ-13 אלף מהן מוכרות למשטרה ולרווחה אך לא מקבלות את ההגנה הנדרשת.

ענת ניר, מיוזמות קואליציית דגל אדום, אמרה היום (חמישי): "זה הזמן לקום ולעשות מעשה! הכוח בידיים שלנו - לא נשב בבית עד שנוודא שכל אישה יכולה לחיות במדינה שלנו בביטחון מלא. מדובר במצב חירום, ואנחנו פועלות בכל חלקי הארץ כדי לעודד פעולות מחאה רבות שילכו ויחריפו עד שנרגיש כאן בטוחות".

עתירה: לא להרחיב מתן רישיונות לנשק (צילום: Glenn McGloughlin, חדשות)
עתירה: לא להרחיב מתן רישיונות לנשק | צילום: Glenn McGloughlin, חדשות

מיכל גרא מרגליות, מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, הוסיפה: "השבוע קברנו נערה בת 16 וילדה בת 13. 24 נשים נרצחו מתחילת השנה. מדובר במצב חירום, והגיע הזמן שהממשלה תספור אותנו. ביום ראשון צעדנו אלפי נשים וגברים וקראנו למאבק ברצח נשים ובאלימות המגדרית. אנחנו דורשות למצות את הדין עם התוקפים והרוצחים, וקוראות לממשלה לפעול בדחיפות ובנחישות כדי למנוע את הרצח הבא. אנחנו קוראות לשים סוף לעובדה שתמיד יש נושאים בוערים יותר לכנסת ולממשלה מהביטחון האישי של נשים ושוויון מגדרי. אנחנו חצי מהאוכלוסייה ודורשות לקבל מקום שווה בסדר העדיפויות הלאומי".

נאילה עואד, מנכ"לית עמותת נשים נגד אלימות, ציינה: "מאבק העמותות הפמיניסטיות בישראל הפועלות למען מיגור תופעת האלימות כלפי נשים ופשעי הרצח מתעצם עם השנים. חזית אחת של המאבק היא כלפי החברה וערכיה המדכאים נשים. חזית נוספת משמעותית היא מול המשטרה ומערכת אכיפת החוק במדינה, על כך שהרשלנות וחוסר המקצועיות בביצוע תפקידם משמרות את מעמדן הנחות של הנשים. אנחנו סבורות שאם המשטרה תקבל הודעה המאיימת על ביטחון המדינה, תוך שניות כל הצירים ייחסמו, אבל כאשר מדובר בחייהן של נשים הנושא לא מספיק מעניין. שיעור הנשים הערביות שנרצחו הוא כפול מחלקן באוכלוסייה הכללית -  10 מתוך 24 הנשים שנרצחו השנה הן ערביות".

קואליציית "האקדח על שולחן המטבח", שורת ארגוני נשים וחברה אזרחית, עתרו הבוקר לבג"ץ נגד כוונת השר לביטחון הפנים גלעד ארדן להרחיב את ההיתרים הניתנים לרישיון נשק, לנשיאת נשק ארגוני מחוץ לשעות העבודה, והקלת הקריטריונים להשגת רישיון נשק אזרחי וארגוני. לפי העתירה, "נשק במרחב הציבורי מגביר את הסיכון לחיי נשים פי 3%-5%".

"הידע שצברנו במחקר ובקרה אזרחיים בשמונה שנות עבודה חושף בבירור את היסודות הרעועים של כוונת השר, ומציג אותן כמהלך של פוליטיקאי פופוליסט ולא של מי שלוקח אחריות על ביטחון האזרחיות והאזרחים", נכתב בעתירה שמבקשת מבג"ץ להוציא צו על תנאי.

רלה מזלי, רכזת "האקדח על שולחן המטבח", הסבירה: "חימוש אזרחי המוני ביוזמת השר לביטחון פנים הוא מהפך חסר תקדים במדיניות ארוכת שנים של צמצום כלי ירייה. אין לו הצדקה ואין בו שום צורך קונקרטי. זה מחווה תיאטרלי שנועד לייצר רעש ולהציג את השר כאקטיביסט, ולעזאזל דרדור ביטחון הפנים והסיכונים לציבור, סיכונים שידועים היטב במסדרונות אותו שלטון שחזר ונקט מדיניות מצמצמת מזה עשרות שנים. קואליציית האקדח על שולחן המטבח ניצבת מול המהפך חסר האחריות והרה אסון הזה. הידע שצברנו במחקר ובקרה אזרחיים בשמונה שנות עבודה חושף בבירור את היסודות הרעועים שלו ומציג אותו כמהלך של פוליטיקאי פופוליסט ולא של מי שלוקח אחריות על ביטחון האזרחיות והאזרחים".