שביתת הנשים - סיכום: מחאה נרחבת התקיימה אתמול (שלישי) ברחבי הארץ נגד אלימות במשפחה ואלימות נגד נשים. לאחר יום ההפגנות והשביתות התקיימה העצרת המרכזית בכיכר רבין בתל אביב, ובה כ-20 אלף נשים וגברים קראו לפעול נגד תופעת האלימות כנגד נשים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

המארגנות תבעו מהממשלה לבצע פעולות למיגור האלימות ולתקצב את התכנית הממשלתית למאבק בתופעה. השר לביטחון הפנים גלעד ארדן יציג מחר בישיבת השרים את פירוט הפעילויות המתוכננות למאבק באלימות במשפחה ואת העלות התקציבית המשוערת:

פתיחת מחלקה טיפולית בבית הסוהר השרון, תוספת 5 עובדות סוציאליות משטרה בחברה הערבית, הקמת מחלקי משפחה ב-16 תחנות משטרה, אפליקציה לדיווח למוקד 100, מוקד לאומי לאלימות במשפחה, הגנה על נשים מאוימות ועוד.



יוזמות שביתת המחאה, רותי קליין, סתיו ארנון ודרור שדות, אמרו בעצרת: "מחאה אמיתית מגיעה לא כשאנחנו מיואשים אלא כשאנחנו כועסים. ואנחנו כועסות. היום בחרנו להראות למקבלי ההחלטות בדיוק איך אנחנו דורשות לחיות. הדרך היחידה שלנו להכתיב סדר יום, היא להתאחד. שינוי לא קורה בגלל ששלוש בנות פותחות איוונט מוצלח בפייסבוק. שינוי קורה, כי זה הזמן הנכון".

כ-20 אלף השתתפו בעצרת המרכזית (צילום: חדשות)
הפגנת הנשים בכיכר רבין, אמש | צילום: חדשות


המארגנות התייחסו למחאה שהתפשטה אתמול בכל הארץ: "אנחנו עושות פה היסטוריה. ההצלחה הזאת שייכת לכולנו. קמנו הבוקר ליום בו נשים קבעו את סדר היום. זאת הוכחה לנו ולאלו שם למעלה, ש-50.7% מהאוכלוסיה, יכולות להרים מדינה שלמה על הרגליים. אי אפשר להתעלם מאתנו יותר. אי אפשר להתכחש לכוח שלנו".

מחאות בכל רחבי הארץ (צילום: החדשות)
מחאות בכל רחבי הארץ | צילום: החדשות


גם הזמרת קרן פלס ריגשה את הנוכחים כשלפני שהחלה לשיר אמרה לקהל: "לאט לאט נשנה את העולם והרחוב".

עוד קודם לכן, במהלך אחת ההפגנות בתל אביב, אירעה תקרית לא נעימה כאשר גבר פרץ ללא חולצה פנימה כשעל גבו כתוב עם טוש: "אני לא רוצח!". הוא הורחק על ידי השוטרים והתעקש שהמחאה שלו לא מיותרת.

הגבר פרץ: "אני לא רוצח" (צילום: החדשות)
הגבר פרץ: "אני לא רוצח" | צילום: החדשות

קרוב ל-300 רשויות מקומיות, איגודים, חברות עסקיות וגופים ציבוריים תמכו בשביתת הנשים והטיפול הלקוי בה, לדבריהן, של המדינה והרשויות. ברשתות החברתיות הופצו פוסטים שקראו להצטרף למחאה תחת הכותרת "אני אישה, אני שובתת".

מיצג מחאה בת"א נגד אלימות כלפי נשים (צילום: פעילות לילה טוב, חדשות)
מחאה נגד רצח 24 נשים ב-2018 | צילום: פעילות לילה טוב, חדשות

הגופים שהביעו תמיכה פומבית התירו לעובדות ולעובדים לנקוט בשורה של מהלכים, החל מהבעת סולידריות במהלך יום העבודה, דרך מתן אפשרות להיעדר מיום העבודה ועד לשביתה מוחלטת כאות סולידריות עם כל הנשים במדינה.

המחאה עולה שלב (צילום: חדשות)
בניין העירייה בת"א, אמש בהפגנה | צילום: חדשות


המחאה נפתחה הבוקר בשעה 09:30 בשורה של הפגנות, כשהמרכזית התקיימה מול קריית הממשלה. חצי שעה לאחר מכן, בשעה 10:00, קראו המארגנות לעמוד ברחובות ובכניסה למשרדים למשך 24 דקות, לזכרן של 24 הנשים שנרצחו מתחילת שנת 2018.

192 נשים נרצחו בעשור האחרון - רובן על ידי בני זוגן או קרובי משפחה אחרים, וכ-200 אלף נשים וילדים חיים בצל האלימות. על אף המספרים, כ-70% אחוז מהתיקים על תלונות על אלימות נגד נשים נסגרים במשטרה.

מחאת הנשים עולה שלב (צילום: החדשות)
מחאה לאורך כל היום | צילום: החדשות


גם בתחום האלימות המינית המספרים מציגים מציאות קשה: 97% מבין הנפגעות כלל לא מדווחות למשטרה, ובקרב המתלוננות, 56% מהתיקים נסגרים. בהיבט הסיוע, בישראל קיימים רק 14 מקלטים לנשים נפגעות אלימות.