במשך שנים קיבלו העמותות שמספקות דיור לחוסים בירושלים פטור מארנונה או הנחה משמעותית, אבל יום אחד ההחלטה הזו השתנתה – וגררה גם חובות רטרו-אקטיביים. ההקלטות שהגיעו לידי החדשות בפגישות שקיימו נציגי העמותות עם נציגיי העירייה חושפות מה קרה באמת מאחורי הקלעים ואת האטימות שבה נתקלו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"יום אחד גילינו שכשרצינו לשלם את הארנונה, ההנחה של ה-80% נעלמה", שחזרה מנכ"לית עמותת שק"ל קלרה פלדמן. "ואז התחילה כל הסאגה – אנחנו המשכנו לבקש את ההנחה, לא קיבלנו תשובות ואחרי שלא קיבלנו אותן התחילו העיקולים והריביות והריבית דה-ריבית".

מנכ"לית עמותת שק"ל קלרה פלדמן (צילום: החדשות)
מנכ"לית עמותת שק"ל קלרה פלדמן | צילום: החדשות

"מה אתה רוצה, שאני אשלם את הארנונה במקומך?"

במקרה דומה נתקל גם הרב חיים פרקל, מייסד ומנכ"ל "עלי שיח" ששני ילדיו עם צרכים מיוחדים שגילה לפתע שחויב בכ-150 אלף שקלים: "הפקידות, כן, יש לה פה טרף קל, אלה עמותות עם כספים, אפשר לקחת במכה אחת כמה מיליוני שקלים מעמותות. זה נוח להם. הוא רוצה לראות רק כסף, לא מעניין אותו משהו אחר". 

כבר לפני כשנה נערכה פגישה בין העמותות לגזברות של עיריית ירושלים, ועזרה - העמותות לא הצליחו לקבל שם:
נציג העמותות: המנכ"ל ביקש לבחון את זה.
נציג העירייה: בחנו את זה. בחנו וזה אי אפשר.
נציג העמותות: למה זה בלתי אפשרי?
נציג העירייה: כי אי אפשר, כי אלה הנהלים. נלך למשרד הפנים, נלך איתך. יקבלו – יקבלו. לא יקבלו לא יקבלו. מה אתה רוצה, שאני אשלם את הארנונה במקומך?
נציג העמותות: אני אומר לך, שהעמדה הזו שלכם שהעמותות האלה צריכות לשלם ארנונה זו עמדה חדשה מהשנים האחרונות. הדבר הזה עלול לרסק את כל העמותות שאנחנו מדברים עליהן, לרסק את כל מערך הרווחה של עיריית ירושלים ושל אותם חוסים מסכנים.
נציג העירייה: יש חוק במדינה הזאת, כל אחד שאין לו כסף ישלם ארנונה?
נציג העמותות: העירייה הזו התחייבה במשך שנים.
נציג העירייה: תראה לי מה התחייבתי.

הרב חיים פרקל, מייסד ומנכ"ל "עלי שיח" (צילום: החדשות)
הרב חיים פרקל, מייסד ומנכ"ל "עלי שיח" | צילום: החדשות

העירייה, העמותות והממשלה זורקים את האחריות אחד על השני, מי אשם במצב ומי אחראי למציאת פתרון. בסופו של דבר לא החוסים ולא המטופלים מבינים בבירוקרטיה הזו, והם גם הראשונים להיפגע. בינתיים הדיונים על פריסת החוב והסדרי תשלום נמשכים, אבל העיקולים לא מפסיקים להגיע: לפעמים אפילו אל החשבונות של ההורים של החוסים, שמעוקלים גם כן. 

מנכ"לית שק"ל פלדמן סיכמה בעצב: "החוב שלנו, עם הריבית וההצמדה ועם כל זה, לדעתי הוא מגיע למעל 4 מיליון שקל היום, בעצם אם אנחנו נידרש לשלם את הסכום הזה אנחנו יכולים לסגור באותו היום את שערי העמותה ואת כל הפעילות שאנחנו עושים".

עיריית ירושלים (צילום: אנה קפלן, פלאש 90, חדשות)
עיריית ירושלים | צילום: אנה קפלן, פלאש 90, חדשות

תגובת עיריית ירושלים: "עמותות עושות עבודת קודש ואנו פועלים לסייע להן בכל הדרכים החוקיות האפשריות. בניגוד לנטען, העירייה מעוניינת להעניק את ההנחות המרביות, ולצורך כך פנתה לעמותות לקבלת האישורים הנדרשים בחוק. לצערנו, למרות פניות חוזרות ונשנות בחלק מהמקרים, לא העבירו העמותות את האישורים, ובמקרים כאלה החוק אינו מאפשר לעירייה כל שיקול דעת".